Gemotiveerd-om-op-te-ruimen

Raak gemotiveerd om op te ruimen!

Opgeruimd leven, Opruimen

Opruimen kan een behoorlijke uitdaging zijn, opruimen is namelijk meer dan het verplaatsen van spullen. Opruimen gaat over keuzes maken en tijdens het opruimen kom je jezelf en je gemaakte keuzes tegen. Dit is niet altijd makkelijk. Als je gaat opruimen betekend dit vaak dat je opnieuw wil kiezen, dat je ruimte wil maken, voor jezelf. Wil je graag opruimen? Maar hik je er nog een beetje tegenaan? Misschien vraag je jezelf af: waarom zou ik opruimen? Er zijn verschillende motivaties om je huis eens goed op orde te brengen. Lees gauw verder en raak gemotiveerd om op te ruimen!

1. Opruimen verhoogd je productiviteit!

Een opgeruimde huis of werkplek kan je productiviteit aanzienlijk verhogen. Veel mensen merken dat ze zich beter kunnen concentreren en efficiënter kunnen werken in een georganiseerde ruimte. De motivatie om op te ruimen komt vaak voort uit de wens om ruimte te maken voor iets groters. Een wens om iets voor elkaar te krijgen, iets te creëren of een verandering teweeg te brengen in je leven. Dit kan vaak pas als je voldoende overzicht hebt over je huidige situatie. Ook wanneer je, je tijd en energie zo goed mogelijk wil benutten gedurende een (werk)dag helpt een opgeruimde omgeving je hierbij. Een opgeruimd huis helpt je te doen wat je wil doen, zonder afgeleid te raken. 

2. Een opgeruimd huis geeft rust

Mensen voelen zich gelukkiger en meer ontspannen in een opgeruimde omgeving. De wens om je beter te voelen en een positieve geestelijke toestand te bereiken, kan een krachtige drijfveer zijn om op te ruimen. Terwijl een rommelige omgeving kan bijdragen aan gevoelens van stress en angst. Door op te ruimen, kan je een gevoel van controle en rust terugwinnen. Het vooruitzicht om in een schone en georganiseerde ruimte te leven kan een sterke motivatie zijn om te beginnen met opruimen. Herken je dat? Stel je dan zo levendig mogelijk voor hoe jouw opgeruimde huis eruit zou zien door het maken van een visionboard of tekening. 

3. Duurzaamheid en minimalisme

Steeds meer mensen zijn zich bewust van de impact van consumptie op het milieu. De motivatie om minder te bezitten en een minimalistische levensstijl na te streven is ook een goede reden om te gaan opruimen. Rigoureus opruimen kan je helpen om alleen de spullen te behouden die echt waarde toevoegen aan je leven.

4. Gemotiveerd om op te ruimen door een life-event

Soms kan een verandering in het leven, zoals verhuizen, trouwen of de komst van een baby, je motiveren om op te ruimen. Deze gebeurtenissen kunnen de behoefte aan een georganiseerde en functionele ruimte vergroten, waardoor je ineens wel de energie en zin hebt om op te ruimen. 

5. Sociale vergelijking en druk

Op social media zien we tegenwoordig talloze voorbeelden van ‘perfect’ opgeruimde huizen. Het zien van andere huizen kan je motiveren om ook op te ruimen. Het geeft je een beeld van hoe een huis er ook uit kan zien. Het zien van opgeruimde huizen of het bekijken van opruimseries kan aanzetten tot actie. Laat je inspireren maar niet gek maken. Wees je ervan bewust dat de mooie plaatjes vaak een onrealistisch beeld geven. 

6. Persoonlijke groei en ontwikkeling

Opruimen is ook een kans om je huis en leven onder de loep te nemen, een kans op zelfontwikkeling. Zeker wanneer je samen met een coach werkt, kan het een manier zijn om oude gewoonten te doorbreken, nieuwe routines te ontwikkelen en een gevoel van voldoening te bereiken. De motivatie om te groeien en te leren kan je aanmoedigen om je omgeving op te ruimen.

7. Opruimen als vrijetijdsbesteding

Voor sommige mensen is opruimen een hobby! Het opruimen op zich, de voldoening die het geeft als alles op zijn plek ligt, geeft een bepaalde rust. Opruimen is dan een manier om te ontspannen en gedachten te ordenen. De voldoening die voortkomt uit het creëren van een georganiseerde ruimte kan een sterke motivatie zijn om regelmatig op te ruimen.

8. Gemotiveerd om op te ruimen voor je gezin

De wens om een prettige en opgeruimde omgeving voor je gezin te creëren kan ook een belangrijke motivatie zijn. Als ouder, kan je je gemotiveerd voelen om je huis op te ruimen voor je kinderen, zodat zij in een gezonde en georganiseerde omgeving kunnen opgroeien. 

Conclusie

Er zijn allerlei factoren die je kunnen motiveren om op te ruimen, variërend van praktische overwegingen en emoties. Of het nu gaat om het verminderen van stress, het verbeteren van de productiviteit of het nastreven van een minimalistische levensstijl, het begrijpen van deze motivaties kan helpen bij het creëren van een positieve houding ten opzichte van opruimen. Eenmaal gemotiveerd, kan je beginnen met opruimen en hiermee de controle over je omgeving terugwinnen en genieten van de voordelen van een opgeruimd huis. 

Kan je wat hulp gebruiken bij het opruimen? Een liefdevolle stok achter de deur en hulp bij de organisatie? Neem contact met mij op voor een 1-op-1 coachingssessie of deelname aan mijn opruimprogramma. 

 

Dit artikel delen:

Vorig bericht
Wat is een opruimcoach?
Volgend bericht
5 signalen dat je huis een grondige opruimbeurt nodig heeft
opruimcoach

Melissa de Graaf | Opruimcoach

Mijn naam is Melissa de Graaf en ik help jou met opruimen volgens de KonMari methode, ontwikkeld door Marie Kondo. Je huis opruimen, je kledingkast opnieuw ordenen, spullen weg doen, je werkplek opruimen of opruimhulp bij een verhuizing. Ik coach je naar een plek waar je blij van wordt en je meer ruimte geeft. Klik hier voor mijn pakketten & prijzen.

Meer lezen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Hoi! Waarmee kan ik je helpen?