Tijdens een vakantie hebben we vaak het gevoel minder te moeten en doen we vaak meer dingen uit eigen beweging. We maken ons vrij om eens even te doen waar we zin in hebben. Dat kan nu, want in het dagelijks leven MOETEN we werken, het huishouden doen etc. Wil je van dit gevoel af? Minder moeten in het dagelijks leven en het hele jaar door doen wat je graag wil? Lees dan gauw verder.
Allergisch voor het woord moeten
Taal is heel belangrijk; het heeft grote invloed op hoe we dingen ervaren. Veel mensen zijn allergisch voor het woord moeten, maar toch gebruiken we het vaak. Het woord moeten heeft een negatieve bijsmaak, we denken vaak dat dingen moeten. We voelen ons verantwoordelijk. Terwijl we eigenlijk dingen willen.
Vervang moeten door willen
Wanneer je jezelf traint om het woord moeten altijd te vervangen door willen, merk je of wat je doet bij je past. Met andere woorden: word ik er blij van? Of de bekende Marie Kondo uitspraak: “Does it spark joy? ”
Opruimen volgens de KonMari methode is een grote training in besluitvaardigheid. Door al je spullen in je handen te nemen en te voelen of je er blij van wordt, raak je steeds bedrevener in keuzes maken die echt bij je passen. Dit helpt je dichter bij jezelf te komen, in je kracht te staan en vanuit hier keuzes te maken in je leven.
Moeten is het nieuwe willen
Moet je werken? Of wil je werken?
Ik heb werk nodig om mijn gezin te onderhouden en de manier waarop ik dit geld verdien heb ik zelf bewust uitgekozen. Ik wil dus graag op deze manier mijn geld verdienen.
Gaat dit voor jou niet op? Werk je omdat je geld nodig hebt en vind je het werk wat je doet ook niet leuk? Dan zeg je waarschijnlijk vaak dat je moet werken, en voelt het ook zo. Zwaar, onplezierig en als iets wat moet. Toch heb jij er op een bepaald moment voor gekozen. Goed om die keuze dan nog eens opnieuw onder de loep te nemen! Ik koos in 2020 voor een carrièreswitch van docent omgangskunde naar KonMari consulant. In mijn blog ‘waarom ik in de coronacrisis een bedrijf start’ lees je meer over mijn persoonlijke verhaal en keuze.
Waarom we dingen denken te moeten
We zeggen ook vaak moeten, omdat dat waar we het over hebben dan extra belangrijk klinkt. Als iets waar je echt niet onderuit kan.
‘Ik moet echt even een cadeautje voor haar gaan halen.’.
Moeten klinkt ook veel meer alsof een ander je iets oplegt. Daarmee klinkt het misschien voor een toehoorder extra belangrijk, maar maak je jezelf ook direct de ondergeschikte. Het slachtoffer in het verhaal dat altijd van alles moet van iedereen!
Door welke filter kijk jij?
Ervaar jij het leven zo? Dat je altijd van alles moet van iedereen? Of kies je bewust voor wat jij graag wil doen? Ik zie het als een soort filter waardoor je kan kijken. We hebben de ‘Moeten Mayfair’ en de ‘Willen Willow’. Zodra je bewust bent van jezelf, is dit een keuze en kan je het veranderen. Soms zit je zo vast in de slachtofferrol, in het moeten, dat je niet durft om te gaan willen. In dat geval: take your time. Ik kan je het boek ‘de moed jezelf te zijn ‘van Ichiro Kishimi & Fumitake Koga aanraden. ‘Marie Kondo voor de geest’. Prachtig en te leen bij de bibliotheek.
Jij mag centraal staan in je eigen leven
Wanneer we spreken van willen, spreken we met kracht vanuit onszelf. Moeten vervangen door willen heeft ook te maken met ruimte innemen. Want wat jij wil is belangrijk en dat mag centraal staan in hoe je je leven wil leiden. Dat is niet egoïstisch maar gezond. Je zal meer energie hebben en juist meer kunnen ‘geven’ aan je omgeving.
Dingen doen omdat jij ze graag wil betekent niet dat je niet meer om anderen geeft. Je keuzes krijgen juist meer waarde. Je gaat nu niet meer naar die buurvrouw omdat je daar echt weer eens naartoe moet. Maar omdat je het wil!
‘Ik moet even boodschappen doen’ of ‘ik wil even boodschappen doen.’
Misschien denk jij nu: maar dit wil ik helemaal nooit, want ik heb een hekel aan boodschappen doen. Maar doe ik het niet, dan verhongeren we. Bekijk het zo: je wil wel graag een bepaalde maaltijd op tafel zetten vanavond en omdat je daar die ingrediënten voor nodig hebt wil je die boodschappen halen. Dan is het een kwestie van willen, een keuze die jij maakt. Is dit niet het geval, dan kan je je afvragen of er andere oplossingen zijn. Misschien kan je je boodschappen laten bezorgen, of misschien vindt je partner boodschappen doen niet zo erg. Het leven is te kort om te besteden aan dingen die je niet graag doet. Daarnaast kan je dus ook de manier waarop je bepaalde activiteiten beleeft veranderen door de switch te maken van moeten naar willen. Dit heeft alles te maken met verantwoordelijkheid nemen voor je keuzes, soms wat ongemakkelijk maar uiteindelijk een heel fijn gevoel.
Lichter willen leven
Het leven wordt lichter zodra je de dingen gaat doen omdat je ze wil. Ook de minder leuke taken wil je, als je er iets langer over nadenkt, toch graag doen. Want niemand wil de vuilniszakken van drie maanden in de achtertuin bewaren.
Wanneer ik rigoureus opruim met mensen willen zij ook graag lichter leven, met minder onnodige spullen. Het gaat steeds om de vraag: wat wil ik? Hoe wil ik dat mijn leven eruit ziet? Wat wil ik toelaten in mijn leven? In mijn blog ‘Opruimen volgens de KonMari methode van Marie Kondo’ lees je meer over de methode en filosofie achter de KonMari methode. Wanneer je je leven rigoureus opruimt, geeft dit je de kans om het heft opnieuw in eigen handen te nemen. Wanneer je spullen en leven als een vloedgolf over je heen stromen, dan word je geleefd en geniet je minder van kleine en grote momenten. Dan is het wat mij betreft tijd om meer te gaan leven vanuit het willen en je te omringen met spullen en mensen waar je blij van wordt.
Tip
Wil jij ook van moeten naar willen? Ben je een pleaser of hecht je veel waarde aan wat andere verwachten en kost dit je (te)veel energie? Wil je meer eigenaarschap ervaren in je dagelijks leven? Hier is een tip:
Spreek met je naaste omgeving (partner, kinderen of een goede vriend) af dat je geen moeten meer zal zeggen. Bemerk, attendeer en corrigeer elkaar. Geloof me, het wordt er een stuk gezelliger op en je zal merken dat ook kinderen je er met liefde op attenderen. Mijn 4-jarige is ook een soort ‘moeten-is-het-verboden-woord-politie’ en corrigeert me af ten toe. Zo leer je snel en met elkaar dit uit je systeem te halen.
Wil je rigoureus keuzes leren maken voor jou? Kijk dan eens wat ik voor je kan betekenen bij mijn aanbod.
Dit is vast geen verrassing, maar ik werk alleen met mensen die zelf graag willen 😉