Marie-Kondo-Nederland

10 lessen die ik leerde van Marie Kondo

Opgeruimd leven, Opruimen

Dat Marie Kondo een inspiratie voor mij is dat mag duidelijk zijn. Ik ben natuurlijk niet voor niets de opleiding bij haar gaan volgen en gaan werken als opruimcoach! Ik heb veel van haar geleerd en haar filosofie inspireert met nog steeds. Maar wat zijn nou de tien mooiste lessen van Marie Kondo? Ik heb ze hieronder op een rijtje gezet!

1. Vind uit waar je blij van wordt

does-it-spark-joyWanneer je Marie Kondo zegt, zeg je: “word ik hier blij van?” Iedereen die de boeken van Marie Kondo heeft gelezen of haar Netlfix serie heeft gezien, weet dat je bij het opruimen bij ieder item in je huis jezelf af vraagt of je er nog blij van wordt. Door dit toe te passen in je huis, vind je uit waar je echt blij van wordt en kun je het “vreugde-check principe” toepassen op alle onderdelen van je leven!

2. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen spullen (en leven)

Iets wat veel mensen zullen herkennen is dat ze geneigd zijn om andermans troep op te ruimen en spullen van hun partner, huisgenoot of kinderen weg gooien. Marie Kondo leert ons dat iedereen verantwoordelijk is voor z’n eigen spullen en je nooit andermans spullen mag weggooien. Goed nieuws voor degene met rommelige huisgenoten: opruimen werkt besmettelijk! Dus wanneer jij alles netjes volgens deze succesvolle opruimmethode opruimt, gaan je huisgenoten vanzelf aan de slag! Wees als een zon, inspireer door jezelf en je eigen ruimtes te laten stralen. Het opruimen van andermans ‘shit’ of dat proberen werkt eigenlijk nooit. Deze les overstijgt dus ook het opruimen, het gaat om verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven. Wees de verandering die je wil zien. Een ander veranderen kan niet en voor iemand anders problemen oplossen kan ook niet.  

3. Ruim op per categorie, niet per ruimte

Marie Kondo leerde ons dat je huis opruimen per categorie, en dus niet per ruimte, de beste manier is. Dat helpt je doordat je op die manier goed kunt zien hoeveel je per categorie bezit, het goed kunt vergelijken en het voorkomt dat je later nog spullen tegen komt uit een categorie terwijl je motivatie voor opruimen is weggezakt. De categorieën en volgorde van de methode is als volgt: kleding, boeken, papieren, komono (allerlei), sentimenteel. Door op te ruimen in deze volgorde maak je steeds makkelijker keuzes. Meer over de opruimmethode lees je in deze blog. 

4. Alle spullen hebben een plek nodig

Alles in huis heeft een eigen vaste plek nodig volgens Marie Kondo. Op deze manier is het makkelijk om iets op te ruimen en wordt het minder snel weer een rommeltje in huis. Daarnaast is het ook nog eens heel duidelijk waar alles ligt en raak je minder snel dingen kwijt. Berg daarom alles per categorie op: alle kabels bij elkaar, alle pennen in een bakje en alle boeken op een plek.

5. Sentimentele items verdienen een mooie plek in huis

sentimentele-spullen-opruimenDe meeste mensen stoppen hun sentimentele spullen weg in een kist op zolder. Zonde! De KonMari methode leert je om deze spullen juist een mooie plek in huis te geven. Dus zet die vaas die je van je oma kreeg, dat schilderij uit je studententijd en die mooie vakantiefoto’s op een waardevolle plek in huis!

6. Wees dankbaar, zelfs voor wat je weg doet

Marie Kondo leerde ons niet alleen om dankbaar te zijn voor wat we hebben, maar ook voor wat we weg doen! Bedank ieder item dat je besluit weg te doen, dit helpt je om er afstand van te nemen. Het gaat er dan ook niet om alles maar ‘los te laten’, maar dankbaar te zijn voor wat het je heeft gebracht en ruimte maken voor wie je nu bent. 

7. Het gaat om waar je blij van wordt, niet om het aantal

De methode van Marie Kondo is niet hetzelfde als minimalisme. Minimalisme gaat namelijk uit van zo min mogelijk spullen bezitten. Hoewel je bij deze methode ook dingen weg doet en gaat leven met minder spullen, gaat het niet om het aantal dat je wegdoet, het gaat er om dat je houdt waar je blij van wordt.

8. Eerst ontspullen, dan opbergen

Marie Kondo leerde ons dat opruimen niet hetzelfde is als opbergen. Je kunt 100x je kast opnieuw inruimen, maar uiteindelijk gaat dit je niet verder helpen. Begin daarom eerst met ontspullen en weggooien voordat je begint met opbergen. Pas dan kan je kast ook echt zo opgeruimd en netjes blijven.

9. Hang niet, maar vouw op

kleding-vouwen-marie-kondoHeb je altijd gedacht dat ophangen het minste ruimte in neemt? Thinkagain! Door op te vouwen volgens de Marie Kondo haar methode en je kleding rechtop neer te zetten bespaar je ontzettend veel ruimte tegenover hangen of horizontaal opbergen. Benieuwd hoe je een t-shirt opvouwt? Bekijk het hier!

10. Visualiseer je ideale lifestyle

Heb je na het lezen van deze wijze lessen van Marie Kondo gelijk zin om aan de slag te gaan met opruimen? Wacht nog heel even voordat je aan de gang gaat! Het is namelijk heel erg belangrijk om voordat je begint je ideale lifestyle en de leefruimtes die daar bij passen te visualiseren. Dit is een super belangrijke eerste stap! Het helpt je namelijk met je motivatie en met keuzes maken gedurende het opruimproces.

Wat zijn de meest waardevolle lessen die jij hebt geleerd van Marie Kondo? En als je er geen kunt opnoemen, dan wordt het denk ik tijd dat je haar eerste boek Opgeruimd! gaat lezen! 😉

Wil je ook opruimen met mij? Neem contact met me op of bekijk mijn aanbod .

Dit artikel delen:

Vorig bericht
6 tips voor een fijne ochtendroutine!
Volgend bericht
Je eigen kledingstijl ontdekken
opruimcoach

Melissa de Graaf | Opruimcoach

Mijn naam is Melissa de Graaf en ik help jou met opruimen volgens de KonMari methode, ontwikkeld door Marie Kondo. Je huis opruimen, je kledingkast opnieuw ordenen, spullen weg doen, je werkplek opruimen of opruimhulp bij een verhuizing. Ik coach je naar een plek waar je blij van wordt en je meer ruimte geeft. Klik hier voor mijn pakketten & prijzen.

Meer lezen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Hoi! Waarmee kan ik je helpen?