kledingstijl

Je eigen kledingstijl ontdekken

Je eigen kledingstijl ontdekken. Wanneer je je eigen kledingstijl goed kent zal je minder snel spullen kopen die je eigenlijk niet nodig hebt of waar je achteraf spijt van hebt. Doe jij regelmatig een miskoop? Ben je niet blij met wat je nu draagt? Ik raad je aan je kledingstijl te onderzoeken. Hoe pak je dit aan? ik geef je in dit artikel 5 tips.

Je eigen kledingstijl ontdekken

Je kleding is meer dan een stuk stof, het is een deel van je, je draagt het letterlijk dichtbij je. Het is vaak een afspiegeling van hoe je je voelt en een manier om kleur te geven aan je verschijning. Het is daarom belangrijk om te ontdekken wat bij je past, wat jou uniek maakt en welke items en kleuren jou wel of niet goed staan. Bewust kiezen waar je blij van wordt en wat echt bij jou past is het doel. Soms is het een ontdekkingstocht om erachter te komen wat dit precies is. Je voorkeuren kunnen ook door de jaren heen veranderen, net zoals jij zelf. Hieronder geef ik je tips en stappen die je kunt volgen om je persoonlijke kledingstijl te ontdekken!

1. Doe inspiratie op

kleding-moodboardDe manier om te ontdekken wat bij jou past, is om inspiratie op te doen. Online is een grote inspiratiebron wat betreft outfits en kledingstukken. Denk bijvoorbeeld aan Pinterest of Instagram. Maar ook offline kun je inspiratie op doen in magazines, bladen of op straat. Het is fijn om je inspiratie op een plek op te slaan en bijvoorbeeld een moodboard of Pinterest bord te maken. Het is super leuk om hier mee bezig te zijn en je leert er zo veel van! Kijk eens goed naar de plaatjes op je moodboard: wat valt je op, wat voor gevoel straalt dit uit, wat zijn de pasvormen en kleuren? Onthoud dit en neem dit mee als je nieuwe kleding uitkiest of bij het uitkiezen van outfits.

2. Ga opruimen!

Ruim je kledingkast eens goed op. Haal alle kleding uit je kledingkast en maak subcategorieën (bovenkleding, jurken, broeken, ondergoed, vesten, etc.). Ga per subcategorie na of je nog blij wordt van de kledingstukken, passen ze bij je, is dit wie je bent, past het in je moodboard? Als je klaar bent kun je alles nog eens goed bekijken. Wat valt je op aan de kledingstukken die je weg doet? En wat zijn overeenkomsten tussen de kledingstukken die je graag wil houden? Neem deze lessen mee om miskopen te voorkomen! Wil je wat extra hulp bij dit onderdeel? Download mijn e-book of maak een afspraak met mij voor het opruimen van je kleding.

3. Wees creatief met wat je hebt

Nu je inspiratie hebt opgedaan en je kledingkast eens goed onder de loep hebt genomen kun je experimenteren met wat je hebt. Probeer eens wat onverwachte combinaties uit en kijk of het werkt. Je zult merken dat het best wel verrassend zal zijn en je zo een eigen twist aan een outfit kunt geven. Sommige experimenten zullen heel goed uitvallen en andere minder, maar in beide gevallen zijn het lessen om je eigen kledingstijl te ontdekken!

4. Wat past er nu echt bij mij?

Als je bovenstaande stappen hebt uitgevoerd kun je voor jezelf nagaan wat er nu echt goed bij je past. Schrijf voor jezelf de volgende vragen op en beantwoord ze aan de hand van je ondervindingen:

  • Mijn stijl in drie woorden:
  • Welke kleuren staan mij?
  • Welke kleuren staan absoluut niet?
  • Wat is typerend voor mijn kledingstijl (je signatuur)
  • Wat voor pasvorm zit fijn?
  • Welke items kun je uitsluiten?
  • Wiens stijl vind je leuk?
  • Passen trends bij jou?

5. Wat mis je nog?

kleding-opruimenHoewel ik helemaal voor opruimen en het hebben van minder spullen ben, vind ik het ook belangrijk dat je spullen hebt waar je echt blij van wordt. Nu je hebt onderzocht wat er bij je past kun je betere keuzes maken tijdens het winkelen. Maak eens een lijstje met dingen die je nog mist in je kledingkast. Misschien is het een goede basic broek, een vest wat je met jurken en topjes kan combineren of een streepjes shirt wat overal bij past. Bedenk van tevoren wat je nog mist en ga met dit lijstje op pad. Vraag jezelf in paskamer af: past dit echt bij mij? Kan ik dit combineren met kleding die ik al heb?

Tijdens een opruimsessie met mij wordt ook heel duidelijk welke kledingstukken echt bij je passen. Interesse in een opgeruimde kledingkast met alleen maar kledingstukken waar je blij van wordt? Maak een afspraak voor een sessie ‘kleding opruimen’.

Dit artikel delen:

Vorig bericht
10 lessen die ik leerde van Marie Kondo
Volgend bericht
Groot nieuws: Marie Kondo heeft ook een leven
Opruimen KonMari methode

Melissa de Graaf | KonMari opruimcoach

Mijn naam is Melissa de Graaf en ik help jou met opruimen volgens de KonMari methode, ontwikkeld door Marie Kondo. Je huis opruimen, je kledingkast opnieuw ordenen, spullen weg doen, je werkplek opruimen of opruimhulp bij een verhuizing. Ik coach je naar een plek waar je blij van wordt en je meer ruimte geeft. Klik hier voor mijn pakketten & prijzen.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Hoi! Waarmee kan ik je helpen?