opbergen-opruimtips

Opruimtips voor het opbergen van je spullen

Marie Kondo, Opbergen

Opbergen wordt vaak verward met opruimen; lees hieronder mijn opruimtips om het verschil tussen opruimen en opbergen te leren kennen en aan de slag te gaan. Sommige mensen ruimen op door spullen netjes in bakjes te stoppen, maar doen niets weg en maken geen keuzes. Daar ben ik niet van. Eerst opruimen; kiezen waar je blij van wordt en wat je in je leven wil houden. Begin dus altijd met het zware werk: het opruimen van je spullen! Wil je hier hulp bij? Kijk bij mijn aanbod om te zien wat ik voor je kan betekenen of neem contact met mij op voor een kennismaking en meer opruimtips.

Opbergen is de afterparty

In deze blog geef ik je opruimtips over het opbergen van de spullen in je huis. Voor je gaat opbergen zal je eerst moeten opruimen. Ben je nog niet begonnen met opruimen? Ik werk met de KonMari methode, ontwikkeld door Marie Kondo. Ik werk met categorieën die we in een bepaalde volgorde afwerken. Ben je nog niet begonnen met opruimen? Start dan met het opruimen van je kleding. Mijn e-book, de ‘ultieme gids voor het opruimen van je kleding‘ staat vol opruimtips.

Opruimtip: eerst je huis opruimen, dan pas opbergen

Het is heel belangrijk om eerst op te ruimen voor je aan de slag gaat met opbergen. Alleen als je je hele huis hebt opgeruimd kun je zien hoeveel spullen je precies hebt en hoe je het precies wil indelen. Gedurende het opruim proces zijn opbergplekken dus tijdelijk. Wanneer je klaar bent met opruimen, kijk je eerst eens opnieuw naar de opbergplekken in je huis en beslis je hoe je deze wil gebruiken voor je gaat opbergen.

Eerst schrappen, dan schitteren!opruimen-verhuizen

Ik vergelijk het vaak met verhuizen. Je hebt alle spullen een keer in je handen en je geeft alles opnieuw een plek. Ook heb je waarschijnlijk een keer een breakdown. Zie je overal rommel, en vraag je je af waar je aan begonnen bent. Uiteindelijk betrek je toch dat ‘nieuwe’ huis en kijk je super tevreden rond.

Valkuil: opbergers kopen voor je klaar bent met opruimen

opbergen-opruimtipsDoe het niet! Allerlei, vaak dure opbergboxen aanschaffen en dan beginnen met opruimen. De kans dat je dan die doosjes lekker gaat vullen en niets wegdoet is groot. Dan sla je het belangrijkste over: het maken van keuzes. Je afvragen of je er blij van wordt en of het nu nog bij je leven past. Je bent dan eigenlijk aan het opbergen in plaats van opruimen en slaat hiermee het belangrijkste stuk over.

Opruimtip: na het opruimen je opbergruimte opnieuw bekijken

Dit is een leuk moment. Je hebt opgeruimd en gaat nu, voor je echt gaat opbergen je huis met andere ogen bekijken. Alsof je het opnieuw inricht. Je hebt gedurende dit proces al nagedacht over wat je graag doet in huis. Je huis moet uitnodigen tot precies dat. Misschien kook je graag, maar lagen je kookboeken op zolder en was je keuken een rommeltje waardoor je het niet zo vaak deed als je zou willen. Dat wil je niet meer. Je bepaalt opnieuw waar je wat wil opbergen. Spullen uit eenzelfde categorie blijven bij elkaar. We gaan niet meer in iedere ruimte kantoorartikelen of scharen aantreffen. Alles krijgt een vaste plek.

Opruimtip: in een oogopslag zien wat je hebt

opbergen-opruimenWanneer je hebt opgeruimd en er alleen nog spullen over zijn waar je blij van wordt, wil je deze spullen op een mooie of in ieder geval praktische manier opbergen. Je hebt opnieuw naar de opbergruimtes in huis gekeken en bedacht waar je je spullen wil neerzetten. Wanneer je een kast of lade inricht houd dan voor ogen dat je in een ogenblik moet kunnen zien wat erin zit. Direct zien wat je hebt, dat is wat je wil. Je wil niet graven of zoeken of ergens onder kijken. Het moet zichtbaar zijn.

Opruimtip: staand spullen opbergen

kleding-opvouwen-marie-kondoDit bereik je door zoveel mogelijk staand op te bergen. De spullen dan hè, je mag er zelf bij gaan zitten. Ik bedoel hiermee alles wat kan staan, ook staand in de lade of kast opbergen. Soms moet je het hier eerst voor opvouwen. Dit is vaker mogelijk dan je denkt. Niet alleen kleding, maar ook plastic zakken en vaatdoeken zet je het beste rechtop gevouwen in een lade of in een mandje. Maar ook een Pritt-stift of papieren zakdoekjes zet je rechtop. Dit scheelt ruimte en geeft overzicht. Gebruik vervolgens rechthoekige vakken of opbergers. Onze kasten of lades zijn vaak ook rechthoekig, en zo gebruik je de ruimte het beste. Ikea heeft een groot aanbod aan rechthoekige dozen en opbergboxen die je hiervoor goed kunt gebruiken.

Opruimtip: zet alles uit eenzelfde categorie spullen bij elkaar

Wanneer je je kasten inricht, berg dan alles uit eenzelfde categorie op één plek op. Dit maakt je huis heel overzichtelijk. Binnen een categorie kan je de spullen van hetzelfde materiaal bij elkaar zetten. Dit geeft een rustig beeld.

“Een stralend huis is als je eigen museum” – Marie Kondo

Wanneer je je huis rigoureus hebt opgeruimd en alles een vaste plek hebt gegeven, is je huis een afspiegeling van de personen die erin wonen. Een verzameling van wat de bewoners bezighoudt, raakt en wat zij koesteren.

opruimen-opruimtipsIk kan vol overtuiging zeggen dat er niets leukers is dan opbergen. Je geeft je favoriete spullen een thuis en je ontdekt hun samenhang. Hoewel dit niet heel concreet lijkt, is deze intuïtieve aanpak de beste en meest natuurlijke manier van opbergen waardoor je huis comfortabel aan zal voelen. Opruimen is je huis dichter bij zijn natuurlijke staat brengen waardoor het een vanzelfsprekend onderdeel van jezelf wordt.

Quote van Marie Kondo uit Spark Joy.

Meer opruimtips en inspiratie? Lees mijn blog opruimen volgens de KonMari methode van Marie Kondo. 

 

 

 

Dit artikel delen:

Vorig bericht
KonMari consultant worden in 6 stappen
Volgend bericht
Waar kan ik duurzame opbergboxen kopen?
Opruimen KonMari methode

Melissa de Graaf | KonMari opruimcoach

Mijn naam is Melissa de Graaf en ik help jou met opruimen volgens de KonMari methode, ontwikkeld door Marie Kondo. Je huis opruimen, je kledingkast opnieuw ordenen, spullen weg doen, je werkplek opruimen of opruimhulp bij een verhuizing. Ik coach je naar een plek waar je blij van wordt en je meer ruimte geeft. Klik hier voor mijn pakketten & prijzen.

Meer lezen

1 reactie. Plaats een nieuwe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Hoi! Waarmee kan ik je helpen?