minimalistisch-kerst

6 tips voor een minimalistische decembermaand met kinderen!

Je hebt zelf net lekker opgeruimd en wil graag minimaliseren. Maar nu komt de maand december eraan. Het contrast kan haast niet groter, denk je: minimaliseren en een maand vol feestdagen en cadeaus. Je ziet je huis alweer dichtslibben. Hoe zorg je dat je niet teveel koopt of krijgt en dat je huis in deze feestmaand opgeruimd blijft? Ik geef je in deze blog 6 gouden tips om ervoor te zorgen dat je deze december niet overspoeld wordt met spullen die jij en je kinderen niet nodig hebben.

Tip 1: ruim samen met je kind speelgoed op voordat Sinterklaas voet aan land zet

speelgoed-opruimenZorg dat je er in de maanden voor Sinterklaas en kerst eens goed voor gaat zitten met je kind(eren). Samen het speelgoed opruimen. Vraag je kind waar het graag mee speelt en waar niet mee. Kies samen uit wat je kind graag wil houden. Maar leg ook uit dat we niet ons hele leven kunnen blijven verzamelen. Dan raakt het huis vol en hebben we niet meer genoeg ruimte. Sorteer het speelgoed, maak keuzes en geef al het speelgoed een vaste plek.

Door het speelgoed een vaste plek te geven en mooi neer te zetten worden je kinderen zich bewuster van wat ze hebben en leer je ze dit te (her)waarderen.

Door samen op te ruimen en echt te kijken naar wat er is, zal je zien dat je kind misschien van een bepaald soort speelgoed heel veel heeft. Daar kan je dan samen over praten. Maar let op: kinderen leren van wat je doet, niet van wat je zegt. Dus je zal zelf het voorbeeld moeten geven door van je verzameling porseleinen kikkers ook alleen je favorieten te houden.

Je opbergruimte als graadmeter voor de hoeveelheid speelgoed

Neem jezelf voor dat je niet meer speelgoed in huis haalt dan dat je opbergruimte hebt. Zo blijft het speelgoed overzichtelijk en aantrekkelijk om te pakken. Door op te ruimen in oktober/november kan je samen met de kinderen ruimte maken voor iets nieuws.

Tip 2: leer je kind oog te hebben voor wat het al heeft

opruimen-decemberIn letterlijke zin: wat voor soort speelgoed heb ik? Door hier samen naar te kijken en erover te praten wordt je kind zich bewust van wat het allemaal al heeft. Wanneer je dit vaker bespreekt, ook wanneer je bijvoorbeeld in een winkel staat en je kind het welbekende riedeltje: “Mag ik dit? Mag ik dat?” begint te zingen, kan je je samen afvragen: maar jij hebt toch al een mooie pop? Zullen we daar straks thuis mee gaan spelen? Hebben we er twee nodig?

Het leren zien wat je al hebt, heeft nog een andere kant. Door de focus te leggen op wat je kind allemaal al heeft in plaats van op wat het allemaal zou willen hebben, houd je jezelf en je kind in het moment.

Want dat is wat telt, hier en nu: samen zijn, spelen, genieten van wat er om ons heen is.

Kinderen leven vaak meer in het nu, in het moment, dan hun ouders. Wij leren ze over de toekomst. Door ze vragen te stellen over wat ze willen worden of wat ze willen hebben als ze jarig zijn. Wat zou er gebeuren als we ons meer zouden laten meevoeren door onze kinderen het moment in, in plaats van dat wij ze de toekomst in trekken? Samen in de kast kijken. Wat wil je nu doen? Waar wil je nu graag mee spelen?

Tip 3: bedenk van tevoren wat voor cadeaus je wil geven

Oke, we leven in een wereld van overvloed. So you know. Als je de stad in gaat zie je ongetwijfeld heel veel leuke dingen voor je kind. Ga je zonder plan in je hoofd shoppen en zie je wel wat je tegenkomt voor je kids, dan kom je vaak met meer terug dan je zou willen. Maar ook als jij (of je kind) het bol.com-blaadje doorkijkt word je overweldigt door het aanbod en lijkt alles leuk.

Geen impulsaankopen, maar met zorg uitgezochte cadeaus

speelgoed-schijfDaarom is mijn advies om goed na te denken over wat je wil geven, en met dit idee in gedachten te gaan (internet)shoppen. Dus met de kennis die je hebt opgedaan door samen met je kind naar het speelgoed te kijken en het op te ruimen, kan je (samen) bepalen wat een mooie aanvulling zou zijn.

Dit is het leuke gedeelte: goed kijken naar je kind. Wat vindt het leuk? Wat past bij de leeftijd en ontwikkelingsfase waar het kind in zit? Heb je geen idee? Kijk eens naar mijn speelgoed schijf. Ik onderscheid zes categorieën. Er zit vast iets bij waar je kind nu graag mee bezig is, of wat je hem/haar meer zou willen aanbieden.

Speelgoed schijf: 6 verschillende soorten cadeaus

  • kleding: sloffen, badjas, vest, rok of pyjama etc.
  • praktisch: schooltas, schoolbeker of lunchtrommel, haarstrik, fietshelm, paraplu, zwemhanddoek, horloge
  • creatief: muziekinstrumenten, klei, teken of schildersspullen, kralen
  • constructie: blokken, puzzels, treinbanen
  • leerzaam: boeken, spellen, telramen, wereldbol
  • fantasie: verkleedkleding, poppen, houten dieren, auto’s

Maak een lijstje met cadeaus

Als je weet wat je je kind graag zou willen geven, maak dan een lijstje op bijvoorbeeld lijstje.nl.

Ik weet het… Je hebt voor- en tegenstanders van dit principe en dat begrijp ik heel goed. In mijn blog Cadeaus opruimen geven en ontvangen lees je er alles over.

Tip 4: zet praktische cadeaus op het verlanglijstje van je kind

Het verlanglijstje van je kind hoeft niet vol te staan met speelgoed. Zet er iets op wat je kind nu nodig heeft. Een nieuwe pyjama of warme sloffen zijn ook een heel mooie cadeaus. Praktische dingen kunnen kledingstukken zijn, of een nieuwe schooltas omdat de huidige (bijna) stuk is.

Tip 5: maak het moment groot, niet de stapel cadeaus

minder-cadeaus-geven De decembermaand gaat om het gezellig samen zijn, momenten om elkaar te zien en te laten weten wat we voor elkaar betekenen.

Op een bepaald moment zijn we onszelf misschien wat verloren in de materialistische uiting van onze liefde.

We gebruiken een cadeau om te zeggen dat we van elkaar houden. Dat is heel erg mooi. Maar dit kunnen we ook met één cadeau doen in plaats van met vijf.

Is bij jullie in de familie de focus meer op de cadeaus komen te liggen? Heb je niet alleen het gevoel dat je kind alles al heeft, maar vraag je je ook af hoe je je kinderen nog leert spullen te waarderen in de Sinterklaasgekte?

Mijn advies is dan ook: geef ieder kind één cadeau.

Geef het met aandacht. Het geven met liefde, zit hem meer in het gedichtje of de kaart die erbij geschreven is, de verpakking en het moment. Maak het moment groot, zorg voor voldoende rust en aandacht. Praat over het samenzijn, geef aandacht aan het kaartje en de verpakking. Neem rustig de tijd voor het openmaken en ontvangen.

Leg de focus niet op het cadeau, maar op het ontvangen ervan. Je kan je kind vragen hoe het was om het cadeau open te maken, of benoemen hoe bijzonder het is dat het een cadeau heeft gekregen in plaats van te praten over hoe groot en mooi het cadeau is en wat die auto allemaal kan.

Tip 6: koop duurzaam speelgoed

cadeaus-sinterklaasDaarmee bedoel ik: kwalitatief speelgoed wat lang mee gaat en tegen een stootje kan. Degelijk speelgoed dus van kwaliteit, wat mij betreft ook graag duurzaam geproduceerd of kiezen voor tweedehands speelgoed.

Geef liever één mooi cadeau in plaats van allemaal kleine prulletjes.

Waar koop je kwalitatief duurzaam speelgoed? Bijvoorbeeld hier:

Ik wens je een hele fijne decembermaand! Is er toch te veel meuk binnengekomen? Start dan in januari gewoon met opruimen. Lees mijn blog ‘Opruimen met kinderen’ en ga aan de slag.

 

Dit artikel delen:

Vorig bericht
5 Netflix-kijktips vol opruim inspiratie
Volgend bericht
Alles over cadeaus: opruimen, geven en ontvangen
Opruimen KonMari methode

Melissa de Graaf | KonMari opruimcoach

Mijn naam is Melissa de Graaf en ik help jou met opruimen volgens de KonMari methode, ontwikkeld door Marie Kondo. Je huis opruimen, je kledingkast opnieuw ordenen, spullen weg doen, je werkplek opruimen of opruimhulp bij een verhuizing. Ik coach je naar een plek waar je blij van wordt en je meer ruimte geeft. Klik hier voor mijn pakketten & prijzen.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Hoi! Waarmee kan ik je helpen?