opgeruimde-thuis-werkplek

Productief thuiswerken: 7 tips!

Thuiswerken wordt steeds populairder. Maar hoe pak je dat nou goed aan, productief thuiswerken? In dit artikel geef ik je zeven tips voor een succesvolle thuiswerk dag!

Productief thuiswerken

Vanuit huis werken heeft enorm veel voordelen. Het scheelt veel energie en tijd doordat je geen reistijd meer hebt, je kunt overal ter wereld werken en je wordt minder gestoord door collega’s. Maar als je thuiswerkt is het niet altijd makkelijk om productief te zijn en gefocust te blijven werken. Deze 7 tips helpen je om succesvol thuis te werken. 

1. Ruim op

Een opgeruimde werkplek zorgt voor een opgeruimd hoofd tijdens het werken. Zorg daarom dat je in een nette omgeving kunt werken en je werkplek opgeruimd is. Op deze manier kun je jezelf beter focussen op je werk en is de kans groot dat je productiever kunt werken. Benieuwd hoe je je werkplek het beste kunt opruimen? Dat lees je hier. Of maak een afspraak met mij om in 5 uur je werkplek compleet op te ruimen (ook digitaal!). 

2. Kleed jezelf aan als je thuis gaat werken

productief-thuiswerkenHet is heel verleidelijk om wanneer je thuiswerkt je joggingsbroek of pyjama aan te trekken, maar dat kun je beter niet doen. Het maakt je namelijk slaperig en het vermindert je productiviteit. Wanneer je opstaat kun je jezelf het beste direct aankleden en klaarmaken alsof het een werkdag op kantoor is. Dit geeft je energie en je hebt direct het gevoel dat je dag echt is begonnen.

3. Creëer thuis een werkplek

Je kunt natuurlijk met je laptop op de bank gaan zitten, maar het is beste om voor jezelf een speciale werkplek te creëren. Als je naar je werkplek gaat kom je in de werkmodus terwijl je als je op de bank blijft zitten als het ware in je vrije tijd blijft hangen. Zorg er in ieder geval voor dat je rechtop zit en je je werkspullen voor je hebt liggen. Voeg ook een item toe aan je werkplek waar je blij van wordt om je werkdag meer plezier te geven.

4. Maak een to-do lijst

Het vooraf plannen van de dag voordat je aan het werk gaat, helpt je om doelen te bereiken en taken te voltooien. Schrijf de dag ervoor alvast een lijstje met taken die aan het einde van de volgende werkdag af moeten zijn. Of maak een tijdschema waar je verschillende projecten verdeelt. Vink iedere keer dat je klaar bent de taak van je to-do lijstje, dit zorgt voor extra motivatie.

5. Zet een timer om te focussen

Als je thuiswerkt raak je eerder afgeleid. Je pakt eerder je telefoon, surft op internet of gaat de was doen. Als je moeite hebt met focussen is het een aanrader om een timer te zetten. Je kunt bijvoorbeeld steeds een timer van 60 minuten zetten waarin je productief werkt aan een taak. Nadat de timer afgaat ga je 5 minuten wat anders doen, zet je een bakje koffie of kijk je op social media voordat je weer een nieuwe timer zet. Een handige tool die je daarbij kan helpen is de Forest App. Deze app ‘plant’ een boom die groeit als jij gefocust blijft en je telefoon niet pakt, zodra je je focus verliest en je telefoon pakt gaat de boom dood.

6. Neem pauzes

pauze-thuiswerkenAls je thuis werkt raak je gemakkelijk de tijd eventjes kwijt, er zijn geen collega’s die je komen halen voor de koffiepauze en ook geen gezette tijden waarop pauzes zijn. Toch is het goed om af en toe even pauze te nemen. Ga even weg van je werkplek, neem een koffie of thee en doe iets om je hoofd leeg te maken. Na deze pauze kun je weer helemaal opgeladen verder!

7. Weet wanneer je moet stoppen met je thuiswerk dag

Naast het op tijd pauzes nemen, is ook het op tijd stoppen een valkuil bij thuiswerken. Plan voor jezelf in van hoe laat tot hoe laat je wilt werken en houd je hier aan. Zet eventueel een reminder voor jezelf zodat je weet wanneer je werkdag om is en je ‘m kunt afsluiten.

Dit artikel delen:

Vorig bericht
5 tips op weg naar een duurzame kledingkast
Volgend bericht
Opruimen creëert focus en ruimte in je leven
Opruimen KonMari methode

Melissa de Graaf | KonMari opruimcoach

Mijn naam is Melissa de Graaf en ik help jou met opruimen volgens de KonMari methode, ontwikkeld door Marie Kondo. Je huis opruimen, je kledingkast opnieuw ordenen, spullen weg doen, je werkplek opruimen of opruimhulp bij een verhuizing. Ik coach je naar een plek waar je blij van wordt en je meer ruimte geeft. Klik hier voor mijn pakketten & prijzen.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Hoi! Waarmee kan ik je helpen?