ontspannen-vakantie

Ontspannen op vakantie gaan

Genieten, Opgeruimd leven

De vakantie komt eraan… Je maakt je super druk, en zegt tegen jezelf: “nog even door, bijna vakantie”. Juist voor onze vakantie zijn we geneigd om over onze grenzen te gaan, omdat we weten dat er in de vakantie een stukje rust en ontspanning op ons wacht. We pakken op het laatste moment onze spullen in, om onze ‘laatste deadline, namelijk de vlucht te halen. Misschien gaat er nog een stofzuiger door de tent. Maar die uitgebreide schoonmaak die je in je hoofd had heb je moeten laten gaan. Herkenbaar?

Hoe zorg je er nu voor dat je niet als een gek door knalt die laatste dagen voor je vakantie? en pas op dag drie van je vakantie een beetje het gevoel krijgt dat je aan ontspanning toekomt. In deze blog lees tips om ontspannen op vakantie te gaan.

Cliché nummer 1: vakantie voorbereiding is het halve werk

Het is nu eenmaal waar, wanneer je tijd en energie steekt in je vakantie voorbereiding heb je daar profijt van tijdens het vakantie vieren en op de reis ernaartoe. Leg bijvoorbeeld in de week voor je op reis gaat in ieders kamer zijn of haar koffer vast open klaar. Verzamel in die week aan de hand van een inpaklijst alvast wat spullen. Neem de tijd, de week voor je vakantie mag de voorpret echt beginnen. Door na te denken over je reis en wat je mee wil nemen.

Inpaklijst voor een ontspannen vakantie

Een inpaklijst is echt heel handig. Het bied je structuur en duidelijkheid. Je kan mijn minimalistische inpaklijst hier downloaden en personaliseren waar nodig. Naar het type vakantie of duur van je vakantie bijvoorbeeld. Een inpaklijst voor je vakantie geeft je de houvast die je nodig hebt in tijden van chaos. Net zoals de structuur van de KonMari methode je houvast geeft tijdens een opruimfestival.

Minimalistisch inpakken brengt rust

koffer-inpakkenLess is more. Op vakantie ga je toch al om los te komen van je hedendaagse leven. Je hoeft dus niet al je hedendaagse vermaak en spullen mee te nemen. Kom er los van en open jezelf voor het avontuur. Neem juist zo min mogelijk mee. Vertrouw erop dat je op je vakantie alles is wat je nodig hebt.

Wees niet bang. Uit angst voor onbekende of onverwachte situaties zijn we vaak geneigd van allerlei spullen mee te nemen om ons hierop voor te bereiden. We gaan immers naar een plek onbekend en er is een stem in ons hoofd die ons probeert voor te bereiden.

Precies ditzelfde gevoel van ‘angst voor wat komen gaat’, zorgt ervoor dat mensen spullen houden in huis waar ze eigenlijk niet blij van worden. Dit zijn de spullen die je houdt omdat je denkt het misschien ooit nog eens nodig te hebben. Maar leven doe je NU, hier en in dit moment aanwezig. Een shitload aan spullen in je koffer of in je huis gaan je niet helpen om in dit moment een leven te creëren waar je blij van wordt. Zoals opruimen focus en rust creëert in je leven, zo creëert een minimalistisch ingepakte koffer rust en ruimte voor een ontspannen vakantie. Daar schreef ik eerder deze blog al over.

Koffer inpakken met cubes

Voor het overzicht raad ik je aan in te pakken met cubes. Mocht je nou denken: wat zijn cubes? Nou, dat zijn kleine dunne tasjes waarmee je, je koffer in compartimenten kunt verdelen. Soortelijke spullen kunnen op deze manier bij elkaar. Cubes maken inpakken en het vinden wat je nodig hebt makkelijker. Je kleding kreukt minder op deze manier, en je kan makkelijk overzien wat je hebt. Ook kan je een cube maken voor vuile was.

Lekker thuis komen na een vakantie

Noem mij gek, maar ik was op mijn laatste camping zoveel mogelijk de kleding. Dit doe ik dan vaak heel ontspannen, nog helemaal in de vakantie-vibe. Zodat ik thuis niet gelijk ‘aan’ hoef op een stapel vuile was, maar de gewassen kleding alleen maar uit de koffer, terug in de kast hoef te leggen.Tijdens het inpakken verzamel ik alle vuile was in één cube of tas. Die gooi ik dan thuis direct in de was.

thuis-komenWat ook lekker thuiskomen is, is een fris huis. Een schoon bed, frisse badkamer en keuken. Die maken dat het weer heerlijk thuiskomen is na een vakantie. Dit kost wel even tijd, het is niets iets wat je tussendoor kunt doen. Dus ruim daar tijd voor in, doe het me elkaar, anders ga je lopen rennen en vliegen en ga je alsnog niet ontspannen op vakantie.

 

Dit artikel delen:

Vorig bericht
Waarom zou je een KonMari consultant inhuren?
Volgend bericht
Thuiswerken: zo houd je het makkelijk en prettig!
Opruimen KonMari methode

Melissa de Graaf | KonMari opruimcoach

Mijn naam is Melissa de Graaf en ik help jou met opruimen volgens de KonMari methode, ontwikkeld door Marie Kondo. Je huis opruimen, je kledingkast opnieuw ordenen, spullen weg doen, je werkplek opruimen of opruimhulp bij een verhuizing. Ik coach je naar een plek waar je blij van wordt en je meer ruimte geeft. Klik hier voor mijn pakketten & prijzen.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Hoi! Waarmee kan ik je helpen?