huis-opgeruimd-houden

Je huis opgeruimd houden

Opgeruimd leven, Opruimen

Lukt het jou niet om je huis na het opruimen netjes te houden? Of heb je steeds een terugval na opruimen? In dit artikel vertel ik je wat je kan doen om je huis ook echt opgeruimd te houden.

Zo houd je het huis opgeruimd!

Je hebt super hard gewerkt en je huis opgeruimd, maar binnen no time is het weer een rommeltje in huis. Waarom lukt het nou niet om je huis opgeruimd te houden? Er zijn een aantal redenen waar dit aan kan liggen. Hieronder heb ik ze voor je op een rijtje gezet!

Heb je wel echt opgeruimd?

Organiseren en opbergen is niet hetzelfde als opruimen. Regel één bij opruimen is: doe eerst dingen weg waar je niet meer blij van wordt voordat je spullen gaat opbergen. Anders lukt het nooit om je huis echt opgeruimd te houden. Heb jij die eerste stap overgeslagen en heb je alleen alles in de kast opnieuw ingedeeld? Grote kans dat het binnen no time weer een rommeltje wordt.

Ruim in één keer alles op

En daarmee bedoel ik niet in één dag of in één week. Neem een periode van een paar weken of maanden om het proces grondig te doorlopen. Het werkt het beste om rigoureus en doortastend aan de slag te gaan om een terugval te voorkomen. Door de impact van het proces en er een korte tijd veel mee bezig te zijn verandert namelijk je gedrag en blijft het langer opgeruimd.

Geef alles een vaste plek

opbergen-marie-kondoHet doel van opruimen is om uiteindelijk al je spullen een vaste plek in huis te geven. Ieder keer als je iets gebruikt leg je het voorwerp terug op die vaste plek. Dat is het dagelijks opruimen, spullen terugleggen op vaste plekken. Dit type opruimen, wat meer terugleggen na gebruik is zal je altijd blijven doen. Het is een gewoonte die je jezelf kan aanwennen om zo je huis opgeruimd te houden. Als voor iedereen in huis duidelijk is waar iets hoort dan is het terugleggen van spullen een kleine moeite. Hieraan vooraf gaat het rigoureuze opruimen, wat maakt dat er alleen spullen in huis zijn die je ideale leefstijl ondersteunen.

Berg categorieën bij elkaar op

Om je huis opgeruimd te houden raad ik je aan om spullen per (sub)categorie op te bergen in huis. Dit maakt het ‘logisch’ en simpel. Berg alle boeken in huis bijvoorbeeld op één plek op. Wanneer je dan een boek zoekt, is er maar één plek waar je hoeft te kijken. 

Wanneer je gaat opbergen. Berg dan je spullen het liefst verticaal op, dus rechtop, zodat je in één oogopslag kunt zien wat je hebt en waar iets hoort te liggen. Dit voorkomt dat je spullen opnieuw koopt omdat je ze kwijt bent.  Berg bijvoorbeeld alle kabels bij elkaar op in een bakje, doe alle kantoorartikelen bij elkaar en maak een mandje voor al je sjaals. Voor meer opbergtips lees mijn blog ‘opruimtips voor het opbergen van je spullen’. 

Maak een routine van opruimen

opruim-routineDoor iedere dag aan het eind of begin van de dag 5 a 10 minuutjes op te ruimen en alles weer op z’n plek te leggen, voorkom je dat het opruimwerk op loopt en je weer in oude patronen valt. Je zult merken dat als je elke dag een klein beetje doet om het bij te houden, het helemaal niet zo veel werk is! Die 5 a 10 minuten gebruik je dan voor het terugleggen van spullen op hun vaste plek (wanneer je dit niet al direct na gebruik hebt gedaan).

Wees lief voor jezelf

Wordt het toch weer een rommeltje in huis? Wees dan een beetje lief voor jezelf. Dat het eenmalig weer wat rommeliger wordt, wil niet gelijk zeggen dat je een terugval hebt of het mislukt is. Leg alle rondzwervende spullen weer op hun vaste plek en hou het vanaf dan weer bij. Je zult merken dat dit eenmalig wat moeite kost, maar dat je het daarna weer prima kunt bijhouden. Het is geen ramp, maar eerder een signaal. Wees zacht voor jezelf en vraag jezelf af welke gebieden in je leven nu aandacht nodig hebben? 

Ben je toe aan meer rust in huis en wil je oude patronen doorbreken? Neem contact op voor een kennismaking.

Dit artikel delen:

Vorig bericht
Stop met loslaten en start met opruimen!
Volgend bericht
Je rommellade opruimen
Opruimen KonMari methode

Melissa de Graaf | KonMari opruimcoach

Mijn naam is Melissa de Graaf en ik help jou met opruimen volgens de KonMari methode, ontwikkeld door Marie Kondo. Je huis opruimen, je kledingkast opnieuw ordenen, spullen weg doen, je werkplek opruimen of opruimhulp bij een verhuizing. Ik coach je naar een plek waar je blij van wordt en je meer ruimte geeft. Klik hier voor mijn pakketten & prijzen.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Hoi! Waarmee kan ik je helpen?