babykamer-opruimen

De babykamer opruimen: zo pak je het aan!

kinderen, Opbergen, Opruimen

De babykamer opruimen, hoe pak je dat aan? Bij de komst van een baby komt enorm veel kijken, waaronder een hele hoop spullen. Het is fijn wanneer die spullen praktisch en overzichtelijk zijn opgeborgen zodat de babykamer er netjes uitziet en je overal gemakkelijk bij kan. In dit artikel geef ik je tips over hoe je dat kunt aanpakken!

Babykamer opruimen

Het opruimen van de babykamer… hoe pak je dat aan? Om te beginnen is het fijn om het kamertje zo rustig mogelijk te houden. Less is more wat betreft de meubels en decoratie, anders wordt het al snel rommelig. Denk er bij het inrichten wel aan dat je voldoende slimme opbergplekken hebt. Het is uiteindelijk de bedoeling dat alles een vaste plek krijgt. Maak gebruik van bakjes en mandjes om verschillende categorieën uit elkaar te houden zodat het altijd duidelijk is waar iets moet liggen en het minder snel rommelig wordt.

Wat hoort er in de commode?

Als je voor de eerste keer ouder wordt weet je wellicht nog niet zo goed wat er in de commode moet en welke spullen je nu echt nodig hebt.  Wanneer de baby er is, kom je daar natuurlijk heel snel achter. Meestal is dan de kamer en de commode al helemaal ingericht. Eigenlijk doe je alles in de commode wat je nodig hebt voor het verschonen en het aankleden van de baby. Hieronder een overzichtje waaraan je kunt denken:

 • Luiers
 • Billendoekjes
 • Hydrofiele doeken of hydrofiele luiers
 • Rompertjes
 • Kleertjes zoals broeken, truitjes en shirts
 • Sokjes, mutsjes, slofjes en handschoentjes
 • Babyzalf
 • Speentjes
 • Thermometer
 • Paracetamol zetpillen
 • Vitamine D & K druppels
 • Zakken voor in de luieremmer

De indeling van de commode

babykleding-opruimenBovenop de commode ligt natuurlijk het aankleedkussen, maar waar moet je verder aan denken bij het indelen van de commode tijdens het opruimen van de babykamer? Ik help je een handje!

Je kunt een deel van de luiers en billendoekjes bovenop de commode leggen (in een leuk mandje) of leg ze in de bovenste lade. Bewaar de voorraad in de onderste lade en vul het regelmatig aan zodat je niet mis grijpt als de nood hoog is!

De hydrofiele doeken zijn handig om zo goed en snel mogelijk bij te kunnen. Leg ze in de eerste of tweede la. Door de doeken met de KonMari vouw methode te vouwen kun je ze verticaal opbergen en zie je in een oogopslag wat je hebt. Bekijk dit filmpje voor een voorbeeld.

Ook rompertjes kun je het beste niet te ver weg leggen. Maak een bakje voor rompertjes met lange mouwen en een met korte mouwen en vouw ze op met de KonMari methode zodat je ze rechtop in de commode kunt opbergen.

Bewaar alle medicijnen en supplementen bij elkaar in een bakje zodat je niet de hele la overhoop hoeft te halen als je het nodig hebt.

De kleertjes zoals truitjes, broeken, mutsjes en sokjes mogen wat verder weg dan de overige dingen. Hierbij is het extra handig om te werken met bakjes om de verschillende subcategorieën uit elkaar te houden.

Extra dekentjes, badcapes, handdoeken en slaapzakjes mogen nog wat verder weg. Ook deze zijn makkelijk te vouwen met de KonMari methode.

Wat doe je met babykleertjes die (nog) niet passen?

Zorg ervoor dat je de maat die je kindje nu heeft in de commode hebt liggen zodat je er makkelijk bij kunt tijdens het aankleden. De grotere maten kun je gesorteerd op maat en categorie in de kledingkast van de baby leggen. Kleding waar je baby uit is gegroeid en die je nog wel wil bewaren kun je op maat in doorzichtige plastic bakken op zolder bewaren die je labelt met de maat. Kleding die je niet meer wil kun je het beste direct verkopen, weggeven of doneren zodat het zich niet in huis opstapelt.

Hoe vaak de babykamer opruimen?

De babykamer opruimen kun je het beste ieder kwartaal doen. Het is fijn om het tussendoor zoveel mogelijk bij te houden en de maten steeds in de gaten te houden, maar als kersverse ouder heb je vaak ook genoeg andere dingen te doen. Zo’n kleintje groeit zo snel en er verandert zo veel dat het erg snel wisselt wat je nodig hebt en wat er past. Ruim daarom ieder kwartaal kritisch de babykamer op door alles nog eens goed na te lopen.

Merk je dat je het lastig vindt om alle ballen in de lucht te houden? Je kind(eren), werk, je to-do list, alles wat nog ‘moet’ gebeuren en ben je toe aan meer rust in je hoofd en in huis? Bekijk dan hier alle informatie over mijn 1-1 traject waarin ik je stap voor stap begeleid om meer rust van binnenuit te ervaren!

Dit artikel delen:

Vorig bericht
5 boeken over opruimen
Volgend bericht
Lenteschoonmaak checklist
Opruimen KonMari methode

Melissa de Graaf | KonMari opruimcoach

Mijn naam is Melissa de Graaf en ik help jou met opruimen volgens de KonMari methode, ontwikkeld door Marie Kondo. Je huis opruimen, je kledingkast opnieuw ordenen, spullen weg doen, je werkplek opruimen of opruimhulp bij een verhuizing. Ik coach je naar een plek waar je blij van wordt en je meer ruimte geeft. Klik hier voor mijn pakketten & prijzen.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Hoi! Waarmee kan ik je helpen?