Het weer is goed en de vakantie komt eraan. Of je nu gaat kamperen of een huisje of hotel hebt geboekt; je gaat je koffers inpakken! In deze blog lees je hoe je minimalistisch kunt inpakken voor je vakantie, ook met kinderen! Heb je geen tijd om deze blog nog te lezen omdat je vliegtuig bijna vertrekt download dan direct de minimalistische inpaklijst voor op vakantie (met kinderen). Er zit een inpaklijst voor een volwassene, kind en baby bij.
Van minimalistische rugtas reiziger naar een bus vol onnodige spullen
We waren nog niet zolang samen en gingen drie weken naar Maleisië; een prachtige reis die ik maakte met een gewoon formaat rugzak. Hij had een backpack mee en begreep niet hoe ik zo weinig mee kon nemen. Oke, ik was extra gemotiveerd want ik hou echt niet van sjouwen en gewicht op mijn rug. Omdat we rondtrokken ging ik helemaal voor het ‘travel light’ principe.
Zo’n acht jaar later: we gaan een week kamperen in Nederland met onze twee dochters. We hebben een bus en we laden die tjokvol met spullen. Ik ben op alles voorbereid! We hebben de ruimte toch, en dan grijpen we nooit mis. Dus de kinderstoel, kinderwagen, loopfietsen, pakken luiers en teveel kleding en speelgoed laden we in. Na dit weekje vakantie ben ik thuis uren bezig om alles weer uit te pakken. De kinderen hebben de hele week vooral met zand en water gespeeld en die truien die ik mee had waren veel te dik. Meer dan de helft van wat ik had meegezeuld is onaangeraakt in de koffers blijven liggen. Dit nooit meer!
Hoe pak je minimalistisch in als je op reis gaat met kinderen?
Ik denk dat veel moeders in de valkuil trappen: overal op voorbereid willen zijn. Dit kan alleen niet en het hoeft ook niet. Laat het los. Je hebt eigenlijk alleen elkaar, wat te eten en een bed nodig voor een fijne vakantie. Maar het hele ‘better safe than sorry’ zit er toch aardig ingebakken. Dus we moeten onszelf een beetje beteugelen. Lees mijn stappenplan en ga minimalistisch ingepakt op reis!
Minimalistisch inpakken voor je vakantie is ook hele leuke manier om eens te ervaren dat je met minder spullen heel gelukkig, dan wel gelukkiger kunt zijn.
Waarom lukt het mij niet om minder spullen mee te nemen op vakantie?
Deze vraag hoor ik vaker, en het komt voort uit angst voor de toekomst. Dat klinkt misschien zwaar. Maar het is dezelfde angst die ervoor zorgt dat mensen jarenlang spullen bewaren die ze nooit gebruiken en waar ze ook niet blij mee zijn. “Maar wat als ik een keer een groot feest geef? Dan komen die extra glazen mooi van pas.” Onzin! Dit is ballast, je kan je huis vol zetten met spullen die je voorbereiden op gebeurtenissen die misschien (n)ooit zullen plaatsvinden. Die spullen leiden je af van je essentie. Deze gedachten halen je uit het nu. Geluk is vaak alleen te vinden in het hier en nu. Wie ben ik nu en wat wil ik nu graag doen?
Op vakantie kunnen we vaak gemakkelijker genieten van kleine dingen. We worden namelijk niet afgeleid door alle spullen, taken en klussen in huis die onze aandacht vragen. Er is gewoon van alles een beetje minder, en we ervaren rust en genieten meer. Daar gaat rigoureus opruimen precies over. Wil je minimaliseren? Bekijk mijn aanbod om te zien of ik wat voor je kan betekenen.
Alleen de hoognodige spullen inpakken
Wanneer je alleen het hoognodige meeneemt, zal je merken dat je in het ergste geval eens misgrijpt. Maar dan blijkt vaak dat je kaasschaaf ook als spatel te gebruiken is en raak je aan de praat met de buurman wanneer je hem vraagt om een muggenspray.
Misschien word je vakantie er wel rijker van, ontmoet je sneller andere mensen wanneer je niet alles meeneemt. Het maakt je creatiever, doordat je gaat zoeken naar andere oplossingen. Ook je kinderen blijken op vakantie vaak ineens te kunnen spelen met drie takken en een steen. Dus echt niet alle fietsen en speelfiguren hoeven mee.
Aan de slag met inpakken, al het overbodige laten we thuis!
Stap 1: kies de tassen of koffers die je mee wil nemen
Oke, stap 1: die is goed te doen. Kies met welke tas of koffer je wil reizen, dit is vervolgens je kader. Past het er niet in? Dan moet er iets uit! Het draait allemaal om keuzes maken!
Tip: in een (rechthoekige) koffer kan je makkelijker spullen rechtop opvouwen, daarnaast kan je je spullen opgevouwen in een koffer ook beter overzien dan in een tas.
Stap 2: maak een inpaklijst op basis van prioriteiten
Je begint met de spullen die echt mee moeten. Noodzakelijke dingen zoals je paspoort, portemonnee, oplader en telefoon (of juist niet). Vervolgens maak je een lijst met praktische spullen: denk aan kleding en verzorgingsartikelen. Je sterft niet zonder, maar het is wel handig. Dit is belangrijk, het klinkt een beetje dramatisch maar als je minimalistisch wilt inpakken moet je op een andere manier naar je spullen kijken. Om te kunnen leven en een leuke tijd te hebben, hebben we echt niet zoveel spullen nodig. Daarna voeg je hier nog wat fun stuff aan toe. Download mijn minimalistisch inpaklijst voor het hele gezin hier.
Stap 3: maak het kleiner of voeg het samen
Je gaat een paar dagen weg, en je hebt die hele flacon douchegel niet nodig. Doe een klein beetje in een reisflesje. Of bewaar proefmonsters en de mini’s die je in een hotel krijgt om mee te nemen op vakantie. Probeer spullen uit dezelfde categorie slim samen te voegen. Je hoeft geen badhanddoek en een zwemhanddoek mee te nemen, kies er een uit die voor beiden gelegenheden geschikt is. Zo ook met schoenen: slippers en goede loopschoenen kun je ook vervangen door alleen een paar sandalen mee te nemen waar je goed op kunt lopen.
Van te veel bagage naar minimalistisch inpakken voor je kind?
Hoeveel luiers gebruikt je kind op een dag? Reken uit hoeveel je er dan nodig hebt en neem dat mee, of koop ze op je bestemming. Kies of je de kinderwagen, buggy of de draagzak meeneemt, in ieder geval niet allemaal! De draagzak is de beste optie als je voor het ‘travel light’ principe gaat.
Je kan beter wat wasmiddel meenemen, dan teveel kleding. Op de meeste vakantieadressen kan je wel een wasje draaien of een handwas doen.
Stap 4: kies kleding uit op kleur
Pak niet zomaar wat warmere en luchtige kleding uit je kast. Nee, kies een kleurpalet. Zorg dat alles wat je meeneemt bij elkaar past. Denk ook na over de schoenen die je erbij wil dragen. Dit kost wat meer tijd, maar dit gaat echt verschil maken. Zo neem je spullen mee voor verschillende weersomstandigheden en kun je alles met elkaar combineren zonder dat je teveel meeneemt. Draag dingen waar je blij van wordt!
Stap 5: kleding opvouwen en rechtop zetten
Vouw je kleding zoveel mogelijk op en zet het rechtop in je koffer. Net zoals je dit in een lade kan doen volgens de KonMari methode. Meer informatie over kleding opvouwen volgens de KonMari methode vind je in mijn blog: ‘in vier stappen je kleding opruimen zoals Marie Kondo het doet’. Deze manier van vouwen zorgt ervoor dat je de ruimte goed gebruikt en je in een oogopslag kan zien wat er in je koffer zit.
Stap 6: Spark Joy en minimalistisch inpakken
Kijk nog eens goed naar de spullen die je hebt klaargelegd. Word ik er blij van? Heb ik dit ECHT nodig? Of kan ik misschien een weekje zonder? Ga ik het zeker weten gebruiken of misschien? Misschien hoeft niet mee en haal je er alsnog uit! Download mijn minimalistische inpaklijst om te gebruiken bij het inpakken.
Past alles in je koffer? You are ready to go!
1 reactie. Plaats een nieuwe
Wat een slimme tip om kleding op kleur uit te zoeken en rechtop in de koffer te zetten. Mijn dochter gaat volgend jaar voor het eerst op zomerkamp. Ze wil graag veel kleding mee, zodat ze kan kiezen wat ze aan doet. Als ze kleding handig kan combineren, hoeft ze niet haar hele kledingkast mee. Ik ga dit onthouden! https://www.summercamp.nl/jeugdkamp/