opgeruimd-leven

Feiten en tips voor een opgeruimd leven

Opgeruimd leven, Opruimen
Een opgeruimd leven, geeft rust en ruimte. Hoe bereik je dat? De ‘kunst van het opruimen’. Daar is toch geen kunst aan? Veel mensen denken dat opruimen je ‘even boos’ maken is, terwijl opruimen in werkelijkheid het opruimen van emoties betekent. Er komt in ieder geval veel meer bij kijken dan je in eerste instantie zou denken. In onze moderne samenleving worden we vaak overspoeld door spullen. Van kleding tot gadgets, het lijkt alsof we nooit genoeg hebben. Maar hoe gaan we effectief om met deze overvloed aan bezittingen? In dit artikel lees je een aantal interessante feiten en tips over opruimen en het beheren van onze spullen.

Feiten over opruimen:

1. Opruimen heeft een psychologisch effect, studies tonen aan dat een opgeruimde omgeving kan leiden tot minder stress en een verbeterde mentale gezondheid.

Chaos in je omgeving kan bijdragen aan gevoelens van overweldiging en angst. Terwijl een opgeruimd huis bijdraagt aan een gevoel van tevredenheid en rust. Daarnaast zorgt een opgeruimd huis voor minder afleiding en brengt het je focus. 

Wanneer ik met je opruim, help ik je in contact met jezelf te kiezen voor wat je wil houden. Alles wat er tussen jou en dat ideale leven staat wordt zichtbaar. De spullen die een belasting vormen, maar ook de overtuigingen die eraan ten grondslag liggen.

2. De consumptiemaatschappij: we besteden onze tijd voornamelijk aan spullen!

Maar wat houd dat eigenlijk in? Wikipedia zegt er het volgende over:

Een consumptiemaatschappij is een samenleving waarin vrije tijd overwegend wordt gebruikt om goederen of diensten te verwerven. Deze goederen bevredigen geen basisbehoefte maar verschaffen prestige, of worden beschouwd als onderdeel uitmakend van de identiteit van de eigenaar.
Ik word altijd een beetje verdrietig van deze omschrijving. Waarin we meer consument dan mens lijken te zijn. Of op zijn minst mensen met consumptiegedrag. Volgens onderzoek koopt de gemiddelde persoon jaarlijks ongeveer 70 nieuwe kledingstukken. Waarvan we vervolgens maar een klein deel wordt dragen. Dit zorgt voor overvolle kasten en een gebrek aan waardering voor wat we hebben.

3. Minimalisme is een levensstijl waarbij mensen bewust kiezen voor minder bezittingen.

Je zou minimalisme kunnen zien als een tegenbeweging van de consumptiemaatschappij. Minimalisme kan leiden tot een grotere tevredenheid en een gevoel van vrijheid. Toch kan je ook heel grondig opruimen, en geen minimalist (willen) zijn. Er is een verschil in het opruimen volgens de KonMari methode van Marie Kondo, die zich met name richt op het kiezen waar je blij van wordt, waar bij minimalisme de nadruk ligt op het leven met zo min mogelijk spullen. Meer over het verschil tussen de KonMari methode en minimalisme lees je hier.

4. Een opgeruimd leven zorgt voor een lagere ecologische voetafdruk.

Door opgeruimd te leven verklein je, je impact op het milieu. Opruimen en het verminderen van consumptie kunnen ook een positieve impact hebben op het milieu. Minder spullen betekent minder afval en een lagere ecologische voetafdruk.

Tips voor een opgeruimd leven:

1. Maak van het opruimen een ‘opruimfestival’.

Doe het in 1 keer goed, maak er tijd voor en zorg dat je alles in je huis onder de loep neemt. De Konmari methode van Marie Kondo helpt je om in korte tijd je huis heel grondig op te ruimen. Wanneer je dit op de juiste manier doet, hoef je dit maar één keer in je leven te doen.

2. De ‘One In, One Out’ regel: Voor elk nieuw item dat je koopt, geef je er één weg.

Dit helpt om je bezittingen in balans te houden. Dit kan je ook helpen om de spullen van kinderen binnen de perken te houden.

3. Een jaar lang iets niet gebruikt? Neem afscheid.

Vraag jezelf af: Wanneer je twijfelt over een item: “Heb ik dit in het afgelopen jaar gebruikt?” Als het antwoord nee is, overweeg dan om het weg te doen.

4. Organiseer je spullen, geef ze een thuis!

Maak gebruik van opbergdozen, manden en andere organisatie hulpmiddelen. Dit helpt niet alleen bij het opruimen, maar ook bij het onderhouden van een opgeruimde ruimte. Dit werkt echter alleen als je alle spullen een vaste plek geeft. Ben je op zoek naar duurzame opbergoplossingen? Kijk hier eens.
5. Digitale Opruiming: Vergeet niet je digitale ruimtes op te ruimen. Verwijder ongebruikte apps, e-mails en bestanden om je digitale leven te vereenvoudigen.

Conclusie:

Opruimen is niet alleen een praktische taak, maar ook een manier om je mentale welzijn te verbeteren en een duurzamer leven te leiden. Door bewust om te gaan met onze spullen en regelmatig op te ruimen, kunnen we een meer georganiseerde en vredige omgeving creëren. Begin vandaag nog met het creëren van ruimte voor wat echt belangrijk is!
Kan je er hulp bij gebruiken? Bekijk mijn aanbod of lees mijn blog over werken met een opruimcoach.

Dit artikel delen:

Vorig bericht
Vind jouw opruimcoach in Gelderland
Volgend bericht
Waarom we niet opruimen…
Opruimen KonMari methode

Melissa de Graaf | KonMari opruimcoach

Mijn naam is Melissa de Graaf en ik help jou met opruimen volgens de KonMari methode, ontwikkeld door Marie Kondo. Je huis opruimen, je kledingkast opnieuw ordenen, spullen weg doen, je werkplek opruimen of opruimhulp bij een verhuizing. Ik coach je naar een plek waar je blij van wordt en je meer ruimte geeft. Klik hier voor mijn pakketten & prijzen.

Meer lezen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Hoi! Waarmee kan ik je helpen?