Konmari consultant

Waarom ik in de coronacrisis een bedrijf start

Ondernemer

Een baan om blij van te worden

Ik zat op een zomerse avond met een borrel op een terras met een vriendin te filosoferen over het werk wat ik wilde gaan doen nu ik mijn baan als docent en coach na 9 jaar gedag had gezegd.

Ik schetste een beeld van mijn ideale werkgever, een gezellige plek met jonge mensen met frisse ideeën. Een plek waar veel ruimte is voor eigen inbreng en visie, een plek waar gewerkt wordt aan een betere wereld. ‘Dat zijn nogal wat eisen he?’ zei ik voorzichtig. ‘Oh maar jij gaat echt niet meer voor een baas werken hoor’ zei ze vol overtuiging.

Ze had gelijk, mijn ideale baan is er een die ik het beste zelf vorm kan geven. Mijn hart volgen en een eigen bedrijf beginnen. Vrienden die je een duwtje in de goede richting geven. Die zijn goud waard. Denk je er ook aan om een bedrijf te starten? Ik vertel je in dit artikel over mijn belangrijkste drijfveren.

Eigenwijs

Oke eigenwijs, ja dat ben ik dus. Ik voel me thuis op plekken waar ik voldoende ruimte voel om het op mijn eigen manier te doen. Het tegenovergestelde is dus ook waar, ik kom niet goed tot mijn recht als dit niet het geval is.

De grootste frustraties en moeilijkste momenten in mijn werk als docent (ik heb 9 jaar voor de klas gestaan in het MBO) hebben allemaal te maken met verschil van visie.

Als ik ergens niet achter sta, dan voelt dit voor mij bijna als onmogelijk om toch te doen. De weerstand bouwt zich op en al zou ik het doen, dan zou het aan alle kanten zichtbaar zijn. De boodschap komt niet over.

Die eigenwijze kop is ook een kracht, tijdens het werken aan het opzetten van dit bedrijf merkt ik al dat de energie de goede kant op stroomt en dat ik met volle kracht vooruit ga. Slapeloze nachten (mijn jongste is 1, geen verdere uitleg nodig), lockdowns, mij krijg je op dit moment niet gek! Op mijn eigen wijze mijn werk doen, is mijn super power.

Moederschap en een eigen bedrijf

Sinds ik kinderen heb is de balans tussen werk en prive extra belangrijk geworden. Ik heb altijd de wens gehad voornamelijk zelf voor mijn kinderen te zorgen. Omdat ik geniet van het moederschap. Mij is ook al snel duidelijk geworden, dat alleen moederen niet voldoende is voor mij.

ondernemen moeder werk prive balansIk moet ook nog een ander ei kwijt. Werk is een vorm van zingeving, iets bijdragen aan het grote geheel is voor mij ook een belangrijke drijfveer. Daarnaast heeft een mens centen nodig. Het gaat hierin voor mij om de balans. Dat is soms zoeken, zeker wanneer je te maken hebt met een baas of werkgever die anderen doelen najaagt. Als ondernemer kan ik hierin mijn eigen keuzes maken. Wat mij betreft 1-0 voor het ondernemerschap.

Bedrijf starten en werken aan een betere wereld

Die betere wereld. Ja, daar wil ik ook aan bijdragen! Ik geloof daarin en ik wil meedoen. Het voelt als het juiste om te doen. Ik ben een idealistische freak wat dat betreft. Maar ik geloof in die groene planeet en een happily ever after voor onze kinderen en kleinkinderen.

Met Minder Meuk hoop ik bij te dragen aan die betere wereld. Ik geloof dat wanneer mensen zich ontdoen van onnodige spullen, ze weer wat dichter bij zichzelf komen. Weer beter kunnen voelen waar het in het leven nu eigenlijk om draait voor hen. Terug naar de essentie, dat hoeft geen hutje op de hei te zijn. Doen waar je voor in de wieg gelegd bent, dat is een betere wereld. Als je doet wat echt bij je past, dan stroomt de positieve energie volop en daar geniet je zelf maar ook je omgeving van.

Consuminderen

consuminderen less is moreBijdragen aan een betere wereld hoop ik ook te doen door mensen te inspireren minder te kopen. Geen onnodige nieuwe spullen kopen, een van de waardevolle bijeffecten van het rigoureus opruimen op de Marie Kondo manier. Wanneer je dit hele proces van begin tot eind doorloopt dan ga je anders naar je eigen bezittingen kijken. Dingen krijgen andere waarden, en je gaat ook met andere ogen winkelen. In mijn blog ‘opruimen volgens de KonMari methode’ kan je meer lezen over Marie Kondo en haar werkwijze

In hele hardnekkige gevallen, duurt dit even. Maar het gebeurt. Consuminderen, dat is ook werken aan een betere wereld!

Wil je meer lezen over mijn missie? Lees dan mijn missie. Denk je er ook aan om voor jezelf te beginnen? Ik heb veel gehad aan de tips en stappenplannen van ik ga starten. 

Cut the crap en gaan met die banaan

bedrijf starten minder meuk

Ja cut the crap. Wat klinkt dat toch lekker. Het is ook ontzettend waar. We moeten het soms tegen onszelf of elkaar zeggen. Hou op met de onzin! Met onzin bedoel ik dan vooral negatieve gedachtes, doem denken, bang zijn. Het heeft zo weinig zin en het brengt je nergens. Ik weet dat dit zo is, en probeer in mijn leven keuzes te maken gebaseerd op dingen waar ik in geloof. Liefde.

Je hart volgen

Keuzes maken vanuit je hart. Het kiezen voor liefdevolle soms gewaagde keuzes brengt mij meer geluk, avontuur en plezier. De hang naar veiligheid en stabiliteit trekt soms ook. Dan stel ik mezelf de vraag: doe ik dit omdat het goed voelt? Is dit een keuze uit vertrouwen en liefde? Of probeer ik me veilig te stellen met deze keuze? Ben ik eigenlijk bang? Keuzes maken vanuit je hart is een kunst. Op die vaardigheid worden we allemaal behoorlijk getest tijdens de corona crisis waarin angst als warme mondkapjes over de toonbank gaat.

Noem mij gek, noem mij naïef maar ik ga ervan genieten

Maar angst is nog steeds een slechte raadgever en ik kies ervoor me er niet door te laten meeslepen. Corona is misschien een belangrijke omgevingsfactor op het moment maar dit hoeft mijn geluk niet te bepalen. Ik heb hier zo vreselijk veel zin in, dat het zeer zou doen als ik deze sprong niet waag. Noem mij gek, noem mij naïef.

Het voelt goed en dat is de reden waarom ik nu mijn eigen bedrijf start, misschien leidt het me naar fantastische plekken misschien ook naar doodlopende wegen. Waarschijnlijk naar beiden, hoe dan ook, ga ik genieten van het roadtrip!

Meer lezen? In dit interview met de regionale krant lees je nog meer over mijn carrière move.

Dit artikel delen:

Volgend bericht
Opruimen volgens de KonMari methode van Marie Kondo
Opruimen KonMari methode

Melissa de Graaf | KonMari opruimcoach

Mijn naam is Melissa de Graaf en ik help jou met opruimen volgens de KonMari methode, ontwikkeld door Marie Kondo. Je huis opruimen, je kledingkast opnieuw ordenen, spullen weg doen, je werkplek opruimen of opruimhulp bij een verhuizing. Ik coach je naar een plek waar je blij van wordt en je meer ruimte geeft. Klik hier voor mijn pakketten & prijzen.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Hoi! Waarmee kan ik je helpen?