boeken-wegdoen

Boeken wegdoen

Opgeruimd leven, Opruimen
Boeken wegdoen, het lijkt zo makkelijk maar het is nog best lastig! Heb jij moeite met ongelezen of oude boeken wegdoen en heb je daardoor een boekenkast vol boeken waar je ooit nog een keer aan moet beginnen? En kun je er om die reden geen afstand van doen? In dit artikel geef ik je vier redenen om ze toch te laten gaan.

Boeken wegdoen

Boeken wegdoen is voor veel mensen lastig. Zelf heb ik tegenwoordig niet meer zo veel boeken, maar er was een tijd dat ik meer moeite had om boeken weg te doen. Ik ben namelijk gek op lezen en op boeken. Ze geven me een goed gevoel, er staan mooie verhalen of goede informatie in of er zit een herinnering aan vast.

Op de een of andere manier is het nog lastiger om ongelezen boeken weg te doen. Of nog erger, boeken waar je wel in bent begonnen maar nog niet uit hebt. Je vertelt jezelf waarschijnlijk dat je ooit de tijd maakt om ze te gaan lezen. Hieronder geef ik je vier redenen om die boeken toch los te laten en tips hoe je ze toch weg kunt doen.

1. Zonde van je tijd

boeken-opruimenHoeveel boeken heb je ongelezen in de kast staan? In hoeveel boeken ben je begonnen maar heb je nog niet uit en toch terug in de kast gezet?  En hoe veel tijd denk je dat het kost om deze boeken te lezen? Best veel waarschijnlijk… Is het die tijd echt waard? Je kunt in die tijd heel veel andere mooie dingen doen, of boeken (uit)lezen die wel helemaal aansluiten bij je interesses van nu. Ga dus alleen voor de allerbeste boeken!

2. Het is niet het juiste moment

Het klinkt misschien een beetje gek, maar bij boeken draait het om timing. Het moment waarop je een boek ontdekt, is het moment waarop je een boek moet lezen. Doe je dat niet, dan komt het er waarschijnlijk niet meer van. Er is immers altijd een reden dat je dat boek niet eerder hebt gelezen. Ben jij iemand die dan tegen zichzelf zegt: “dat boek ga ik ooit nog wel lezen”? Uit ervaring weet ik dat ooit waarschijnlijk nooit betekent en je het beter kunt laten gaan. Heb je een boek weggedaan en bedenk je later dat je het toch had willen lezen? Koop of leen het dan alsnog en begin er direct aan.

3. Het is niet zonde om een boek weg te doen

“Maar het boek heeft me geld gekost, het is zonde om het niet te lezen en weg te doen.” Dit wordt vaak genoemd als reden om een boek toch uit te lezen of ‘m ongelezen in de kast te laten staan. Wat pas echt zonde is, is om ze in de kast te laten verstoffen en er geen aandacht aan te schenken. Doe dus iets met de waarde van het boek! Misschien kun je iemand in je omgeving blij maken met het boek, het in een mini bieb leggen of het als zwerfboek ergens neer leggen.

4. Boeken opruimen zorgt voor focus en concentratie

boeken-weggooienHet klinkt misschien raar, maar het laten gaan van je half gelezen boek zorgt voor nieuwe focus en concentratie. Als jij een boek hebt waar je niet doorheen komt of die je maar op je nachtkastje laat liggen, besteed je waarschijnlijk minder tijd aan lezen dan je normaal gesproken zou doen. Door eens even rustig te gaan zitten met een boek wordt je brein aangespoord tot fantasie en hoeft het zich maar op één ding te richten, in plaats van al die dingen die je doorgaans tegelijkertijd in de gaten moet houden. Lezen helpt je dus om te focussen, concentreren en te ontstressen. Zo zonde om deze voordelen te laten liggen omdat je een saai boek aan het lezen bent waar je niet doorheen komt en het niet wilt loslaten.

Door ongelezen boeken weg te doen maak je ook ruimte om nieuwe informatie in je leven toe te laten. De informatie die je op dit moment inspireert. Ben je op dit moment bezig met opruimen en minimaliseren en lees je graag? Lees dan mijn blog ‘5 boeken over opruimen’.

Dit artikel delen:

Vorig bericht
Lenteschoonmaak checklist
Volgend bericht
5 tips op weg naar een duurzame kledingkast
Opruimen KonMari methode

Melissa de Graaf | KonMari opruimcoach

Mijn naam is Melissa de Graaf en ik help jou met opruimen volgens de KonMari methode, ontwikkeld door Marie Kondo. Je huis opruimen, je kledingkast opnieuw ordenen, spullen weg doen, je werkplek opruimen of opruimhulp bij een verhuizing. Ik coach je naar een plek waar je blij van wordt en je meer ruimte geeft. Klik hier voor mijn pakketten & prijzen.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Hoi! Waarmee kan ik je helpen?