Goede voornemens volhouden, dat is toch niet zo makkelijk als we denken. We nemen ons van alles voor, maar in de meeste gevallen blijft het een voornemen. Hoe zorg je ervoor dat jouw goede voornemens werkelijkheid worden? Ik vertel het je in dit artikel!
Goede voornemens volhouden
Voor velen is het een nieuwjaarstradities (naast oliebollen en vuurwerk): het maken van goede voornemens. Ieder jaar nemen we onszelf massaal voor om gezonder te gaan eten, te stoppen met roken, vaker te gaan sporten, je kent het wel… Toch blijkt dat de meeste goede voornemens het niet halen. Sterker nog, de meeste voornemens sneuvelen al op 12 januari. Je goede voornemens volhouden blijkt dus niet zo makkelijk.
Tips om goede voornemens vol te houden
Wil jij dit jaar je goede voornemens voor de verandering eens wel volhouden? Ik heb wat tips voor je op een rijtje gezet!
Waarom?
Bij goede voornemens is het altijd heel erg belangrijk om te weten waarvoor je het doet. Dus waarom wil je nou echt stoppen met roken of je huis opruimen? Waarom zou je opruimen is overigens ook de titel van een van mijn blogs en lees je hier. Het gaat dus om het ‘waarom?’. Hoe wil je dat je ideale leven er uit ziet nadat je dat hebt gedaan? Denk daar over na en zet het op papier. Wat ook helpt is om een visiebord te maken of toepasselijke beelden op Pinterest te pinnen. Hier kun je regelmatig naar terug kijken om te zien waar je het voor doet.
Ben je er echt klaar voor?
Ben je op 1 januari echt klaar om gelijk in actie te komen voor je goede voornemen? Het kan door verschillende dingen in je leven zijn dat het nog niet de tijd is je voornemen gelijk aan te pakken. Ga voor jezelf na of je echt klaar bent om die verandering te maken en of het dus realistisch is op dit moment. Is 1 januari het juiste moment? Al lijken goede voornemens een echt ‘nieuwsjaars ding’, als we naar de natuur kijken is het winter. Een tijd van rust en reflectie, van in jezelf keren. De lente leent zich meer voor realisatie van nieuwe plannen. Laat je dus niet misleiden door de Gregoriaanse kalender en trek je eigen plan en volg je eigen timing.
Zijn er nog (kleinere) stappen te nemen voor je, je ten volste voor dit voornemen kan gaan?
Formuleer je voornemen positiever
Het is beter om je goede voornemens positief te formuleren. Dus zeg niet: ‘ik mag niet meer snoepen’, maar: ‘ik wil voortaan fruit en noten als tussendoortje eten’. Houd het ook na 1 januari positief. Denk dan ook niet; ik heb nog maar een keer gesport deze week maar denk: yes! ik ben gaan sporten deze week. Kleine verandering, groot verschil!
Take it easy
Als je goede voornemen is om meer te bewegen, dan hoef je niet gelijk heel januari vijf dagen in de week twee uur per dag in de sportschool te staan. Waarschijnlijk houd je dat twee weken vol maar daarna niet meer. Nieuwe gewoontes en veranderingen hebben tijd nodig. Gun jezelf de tijd om er aan te wennen. Begin daarom klein en ga de eerste paar weken bijvoorbeeld alleen een extra rondje lopen. Bouw het stapje voor stapje op voordat je klaar bent om vijf dagen per week naar de sportschool te gaan.
Deel het!
Deel je goede voornemens met mensen in je omgeving, spreek ze uit en schrijf ze op. Dit verhoogt de kans van slagen.
Houd het leuk
Wees vooral niet te streng voor jezelf. Is het niet gelukt om je goede voornemen vol te houden? Dat maakt niets uit, je kunt het gewoon nog een keer proberen. En dat hoeft niet te wachten tot 1 januari volgend jaar. Het moet vooral leuk blijven, het is jouw leven! Begin jij chagrijnig aan je hardlooprondje iedere dag? Dan is het misschien gewoon niets voor jou en kun je beter wat anders gaan doen.
Is een van je goede voornemens mee regie in je leven te ervaren? Wil je, je huis opruimen? Neem dan contact met me op!