Speciaal voor alle creatievelingen! Ik ga me hier niet populair mee maken, maar ik heb een nieuwtje: Einstein had ongelijk. Hij had ongelijk toen hij zei: “Als een rommelig bureau een kenmerk van een rommelige geest is, waar is een leeg bureau dan een kenmerk van?” Ik weet dat chaos en creativiteit vaak op een positieve manier aan elkaar gekoppeld worden. In deze blog leg ik uit waarom ook de creatieve geest baat heeft bij opruimen en een opgeruimde werkplek.
De creatieve chaoot
Ik ben creatief, ik vind rommel en puinhoop om mij heen inspirerend. Ik vind dat prettig, en het werkt voor mij. Ik creëer vanuit chaos. Herkenbaar? Ja, dit heb ik mezelf ook heel lang wijsgemaakt. Maar het is niet waar! Een creatief brein is nog steeds een menselijk brein, wat afgeleid wordt door rommel.
Werken met rommel om je heen
Ik heb zelf jarenlang in chaos gefunctioneerd, en ik deed het aardig. Maar ik zie nu in dat een manier vinden om in chaos te werken niet hetzelfde is als werken in een inspirerende omgeving. Met flexibiliteit kon ik veel opvangen, maar mijn concentratievermogen was niet zo goed en ik werd vaak geleid door wat er op mij afkwam in plaats van dat ik zelf sturing gaf aan waar ik mijn tijd en aandacht aan schonk. Veel creatieve mensen presteren ondanks de rommel om hen heen, zij hebben een manier gevonden om erin te werken. De vraag is of je dan je creativiteit en potentie optimaal benut. Presteer jij ondanks je omgeving of dankzij je omgeving?
Waar is een leeg bureau een kenmerk van?
Dat vroeg Einstein zich af. Maar wie snakt er tegenwoordig niet naar een leeg hoofd? Ons hoofd zit vaak vol met taken en dingen die nog moeten gebeuren. Daar komt een enorm aantal prikkels van de omgeving bovenop. Je even af kunnen sluiten, rust nemen, je hoofd legen. Daar hebben we tegenwoordig allemaal behoefte aan. Want vanuit die stilte ontstaat vaak juist iets nieuws, een idee of ontwerp. Een uniek idee ontstaat zelden wanneer je je door je eigen rommel heen worstelt. Ik kan mij goed voorstellen dat Einstein met zijn uitzonderlijke brein, hoe dan ook, goed kon presteren. Met die gave zijn we alleen niet allemaal gezegend.
Onderzoek naar rommel en werk
Uit onderzoek blijkt dat rommel het plezier dat we hebben in ons werk vermindert. Dat heeft twee belangrijke redenen. De eerste is dat rommel onze hersenen overweldigt. Hoe meer spullen we om ons heen hebben, hoe meer overbelast onze hersenen raken. Hierdoor wordt het moeilijker voor ons om de dingen die het belangrijkst voor ons zijn, die ons echt blij maken, te herkennen, te ervaren en ervan te genieten. De tweede reden is dat als we overladen worden door dingen, informatie en taken, we het gevoel hebben dat we de controle kwijtraken en niet meer kunnen kiezen.
quote van Scott Sonenshein uit Opgeruimd op het werk blz 28.
Opgeruimde mensen zijn saai
Het beeld heerst dat opgeruimde mensen saai zijn, nette types die alleen binnen de lijntjes kleuren. Dit is tegelijkertijd voor creatieve mensen een excuus om niet te hoeven opruimen. Creativiteit en chaotisch zijn lijken hand in hand te moeten gaan.
Hoe chaotischer je bent, des te creatiever je wel zal zijn.
Waardoor de gemiddelde creatieveling dat opruimen maar uit de weg gaat. Of het accepteert als iets wat bij hem/haar hoort. Ik heb het ook vaak tegen mezelf en mijn omgeving gezegd; dat het gewoon bij mij hoort. Ik ben creatief, dus chaotisch. Inmiddels ben ik creatiever, heb ik opgeruimd en kan ik beter keuzes maken en loslaten. In mijn verhaal lees je hoe ik hier ben gekomen.
Opruimen gaat over loslaten
Opruimen gaat juist over de kunst van het loslaten. Daarvoor moet je flexibel zijn en lef hebben. Nu durven leven, niet vasthouden aan wat je had of ooit nodig denkt te hebben. Het gaat over leven in het nu. Een opgeruimd leven betekent niet dat je alleen maar netjes doet wat er verwacht wordt. Juist niet. Het betekent dat je zelf vorm geeft aan je leven. Dat je beter in verbinding staat met je innerlijk, beter keuzes kan maken vanuit jezelf in plaats van dat ze worden ingegeven door je omgeving.
Opruimen is keuzes maken
Rigoureus opruimen gaat over keuzes maken. Ik heb het hier dan ook steeds over het rigoureus opruimen. Alles op één hoop gooien, en alleen houden waar je blij van wordt. Deze spullen koesteren, etaleren. Je hebt ook dagelijks opruimen: het terugleggen van spullen op hun plek. Hoe mensen dagelijks opruimen is heel persoonlijk. De een legt direct gebruikte spullen weg. De ander doet dit aan het einde van de dag of de volgende morgen. All good.
Wanneer ik mensen help opruimen zorgen we altijd dat spullen een vaste plek krijgen. Wil je meer lezen over mijn werkwijze? Check mijn blog over de KonMari methode!
Opruimen en dichter bij jezelf komen
Wanneer je rigoureus gaat opruimen, leer je keuzes maken en loslaten. Persoonlijk vind ik het prima als er chaos ontstaat gedurende de dag; aan het einde van de dag heb ik de spullen in een mum van tijd terug op hun vaste plek. Ik kan dat voor dat moment loslaten en de boel de boel laten. Opruimen is niet je leven willen controleren. Opruimen is kiezen voor wat je in je leven wil toelaten aan spullen en ervaringen.
Begrijp me niet verkeerd: ik heb dan wel rigoureus opgeruimd, maar ik hou nog steeds wel van een beetje chaos. Vandaar dat ik dit werk nu doe. Ik help je graag met jouw rommel. Bekijk mijn aanbod om te zien wat ik voor je kan betekenen.
De ideale opgeruimde werkplek
Wat mij betreft moet een werkplek authentiek zijn. Geen kaal bureau met alleen een pen en een laptop. Een opgeruimde werkplek moet authentiek en inspirerend zijn. Opgeruimd betekent hier eigenlijk: er zijn keuzes gemaakt. Is het stimulerend voor mij werkproces nu? Word ik hier blij van? Ben ik hier graag? Krijgt je creativiteit hier alle ruimte? Een werkplek moet bij iemand passen en stimulerend zijn voor die persoon. Het moet vooral niet een toevallige opeenstapeling van spullen zijn die daar in de afgelopen jaren terecht zijn gekomen. Geen werkplek zou er hetzelfde uit moeten zien.
De een wordt blij van een trofee op zijn bureau, de ander van een foto van zijn goudvis.
Einstein was een genie en ik ben het helaas nie
Ik denk dat we beter kunnen concluderen dat Albert Einstein een zeer bijzonder brein had, dan dat we allemaal genieën zijn die in een rommelige omgeving goed tot uiting komen. Het is een romantisch beeld, dat moet ik toegeven. Maar misschien moeten we ons ego aan de kant zetten, accepteren dat we niet als Einstein zijn en zorgen dat we het beste uit onszelf halen.
Lees hier meer over mijn visie en missie.