kleding-weggooien

Kleding weggooien: dit zijn de alternatieven!

Uncategorized

Kleding weggooien? In deze blog geef ik je tips zodat je oude kleding goed terecht komt! Heb je net je kledingkast opgeruimd en weer opnieuw ingericht en je bent helemaal happy met het resultaat. Maar… er ligt nu een hoop kleding die weg moet in huis. Wat doe je met kleding die je niet meer draagt? Ik heb de mogelijkheden voor je op een rijtje gezet! 

Kleding weggooien?

Je hebt je kledingkast opgeruimd en hebt nu een stapel met oude kleding om weg te gooien. Wat doe je er mee? En hoe komt het nog goed terecht? In Nederland gooien we jaarlijks zo’n 145 miljoen kilo textiel weg. Dit verdwijnt veelal in verbrandingsovens. Dat kan anders! Gelukkig zijn er ook betere opties voor het weggooien van kleding. Er zijn veel opties van wat je kunt doen met kleding die je wilt weggooien. Je kunt ze weggeven, ruilen, doneren, verkopen of weggooien. Iedere manier heeft z’n voor en nadelen en er is niet perse één manier het allerbeste. Je kunt het beste per stuk bekijken wat de beste opties is.

Verkopen

Kleding weggooien is hartstikke zonde als je het ook nog kunt verkopen! Je hebt vast wel eens je kleding verkocht of tweedehands kleding gekocht. Er zijn tegenwoordig steeds meer manieren, zowel online als offline om dit te doen.

Rommelmarkt

kleding-online-verkopenHeb je flink geminimaliseerd op kleding en heb je een aantal zakken die weg kunnen? Dan is de rommelmarkt een goede optie. Het kost je een dag en je bent van een groot deel van je spullen af. Ik vind het persoonlijk best wel leuk om een dagje op de rommelmarkt te staan, mensen te kijken en te onderhandelen. Aan het eind van de rommelmarkt krijg je soms zakken waarin je je overgebleven spullen kunt doneren. Zo ben je na die dag dus ook echt van alles af.

Online verkoop

Is je kleding nog echt mooi en heeft het veel geld gekost? Dan is het een goede optie om het online te verkopen. De bekendste optie hiervoor is Marktplaats, iedereen heeft hier wel eens wat op gekocht of verkocht. Maar het is wel een erg tijdrovend en het kan ook frustrerend zijn omdat mensen niet altijd hun afspraken nakomen. Mijn favoriete platform om online kleding te verkopen is Vinted. Dit werkt heel snel en veilig. 

Verkopen aan een winkel

Er zijn ook verschillende winkels die tweedehands kleding inkopen. Denk bijvoorbeeld aan vintage winkels, concepten als “Jouw Marktkraam” of de winkel Appel & Ei. Je krijgt een bepaald bedrag voor de kleding die de winkel denkt te kunnen verkopen. Ze moeten er natuurlijk zelf ook nog commissie op kunnen maken dus verwacht niet de hoofdprijs voor je oude kleding te krijgen.

Reminder bij het verkopen van kleding!

kleding-wegdoenProbeer voor jezelf een limiet te stellen wanneer je de kleding verkocht wilt hebben. Maak die tijdslimiet niet te lang en houd bijvoorbeeld twee weken aan. Heb je tegen die tijd nog niet al je kleding verkocht? Doneer ze dan. Bekijk van te voren goed of de kleding nog verkoopbaar is. Een hemdje van €3 dat je al twee jaar hebt gedragen? Een jas waar de knopen vanaf liggen? Kleine kans dat je het gaat verkopen. Laat het verkopen geen excuus zijn om langer aan de kledingstukken vast te houden.

Ruilen

Een leuke manier om van je oude kleding af te komen, zonder je kleding weg te gooien is om het te ruilen. Organiseer zelf een kleding ruil met vrienden en familie of zoek een initiatief bij jou in de buurt op. Let er bij het ruilen wel op dat je alleen ruilt tegen dingen die je oprecht leuk vindt en die je ook echt gaat gebruiken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je binnenkort deze kledingstukken weer gaat ruilen, verkopen of weggeven.

Weggeven of doneren

Heb je veel kleding die je niet meer draagt en weinig tijd om het te verkopen of te ruilen? Of zijn de kledingstukken te oud geworden om er iets anders mee te doen? Kleding weggooien is natuurlijk zonde, maar gelukkig zijn weggeven of doneren ook goede opties.

Kledingbank

kleding-donerenDe kledingbank is het zusje van de voedselbank. Wanneer je oude kleding aan de kledingbank doneert kunnen mensen die het nodig hebben een keer per seizoen kleding komen uitzoeken.

Kringloopwinkel

Een van de makkelijkste opties om snel van een grote berg kleding af te komen die je niet meer draagt is om het te doneren aan de kringloop. Je kunt online een kringloop bij jou in de buurt opzoeken en om te zien wanneer en hoe je kleding kunt komen inleveren.

Leger des Heils

Je kunt de kleding die je niet meer draagt ook naar het Leger des Heils brengen. Ze verkopen hun kleding in hun ReShare winkels en de opbrengst gaat naar hun werkzaamheden. Zo steun je dus een goed doel met je oude kleding!

Weggeven

Geef kleding die je niet meer draagt weg aan vrienden of familie die het kunnen gebruiken of plaats online een oproepje in een lokale Facebook weggeef groep. Let er bij het weggeven aan vrienden of familie wel op dat de persoon waar je het aan geeft de kleding ook echt wil hebben en gaat gebruiken. Het moet niet een verplichting zijn om het aan te nemen.

Kleding container

Ik ben zelf geen groot voorstander van oude kleding naar een kleding container brengen, maar het is natuurlijk wel een optie en het is beter dan kleding weggooien. De kleding uit de bakken wordt uitgezocht, mooie items worden verkocht aan vintage winkels, de tweede klasse gaat naar Oost Europa en de derde klasse kleding gaat naar arme gebieden zoals Afrika, India en Pakistan. In Afrika wordt de kleding tegen spotprijzen te koop aangeboden waardoor het een bedreiging vormt tegen de lokale economie. Sommige Afrikaanse landen hebben om die reden zelfs een importverbod van kleding ingevoerd. Let wel: er zijn diverse kleding containers in Nederland. Sommige kringloop winkels hebben bijvoorbeeld ook een container om oude kleding in te leveren.

Ben je benieuwd hoeveel kleding je echt nodig hebt? Dat lees je hier! Wat doe jij met kleding die je niet meer draagt? Laat het me weten in de reacties!

Dit artikel delen:

Vorig bericht
Je rommellade opruimen
Volgend bericht
Daily joy checking
Opruimen KonMari methode

Melissa de Graaf | KonMari opruimcoach

Mijn naam is Melissa de Graaf en ik help jou met opruimen volgens de KonMari methode, ontwikkeld door Marie Kondo. Je huis opruimen, je kledingkast opnieuw ordenen, spullen weg doen, je werkplek opruimen of opruimhulp bij een verhuizing. Ik coach je naar een plek waar je blij van wordt en je meer ruimte geeft. Klik hier voor mijn pakketten & prijzen.

Meer lezen

Niets gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Hoi! Waarmee kan ik je helpen?