niet-opruimen

Waarom we niet opruimen…

Opgeruimd leven, Opruimen

Opruimen, een opgeruimd huis waarin je kan ontspannen. Een plek waar het fijn thuiskomen is, een plek om tot rust te komen en plezier te maken. Te doen wat je graag doet. Dat willen we allemaal. Een opgeruimd huis is voor de meeste mensen aantrekkelijk, maar waarom doen we het niet?  Wat houd ons tegen om op te ruimen? In deze blog ga ik hier uitgebreider op in.

Opruimen op de prioriteitenlijst

In een druk leven, staat opruimen niet altijd bovenaan de prioriteitenlijst. We hebben vaak veel verantwoordelijkheden en beperkte tijd. De wens om ‘vrije’ tijd te besteden aan hobby’s of sociale contacten gaat dan geregeld voor. We weten dat echt opruimen tijd kost, en daarbij ervaren veel mensen een tekort aan tijd.

Het moment dat opruimen bovenaan de prioriteitenlijst komt te staan is vaak het moment dat we het echt goed zat zijn met onze rommel. Tot die tijd ‘ŕommelen’ we vaak wat door. Hierover schrijf ik ook in blog opruimen volgens de KonMari methode van Marie Kondo.

Emotioneel gehecht aan spullen

Veel mensen zijn gehecht aan hun spullen. Dit is een van de redenen waarom we niet opruimen. We weten niet goed hoe we om moeten gaan met die gevoelens.  We projecteren onze gevoelens op onze spullen en we koppelen warme herinneringen aan de spullen die daarbij horen. Deze emotionele band met spullen, maakt het lastig om deze spullen ‘zomaar’ weg te doen. Voor sommige mensen is hun verzameling spullen een deel van hun identiteit, en opruimen kan voelen als het verliezen van een deel van zichzelf.

Overweldigd gevoel

Wanneer je door een druk bestaan, al weinig aan het opruimen van je huis toekomt, kan de gedachte aan een grote opruimklus ontmoedigend zijn. Hierdoor zijn we geneigd het uit te stellen of helemaal niet aan opruimen te beginnen. Zeker als je al een druk leven hebt en je vaak overweldigd voelt, kan het opruimen van je huis als een TE grote klus voelen. Terwijl opruimen juist de ruimte en focus kan creëren waar je eigenlijk behoefte aan hebt.

Niet opruimen uit angst voor de toekomst

De reden dat we het moeilijk vinden om spullen weg te doen of op te ruimen heeft vaak te maken met een angst voor de toekomst of het willen vasthouden aan het verleden. Spullen kunnen ons een gevoel van schijnveiligheid geven. We denken dan beter voorbereid te zijn op onverwachte situaties en houden daarom aan allerlei spullen we vast. Spullen die we nu niet gebruiken en misschien nog nooit gebruikt hebben, kunnen dan toch moeilijk zijn om weg te doen omdat we denken dat we ze in de toekomst misschien nodig hebben. Deze manier van denken vanuit angst en tekorten houd ons tegen om op te ruimen en ook om in het hier en nu te leven.

Niet weten hoe het opruimen van je huis aan te pakken

Veel mensen weten niet waar te beginnen of hoe ze moeten opruimen, wat leidt tot uitstelgedrag. Opruimen is niet iets wat we op school leren, toch gaan we ervan uit dat we het allemaal moeten kunnen. We kijken naar onze ouders en nemen hun gewoontes hierin over of doen juist het tegenovergestelde. Niet weten hoe een grondige opruimklus aan te pakken, maakt onzeker en kan ervoor zorgen dat je er helemaal niet aan begint.

Rommel kan als vertrouwd voelen

Het kan zijn dat je gewend bent om in een rommelige omgeving te wonen en leven. Misschien omdat je ouders vroeger een rommelig huis hadden, of omdat jouw huis al jaren een rommel is. In beiden gevallen kan rommel vertrouwd en comfortabel aanvoelen, het is herkenbaar en veilig en dat maakt het moeilijk om er verandering in aan te brengen. Ook dit is een reden om niet op te ruimen.

Opruimen en perfectionisme

De wens om alles perfect te doen kan ervoor zorgen dat mensen helemaal niet beginnen. Je legt de lat dan zo hoog voor jezelf, dat het verlammend werkt. Het kan ook zijn dat je de perfecte plek wil vinden voor de spullen die je weg wil doen. Ook dit kan je tegenhouden op überhaupt aan het opruimen te beginnen, omdat je niet weet waar je daarna met de spullen naartoe moet.

Herken je dit maar wil je toch graag opruimen?

Al deze redenen kunnen je helpen te begrijpen waarom we opruimen soms vermijden of uitstellen. Herken je dit, maar wil je het nu wel voor eens en voor altijd 1 keer heel goed aanpakken. Ik help je hier graag bij. Bekijk mijn aanbod of neem contact met me op.

Dit artikel delen:

Vorig bericht
Feiten en tips voor een opgeruimd leven
Volgend bericht
Opgeruimd 2025! Goede voornemens
Opruimen KonMari methode

Melissa de Graaf | KonMari opruimcoach

Mijn naam is Melissa de Graaf en ik help jou met opruimen volgens de KonMari methode, ontwikkeld door Marie Kondo. Je huis opruimen, je kledingkast opnieuw ordenen, spullen weg doen, je werkplek opruimen of opruimhulp bij een verhuizing. Ik coach je naar een plek waar je blij van wordt en je meer ruimte geeft. Klik hier voor mijn pakketten & prijzen.

Meer lezen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Hoi! Waarmee kan ik je helpen?