Opruimen creëert focus en ruimte in je leven

Opruimen is zoveel meer dan alleen spullen wegdoen. Opruimen creëert focus en ruimte. Ik sta nog geregeld versteld van de impact die rigoureus opruimen heeft op het leven van mijn klanten. Hoe bevrijdend het werkt en hoe het patronen doorbreekt. Zo zei een klant tegen mij: “Hier kan geen psycholoog tegen op. Ik ben nu echt bezig met wat ik wil houden in mijn leven”. In dit artikel schrijf ik over hoe opruimen zorgt voor focus en ruimte in je leven en de andere positieve bijeffecten van opruimen.

Spullen als afspiegeling van je binnenwereld

ruimte-creërenOnze spullen zijn een afspiegeling van onszelf. Meestal zitten onze spullen ons eerst in de weg. Want het wijzen naar een plek buiten onszelf is vaak het eerste wat we doen. Het zijn die spullen, die me dwars zitten. Die mijn leven op slot zetten, die me tegen houden de beste versie van mezelf te zijn. In het opruimproces komen de meeste klanten er na de eerste opruimsessie al achter hoe eigen denkpatronen hen in de weg zitten.

Dat in contact met jezelf kiezen voor wat je wil houden, alles wat er tussen jou en dat ideale leven staat, zichtbaar wordt. De spullen die een belasting vormen, maar met name de overtuigingen die eraan ten grondslag liggen.

Bewust ‘JA’ zeggen tegen spullen en het leven

Door al je spullen in huis onder de loep te nemen, ga je door je hele leven heen. Je huis en spullen zijn zoveel meer dan alleen materialen. Het is een afspiegeling van wie je bent en hoe je, je voelt. Je lichaam reageert ook op deze omgeving. Alleen door hier met een frisse blik opnieuw naar te kijken kan je iets nieuws creëren. Een leven waarin je bewust ja zegt tegen de spullen, mensen en activiteiten waar jij blij van wordt. Die je leven zin geven. Je huis is dan een leefomgeving die de dingen waar jij je aandacht aan wil geven ondersteunt. De ballast, of de dingen die je vasthouden in het verleden, laat je los met dankbaarheid om in het nu te kunnen leven.

Focussen op leven in het nu

leven-in-het-nuWe leven in een wereld vol afleidingen. We worden constant uitgenodigd om van onze essentie weg te blijven door tv, social media, reclame, the ratrace, onze eigen gedachtestroom. Leven in het nu, helemaal aanwezig zijn in het moment. Ekhart Tolle heeft er boeken vol over geschreven. Die ik je zeker aan kan raden. Het is een hele uitdaging om echt in het nu aanwezig te zijn. Soms denk ik dat we er zelfs bang voor zijn om op die plek te zijn. De plek waar je volledig aanwezig bent en kan creëren. Onze mind met allerlei gedachten lijkt ons zo vaak in beslag te nemen. Weg te houden van het moment waarin we het meest onszelf kunnen zijn. Het moment waarop we echt invloed hebben, waar we kunnen kiezen, dat is alleen in het nu.

Spark joy

Doordat we bij het opruimen volgens de KonMari methode constant joy-checken. Oftewel, de vraag stellen: word ik hier blij van? Maak je contact met jezelf in dit moment. Ik vraag je dan ook niet: denk je hier in de toekomst blij van te worden? Het gaat om dit moment.  Je kiest hier en nu opnieuw. Rigoureus opruimen is als een nieuw vertrekpunt. Je kan jezelf iedere dag opnieuw uitvinden. Hoe je, je nu voelt en wil leven het belangrijkst maken, daar gaat het om. De ‘spark joy ‘ vraag wijst je de weg naar binnen. Voelen waar je hart een sprongetje van maakt. Daarmee gaan navigeren door het leven, daar gaat opruimen voor mij over. Heb je zin om met mij samen op te ruimen? Check mijn aanbod. 

Wordt ik hier blij van?

ruimte-makenBij het stellen van de vraag: ‘word ik hier blij van?’ komen we ook vaak voorwerpen tegen waar we niet blij van worden. Waar we spanning bij voelen. Door een moment te nemen om die spanning te benoemen en te voelen (zonder het gauw weg te gooien), kan het jou loslaten. Jij kan dan vervolgens het voorwerp met dankbaarheid wegdoen.

Opruimen creëert focus

Opruimen is elimineren, kiezen wat voor jou belangrijk is in dit leven en daar voor gaan. Aan het roer staan. Minder ontvankelijk zijn voor die afleiding, omdat je weet wat je wel wil. Waar je blij van wordt. Rigoureus opruimen, zoals ik dat met klanten doe. Het hele huis, al je spullen door je handen laten gaan. Alleen houden waar je blij van wordt en wat je huidige leefstijl ondersteund. Dat type opruimen, helpt je om de regie van je leven terug te pakken en focus te creëren. Dan ben je in staat om door de ruis heen te prikken en je hart te volgen. In kleine en in grote keuzes.

Ruimte maken om te leven

Realiseer je dat je ruimte kan creëren door rigoureus op te ruimen. Spullen nemen niet alleen plek in, ze nemen ook geld, tijd, aandacht en energie in. Dat vergeten we vaak. Dat we die plant ook water moeten geven, dat we eraan moeten denken als we op vakantie gaan, dat het ons meer bezig houdt dan dat we denken. Maar ook die elektrische fiets, waarvan de batterij opgeladen moet worden, die onderhoud moet hebben, waarvan de voorlamp moet worden vervangen. Of waarover je, je zorgen maakt dat die gestolen zou kunnen worden, waardoor je misschien nadenkt over verzekeringen en daarvoor betaald. Ga zo maar door. Al onze spullen vragen iets van ons. Spullen die je graag hebt, waarvoor je bewust hebt gekozen geef je, je aandacht, geld, tijd, energie misschien graag. Zodra je teveel spullen hebt, kan je dit vaak niet meer waarmaken en voel je, je overladen.

Als je niet kiest, wordt je geleefd

Het leven, of andere mensen kiezen voor je, als je zelf niet kiest. Wanneer je niet meer geleefd wil worden maar wil leven, zal je keuzes  moeten maken. Wanneer kies je nu vanuit jezelf en wanneer worden je keuzes ingegeven door de wereld om je heen?

marie-kondo-lessenOpruimen volgens de KonMari methode kan je helpen je besluitvaardigheid te trainen. Kiezen vanuit jezelf. Je eigen kompas gebruiken. Dit doe je door veelvuldig de vraag te beantwoorden waar jij blij van wordt en contact te maken met je binnenwereld.

Het opruimend houdt in dat je alles stuk voor stuk door je handen laat gaan, waarbij je je afvraagt of je er blij van wordt en op basis daarvan besluit of je het wilt houden of niet. Door dit proces honderden tot duizenden keren te herhalen trainen we onze besluitvaardigheid. Mensen met weinig vertrouwen in hun eigen oordeel hebben weinig vertrouwen in zichzelf. Ook ik was ooit onzeker, maar ik ben gered door het opruimen. 

quote uit Marie Kondo haar boek Opgeruimd!

.

 

 

Dit artikel delen:

Vorig bericht
Productief thuiswerken: 7 tips!
Volgend bericht
Je kantoor opruimen volgens de Marie Kondo methode
Opruimen KonMari methode

Melissa de Graaf | KonMari opruimcoach

Mijn naam is Melissa de Graaf en ik help jou met opruimen volgens de KonMari methode, ontwikkeld door Marie Kondo. Je huis opruimen, je kledingkast opnieuw ordenen, spullen weg doen, je werkplek opruimen of opruimhulp bij een verhuizing. Ik coach je naar een plek waar je blij van wordt en je meer ruimte geeft. Klik hier voor mijn pakketten & prijzen.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Hoi! Waarmee kan ik je helpen?