ochtendroutine

6 tips voor een fijne ochtendroutine!

Wil jij een fijne ochtendroutine voor jezelf creëren maar weet je niet goed waar je moet beginnen? In dit artikel geef ik je 5 tips voor een ochtendroutine waarmee je je dag rustig en mindful opstart.

Een fijne ochtendroutine

Ik ben een echt ochtendmens en kan enorm genieten van de ochtenden. Lekker vroeg opstaan als het buiten nog stil is, in alle rust langzaam opstarten en al productief bezig zijn terwijl iedereen nog in bed ligt, heerlijk! Ik ben altijd van het vroeg opstaan geweest, maar ik had niet altijd een ochtendroutine. Het zag er bij mij eerder vooral uit als snel aankleden en klaarmaken, een ontbijtje naar binnen werken en zo snel mogelijk naar mijn werk gaan. Tegenwoordig neem ik juist een momentje voor mezelf in de ochtend zodat ik mijn dag ontspannen start. En dat kan ik echt iedereen aanraden!

1. Sta ietsje eerder op

En dan bedoel ik niet dat je om 5:00 uur ’s nachts je bed uit moet komen. Wanneer je een kwartiertje eerder op staat, kan dit al rust geven.  Je kan wat langzamer aan doen ‘s ochtends, waardoor je minder stress hebt en de dag wat meer ontspannen begint. En geloof me, je went vanzelf aan dat kwartiertje eerder opstaan en je loopt daardoor echt geen slaap tekort op hoor!

2. Laat je telefoon links liggen

Vaak checken we na het wakker worden meteen onze telefoon om te checken wat er allemaal is gebeurd en of we nog iets hebben gemist. We weten allemaal dat dit onzin is en je helemaal niets mist. Toch begint je dag zo ongemerkt met je energie gericht op de ander en op een scherm. In het slechtste geval open je, je telefoon en begint je dag met slecht nieuws; een appje of mail over iets op je werk of een lang bericht van een vriend. Dit kan er voor zorgen dat we gelijk onze dag beginnen met stress of uit ons doen zijn. Je gaat ‘aan’ en direct bezig met de ander. Terwijl je deze start van de dag ook kan gebruiken om even in contact te komen met je zelf. Even te aarden, te douchen of een ontspanningsoefening die je naar jezelf brengt. Dan start je je dag met je eigen energie en dit levert je vaak de mooiste dagen op. 

3. Kom in beweging

opgeruimde-ochtendBewegen in de ochtend is een heel goed begin van de dag. Het is gezond, zorgt voor een energie boost en een fris begin van de dag. Als je voor het ontbijt al beweegt, leer je je lichaam om op vetverbranding in plaats van suikerverbranding over te gaan. Start je dag met yoga, een wandeling, fiets naar je werk, doe een dansje of doe stretchoefeningen.

4. Doe iets waar je blij van wordt!

ochtendroutineNeem in de ochtend de tijd voor iets waar je blij van wordt. Dat kan van alles zijn! Yoga, in bad gaan, de krant of een boek lezen, schilderen, een podcast luisteren, met je huisdier spelen, een uitgebreid ontbijt voor jezelf maken. Alles is goed, zolang jij het maar leuk vindt! Op die manier zet je direct de toon voor de rest van de dag. Heb je weinig tijd in de ochtend? Je kunt ook iets kleins doen zoals een leuk nummer opzetten of iedere ochtend een gedicht lezen. Alle kleine beetjes helpen!

5. Schrijf

Welk artikel of boek je ook over ochtenden of ochtendroutines leest, ik weet zeker dat deze tip er in staat: schrijven! Schrijven helpt je om je hoofd leeg te maken voordat je begint aan de dag. Pak pen en papier er bij en schrijf op hoe je jezelf voelt, wat je zou willen bereiken vandaag, wat je prioriteiten zijn en wat je intenties zijn voor vandaag. Dit zorgt voor overzicht en rust.

 

6. Ruim op

Wat ik zelf altijd erg fijn vind in de ochtend is om een rondje door mijn huis te doen en op te ruimen. Ik leg alles weer op hun plek, maak het bed op en zorg dat het rustig is in huis. Hiermee zet je de toon met opruimen, creëer je rust in huis en ben je even bezig met iets waarbij je je hoofd niet hoeft te gebruiken. Ook helpt je dit je huis opgeruimd te houden, het brengt je rust bij de start van je dag. Meer tips over een opgeruimd leven lees mijn blog: opruimen volgens de Konmari methode van Marie Kondo.

Meer weten over ochtendroutines, hoe je er een creëert en wat de voordelen er van zijn? Lees dan het boek Miracle Morning!

Hoe ziet jouw ochtendritueel er uit? Ik ben erg benieuwd! Laat het me weten in de reacties!

Dit artikel delen:

Vorig bericht
feestdagen zonder stress
Volgend bericht
10 lessen die ik leerde van Marie Kondo
Opruimen KonMari methode

Melissa de Graaf | KonMari opruimcoach

Mijn naam is Melissa de Graaf en ik help jou met opruimen volgens de KonMari methode, ontwikkeld door Marie Kondo. Je huis opruimen, je kledingkast opnieuw ordenen, spullen weg doen, je werkplek opruimen of opruimhulp bij een verhuizing. Ik coach je naar een plek waar je blij van wordt en je meer ruimte geeft. Klik hier voor mijn pakketten & prijzen.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Hoi! Waarmee kan ik je helpen?