Opruimen met kinderen, hoe doe je dat? Dat is denk ik de meest gestelde vraag aan mij. In dit artikel geef ik je 4 tips over opruimen met kinderen!
Opruimen met kinderen
Veel ouders ervaren opruimen met kinderen als een grote uitdaging. Ken je het gevoel dat je huis is overgenomen door Lego, poppen en klei?
Als ouders heb je vaak minder tijd voor je dagelijkse opruimroutines. Vanaf het moment dat je eerste spruit geboren wordt komt er een stroom aan baby en kinderspullen je huis in die je voorheen niet nodig had. Wonen in een huis met kinderen is nu eenmaal heel anders, dan alleen met volwassenen. Oke, er is dus nogal wat verandert. Het begint met dit te accepteren. Door de verandering van je gezinssamenstelling verandert je huis en de manier waarop je daar leeft. Het is immers niet meer alleen een afspiegeling van jouw behoefte en die van je partner maar ook die van de kinderen.
Je kinderen brengen je misschien geen opgeruimd huis, maar weer andere mooie dingen in het leven. Probeer los te laten dat het huis altijd perfect opgeruimd moet zijn. Dat gezegd hebbende is het tijd om je mijn vier tips te geven over opruimen met kinderen!
1. Geef het goede voorbeeld
Leg tijdens het opruimen je kinderen uit wat je doet en hoe je het doet, zodat ze van je kunnen leren. Vaak wordt gedacht dat opruimen een soort aangeboren kwaliteit is, maar het is echt iets wat je moet leren. Leg ze ook uit waarom je opruimt, dat het deel is van het huishouden en dat op deze manier alles fijn en comfortabel blijft in huis. Je kunt ze ook uitleggen dat ze op deze manier bijvoorbeeld altijd makkelijk bij hun favoriete speelgoed kunnen zonder lang te zoeken. Aan uitspraken als ‘moet ik het weer alleen opruimen’ of onderhandelingen als: ‘als je dit hebt opgeruimd mag je wat lekkers’ heb je je misschien weleens schuldig gemaakt. Hiermee leer je kinderen vooral dat opruimen stom is en werk waar je voor beloond moet worden. Wanneer je laat zien dat opruimen een manier is om voor je huis te zorgen, iets wat je met liefde doet geef je een andere boodschap. Dus ruim zelf op met een glimlach en leg niet al mopperend alles terug op zijn plek. Zet liever een vrolijk liedje op en berg al zingend de boel op. Dit werkt aanstekelijk. Uit je dankbaarheid voor het eindresultaat, benoem hoe fijn het is als alles weer is opgeruimd. Grote kans dan je je kinderen hiermee inspireert hetzelfde te doen.
2. Maak een spelletje van opruimen
Is jouw glimlach en enthousiasme over het opruimen niet genoeg. Sommige kinderen vinden het leuk om het echt samen te doen of er een wedstrijdje van te maken. “wie kan de meeste knuffels verzamelen?” Of “zullen we kijken wie de meeste Duplo kan opruimen?”. Op die manier kun je kinderen uitdagen om op te ruimen en er een spelletje van maken. Je laat ze op deze manier ook zien dat samen opruimen leuk is en het bij spelen hoort.
3. Geef alles een vaste plek
Ruimen je kinderen nooit iets op en ligt het speelgoed altijd door het hele huis? Geef al het speelgoed een vaste plek zodat speelgoed opbergen extra makkelijk wordt. Als het niet duidelijk is voor je kind waar iets hoort, zullen ze het ook nooit kunnen opruimen. Maak de plekken duidelijk met labels met pictogrammen om ze een extra handje te helpen.
4. Ligt het echt aan je kinderen?
Oke en dan nog iets… Wie koopt al het speelgoed en de kleding voor de kinderen? Waarschijnlijk jij zelf. Dus laten we eerlijk zijn, ligt de rommel in huis echt aan je kinderen? Uiteindelijk heb jij de meeste dingen waarschijnlijk zelf gekocht. Misschien in een vlaag van verstandsverbijstering, maar toch. Je kunt dit een beetje proberen te beperken en regelmatig dingen wegdoen zodat je ruimte maakt voor nieuw speelgoed. In mijn blog 6 tips voor een minimalistische decembermaand met kinderen! lees je meer over hoe je de de aanvoer van speelgoed binnen de perken kunt houden. Ga je samen opruimen? Beslis dan samen met je kind en neem ze mee in de besluitvorming over of speelgoed nog leuk genoeg is om mee te spelen of dat het naar een ander kindje mag. Kinderen kunnen meestal heel goed besluiten of ze ergens nog blij van worden of niet, dat onderschatten we als volwassenen vaak.
Kinder kleding opruimen
Hebben je kinderen teveel kleding? Wil je graag minder kleding maar kom je steeds in de verleiding om kledingstukken te kopen of aan te nemen van neefjes, nichtjes en buurmeisjes? Dan raad ik je aan jezelf strak te houden door te werken met een lijst met aantallen. Bepaal hoeveel van elk kledingstuk je nodig vind voor je kind. Zorg vervolgens dat je het hierbij laat. Ik maakte een minimale kinderkleding lijst die je hier gratis kan downloaden.
Leestips: Marie Kondo voor kinderen!
Meer weten over opruimen met kinderen? Het kinderboek Kiki & Jax van Marie Kondo gaat over opruimen en is echt een aanrader om samen met je kind te lezen. Daarnaast is ook Eenvoudig opvoeden een aanrader. Die gaat niet direct over opruimen, maar wel over hoe simpel leven (met minder spullen) het gezinsleven positief bevordert.
En hoe zit het met jou? Lukt het jou om je huis opgeruimd te houden met je kinderen? Merk je dat je het lastig vindt om deze tips in de praktijk te brengen en kom je er maar niet uit? Ervaar je dagelijks onrust in huis en in hoofd? Bekijk mijn aanbod om te zien hoe ik je kan helpen.