Boeken over opruimen, er zijn er veel, maar welke zijn nou de allerbeste? Ik heb mijn vijf favorieten voor je op een rijtje gezet. Je leest het hier onder! Ben je niet zo’n boekenwurm check dan mijn 5 netflix-kijktips vol opruiminspiratie.
Opgeruimd! – Marie Kondo
Dit boek mag natuurlijk niet ontbreken in een lijstje met de beste boeken over je huis opruimen. Opgeruimd! is het handboek wanneer je wilt gaan beginnen met het organiseren en opruimen van je huis. Het boek leert je over de KonMari categorieën, het wegdoen van spullen, opbergen en de waarde van spullen. De magie van het opruimen wordt hier uitgelegd, het wordt je al gauw duidelijk dat het over veel meer gaat dan over spullen. Het boek leest makkelijk weg, bevat grappige en herkenbare anekdotes en het geeft echt goede handvatten voor een opgeruimd huis. Echt een aanrader dus! Grote kans dat je na het lezen van het boek, zin hebt om in je eigen huis aan de slag te gaan!
een paar van mijn favorieten quotes uit Marie Kondo’s boek ‘Opgeruimd’:
Mijn klanten klinken altijd erg blij en de resultaten tonen aan dat het opruimen hun manier van denken en hun kijk op het leven heeft veranderd. Eigenlijk heeft het hun toekomst veranderd. Hoe dan? Die vraag wordt in de loop van dit boek beantwoord, maar eigenlijk is het zo dat je met het op orde brengen van je huis ook je zaken en je verleden op orde brengt. Het resultaat is at je veel duidelijker ziet wat je nodig hebt in het leven en wat niet, wat je wel en niet moet doen.
Het doel van opruimen is volgens mij namelijk dat je leeft in je meest natuurlijke staat van zijn. Vind je het niet tegennatuurlijk om dingen te bezitten waar je niet blij van wordt en die je niet nodig hebt? Ik vind dat enkel bezitten wat je dierbaar is en wat je nodig hebt de meest natuurlijke toestand is.
Weg Ermee – Dennis Storm
Een opgeruimd huis begint met het weg doen van spullen en minder spullen bezitten. Dennis Storm leert je in zijn boek ‘Weg Ermee‘ terug te gaan naar de essentie door te ontspullen, minder materialistisch en meer minimalistisch te leven. Het is een dun boekje, maar de boodschap is meer dan duidelijk, je wordt gelukkiger door te leven met minder.
De allermooiste paragraaf uit het boekje vind ik zonder twijfel:
Het is ook niet zo gek dat onze huizen overvol zijn, want we leven nu eenmaal in een consumptie maatschappij. Maar beseffen we eigenlijk wel wat dat betekent?
‘Een consumptiemaatschappij is een samenleving waar vrije tijd overwegend wordt gebruikt om goederen of diensten te verwerven, om daarover na te denken en om te pronken met aangeschafte goederen. Deze goederen bevredigen geen basisbehoeften, maar verschaffen prestige of worden beschouwd als onderdeel uitmaken van de identiteit van de eigenaar. De economische ideeën die hieraan ten grondslag liggen worden ook wel onder de term consumentisme geschaard. Omdat de vrijemarkteconomie gebaseerd is op constante economisch groei, moet er steeds meer geproduceerd en dus ook geconsumeerd worden.
Aldus wikipedia. We laten het leven en de wereld niet draaien om liefde, geluk, muziek, tevredenheid, duurzaamheid, behulpzaamheid en gezondheid, maar om materialistische honger naar meer.
Dit boek gaat voor mij over bewustwording en leert je dan ook niet alleen hoe je moet opruimen, maar vooral een way of life met minder meuk.
Verlangen naar minder – Jelle Derckx
Verlangen naar minder leert je niet hoe je moet opruimen of het beste je kleding kunt opvouwen. Het leert je hoe je een opgeruimd hoofd krijgt door een bewuster en meer duurzaam leven. Jelle vertelt in dit boek over hoe zijn reis naar Brazilië hem inspireerde zijn leven helemaal om te gooien en meer down to earth te gaan leven. Dit doet hij door minder te kopen, te minimaliseren en bewuster te leven. Door te kiezen voor minder heeft beschrijft hij dat het meer leven, meer energie, meer geluk en meer gevoel oplevert. Een heel mooi boek, met sterke oneliners.
Mijn favorieten oneliners uit ‘verlangen naar minder’:
Dit denkt niemand aan het einde van zijn leven: had ik maar meer spullen gekocht.
De meeste stress en onzekerheid komen voort uit een gebrek aan richting. Kies.
Hoe stiller het om je heen wordt, hoe beter je kunt luisteren.
Herinneringen zitten niet in spullen. Herinneringen zitten in jou.
Kurashi at Home – Marie Kondo
Oke, ik kon het echt niet laten om nog een tweede boek van Marie Kondo in dit lijstje te zetten. Kurashi at Home is het nieuwste boek van Marie Kondo en is alleen nog in het Engels verkrijgbaar.
Het is een prachtig vormgegeven boek wat gaat over Kurashi, het Japanse woord voor leefstijl. Marie Kondo zet ons helpt je om je ideale leefomgeving te visualiseren.
Een boek staat vol opruimtips, voorbeelden en vragen, die je helpen om je eigen idealen te onderzoeken. Met veel inspiratie en goed tips. Dit boek gaat over opruimen, maar vooral over de vraag: wat is voor jou de ideale manier om je tijd te besteden? Dit is waar het opruimen volgens de KonMari methode echt over gaat. Opruimen gaat over ruimte maken om te leven. Dat laat dit boek heel mooi zien. Als je het boek leest, voel je weer dat jij degene bent die het huis en het leven kan vormgeven waarnaar je verlangt.
Een paar mooie quotes uit Marie Kondo’s Kurashi at home:
Your entranceway is the face of your home, its most sacred spot.
What kind of morning would boost your joy factor all day long?
In Japanese, the word for ‘lifestyle’ is kurashi. As I pondered this word, I realized I didn’t know exactly what it meant. Looking it up in the Daijisen dictionary of Japanese terms, I discoverd an interesting fact. Accourding to this source, it means ‘the act of living, speding each day; daily life; making a livelihood. The verb kurasu means ‘to pass one’s time until sunset; to spend one’s day ‘. In other words, the ideal kurashi simply means the ideal way of spending our time, and therefore is seperate from the ‘ideal home’.
Heb je al heel wat boeken over opruimen verslonden, maar lukt het nog niet dit toe te passen in je eigen huis? Of begin je steeds vol goede moed, maar maak je het niet af? Lees mijn blog over uitstelgedrag of boek een opruimsessie met mij.