rust-door-opruimen

Waarom zou je opruimen?

Opgeruimd leven, Opruimen

Waarom zou je opruimen? Dat krijg ik best wel eens te horen… Niet iedereen is even positief over opruimen en snapt het nut en de voordelen er van. Zonde, want het brengt je juist heel veel en het is veel meer dan alleen je spullen op orde brengen! Het brengt je rust, overzicht, meer tijd voor leuke dingen en meer blijdschap. 

Meer rust

Ze zeggen wel eens, een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. En dat is ook zeker zo! Door je huis op te ruimen, wordt het rustiger in huis. Je hebt minder spullen in je kamer liggen die je afleiden en je kan hierdoor beter tot rust komen. Daarnaast ruim je tijdens het opruimen ook je gedachtes op, je neemt afscheid van spullen waardoor je in je hoofd dingen kunt afsluiten. Je krijgt er dus niet alleen meer rust en ruimte in je huis voor terug, maar ook in je hoofd!

Je weet wat je hebt

Herken je dat, dat je tijdens het opruimen ineens weer dingen tegen komt waarvan je alweer was vergeten dat je ze überhaupt had? Door je huis rigoureus op te ruimen weet je wat je allemaal hebt en heb je dus nooit meer van dit soort situaties. Je bent nooit meer iets kwijt, koopt nooit meer te veel en weet altijd wat je in huis hebt!

Het bespaart je tijd!

opgeruimd-huisAls je je huis opruimt met de KonMari methode is dat een eenmalige actie. Je kijkt tijdens het opruimfestival extra kritisch naar wat je hebt en wat je wil houden. Door de impact van het proces verandert je gedrag uiteindelijk ook en ga je minder en bewuster kopen. Daarna hoef je het alleen nog maar bij te houden en nooit meer een grote opruimronde te houden. Dat scheelt je per week dus heel wat opruimtijd! Daarnaast is het schoonmaken van je huis ook nog eens makkelijker wanneer het is opgeruimd en bespaar je daarin ook tijd. Na het opruimen heb je dus meer tijd over voor dingen waar het leven echt om draait!

Je wordt productiever

Het opruimen zelf is natuurlijk al een productieve bezigheid, maar ook na het opruimen werkt dit effect nog door. Je bent namelijk productiever in een opgeruimde omgeving. Een goed excuus dus om je (thuis)werkplek eens goed op te ruimen!

Opruimen geeft je helderheid

Tijdens het opruimen maak je duizenden keuzes. Je vraagt jezelf af bij alle spullen die je hebt of je ze wil houden en er blij van wordt of niet. Dit hele proces is als het ware een training in moeilijke keuzes maken en het volgen van je gevoel. Hierna weet je precies waar je blij van wordt en waar niet van. Dit maakt dat je ook in de rest van je leven keuzes kan gaan maken op basis van je gevoel. Het kan maar zo zijn dat je er na het opruimen van je huis aan toe bent om je baan los te laten waar je niet meer blij van wordt en kan gaan voor waar je energie van krijgt. Meer weten over wat de Konmari opruim methode kan brengen in je leven? Lees dan ook mijn blog ‘opruimen volgens de KonMari methode van Marie Kondo’.

Koesteren van spullen

In een opgeruimd huis koester je de spullen die je hebt. Alles wat er staat is bewust uitgekozen. Het kiezen voor wat je wil houden in je huis (en in je leven) maakt je dankbaarder en tevreden met wat je om je heen ziet. Rigoureus opruimen is een vorm van zorgen voor je huis. Je bewijst jezelf en je leefomgeving een dienst, door er alleen toe te laten waar jij blij van wordt. Zo kan je er ook echt van genieten.

Waarom opruimen? 

Marie-Kondo-NederlandNu je weet wat de voordelen van opruimen zijn is het natuurlijk tijd om zelf aan de slag te gaan! Weet je niet goed waar je moet beginnen? Lukt het je maar niet je huis echt opgeruimd te houden? Ervaar je naast rommel in huis ook rommel in je volle hoofd? Bekijk dan mijn 1-1 trajecten waarin ik je begeleid om op alle vlakken van je leven op te ruimen zodat je meer rust kan ervaren. 

Dit artikel delen:

Vorig bericht
Huis opruimen: de ultieme gids voor een opgeruimd huis!
Volgend bericht
Opruimen met kinderen
Opruimen KonMari methode

Melissa de Graaf | KonMari opruimcoach

Mijn naam is Melissa de Graaf en ik help jou met opruimen volgens de KonMari methode, ontwikkeld door Marie Kondo. Je huis opruimen, je kledingkast opnieuw ordenen, spullen weg doen, je werkplek opruimen of opruimhulp bij een verhuizing. Ik coach je naar een plek waar je blij van wordt en je meer ruimte geeft. Klik hier voor mijn pakketten & prijzen.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Hoi! Waarmee kan ik je helpen?