Na het lezen van deze blog weet jij precies hoe je kunt opruimen volgens de KonMari methode van Marie Kondo. Je leest over Marie Kondo, haar methode en de filosofie erachter.
Wie is Marie Kondo?
Gefascinieerd door opruimen
Marie Kondo is een Japanse opruim-goeroe. Ze is haar hele leven al gefascineerd door opruimen. Als kind las ik de Bobo, maar zij las in de huishoud-bladen van haar moeder over opruimen. Inmiddels heeft ze zelf meerdere succesvolle boeken geschreven over opruimen. Ze heeft jarenlang zelfstudie gedaan en heeft uiteindelijk een manier van opruimen gevonden die ‘werkt’.
Toen ze ook anderen ging helpen met opruimen (in eerste instantie voornamelijk omdat ze het leuk vond) werd het succes van Marie’s manier van opruimen voelbaar voor anderen. Hieruit volgden dan ook al snel echte klanten.
Die passie is in de afgelopen jaren compleet uit de hand gelopen zou je kunnen zeggen. Ze heeft er boeken over geschreven die in 27 talen zijn vertaald. In 2015 werd ze uitgeroepen tot een van de 100 meest invloedrijke personen ter wereld.
KonMari consultant
Nu leidt ze andere mensen op om op een zelfde manier mensen te kunnen helpen opruimen. Wereldwijd zijn er nu zo’n 550 en ik ben een van de door Marie Kondo opgeleide KonMari Consultants. Bekijk hier wat ik voor je kan betekenen.
KonMari opruimmethode
Van bijnaam tot bedrijfsnaam
Waarom wordt er gesproken van de KonMari methode en niet van de Marie Kondo methode? Haar bijnaam is KonMari en zo is haar bijnaam uitgegroeid tot de naam van haar opruimmethode. Misschien is het Japanse humor, helemaal begrijpen doe ik het ook niet, maar ik denk dat zij er blij van wordt. Hoewel ik ook lang heb getwijfeld of ik mijn bedrijf Melpie, Mel B, Lissie of Mel zou noemen, heb ik toch besloten mijn bijnamen daar te laten en mijn bedrijf Minder Meuk te noemen. Ieder zijn smaak.
Hoe opruimen life changing kan zijn
Hoe dan ook; als gecertificeerd KonMari consultant vertel ik je graag over deze bijzondere opruimmethode die je leven op zijn kop kan zetten en je huis weer op orde kan brengen.
Rigoureus opruimen volgens de KonMari methode kan life changing zijn, wanneer je gemotiveerd bent om echt ruimte te maken en je het hele proces afmaakt. Dit is nodig om een grote impact te kunnen hebben op je leven. Dan kan het opruimen van al je spullen de ruimte scheppen die je nodig hebt om het leven te leven waar je naar verlangt. Met meer rust, focus en vooral veel lol. Opruimen is dan ook niet het doel, maar de weg ernaartoe.
De Marie Kondo opruim-filosofie in het kort
Rigoureus opruimen
Als Marie Kondo het heeft over opruimen, dan bedoelt ze hiermee rigoureus opruimen. Niet het dagelijks terugleggen van spullen op hun plek. Dit is gelijk een belangrijk principe. Wanneer je, je huis opruimt volgens de KonMari methode krijgen alle spullen een ‘thuis’. Dit creëert overzicht en rust. De kern is dat je alleen de spullen bewaart waar je blij van wordt. De rest gaat weg. Op deze manier ontdoe je je van spullen die niets toevoegen aan je leven.
Je huis; een authentieke plek
Het doel is om van je huis een plek te maken die je leven ondersteunt. Een plek waar je tot rust kan komen, maar die ook eigen is, die helemaal bij jou past en waar je vrolijk van wordt als je rondkijkt. In plaats van een plek waar je onrustig van wordt, door de rommel, of waar je nooit iets kan vinden.
Het gaat echter niet om de mooi opgeruimde kastjes (al is het een leuke bijkomstigheid), maar om een andere manier van leven. Een leven waarin je spullen geen ballast zijn, maar je leefstijl ondersteunen.
Waardering van spullen
Wanneer je heel bewust hebt gekozen voor de spullen die je wilt houden, zal je ze ook meer waarderen en er meer oog voor hebben. Doordat je minder afgeleid word door spullen en je bewust hebt gekozen voor hetgeen je wilt houden, ga je ook bewuster kopen. Grote kans dat je met meer zorg en aandacht omgaat met je omgeving.
Stap 1: zorg voor voldoende motivatie om je huis op te ruimen
Zorg dat je het goed zat bent
Opruimen volgens de KonMari methode vraagt om inspanning. Het is niet iets wat je ‘even’ doet. Het is daarom in de eerste plaats belangrijk dat je toegewijd aan de slag gaat, omdat de kans van slagen dan het grootst is. Het idee is dat als je een keer zo rigoureus opruimt, je het de rest van je leven niet meer hoeft te doen. Zorg dus dat je je huidige situatie behoorlijk zat bent en echt gemotiveerd bent om hier wat aan te doen!
Kiezen voor een andere leefstijl
Als je spullen een blok aan je been zijn, is het tijd om dit los te schudden. Het zal alleen life changing zijn wanneer je het in een keer goed doet en ook afmaakt! Dit vraagt om toewijding. Zie het als een omslagpunt, ben je eraan toe om het roer om te gooien? Wil je focus creëren, simpeler leven en meer tijd en aandacht schenken aan de dingen die jij belangrijk vindt? Dan is deze rigoureuze methode iets voor jou!
Marie Kondo: ” From the moment you start tidying you will be compelled to reset your life”.
Stap 2: visualiseer je ideale leefstijl
Opruimen is niet het doel. Het leven van je ideale leefstijl wel! Opruimen is de weg ernaartoe. Of zoals Marie Kondo zegt: “Life truly begins after you have put your house in order.”
Visualiseer hoe je zou willen dat je leven en je interieur eruitziet. Hoe moet het eindresultaat eruitzien? Maak dit zo concreet mogelijk!
Doelen stellen is key
Denk goed na over wat je wilt bereiken, zowel voor je interieur als voor je leefstijl. Waar wil je je huis of specifieke ruimtes voor gebruiken? Hoe wil je thuiskomen na een dag werken? Wat zou je dan het liefste doen? Hoe zou je huis je daartoe kunnen uitnodigen.
Een levendige omschrijving van je ideale leefstijl gaat je helpen die ook te bereiken.
Stap 3: doe spullen weg
Wanneer je echt ruimte wilt maken voor het leven dat je wilt hebben, zal je moeten beginnen met loslaten van wat je niet meer nodig hebt. Je zal dus spullen weg moeten doen. We houden vaak aan spullen vast uit angst voor de toekomst , voor wat nog komen gaat. “Misschien dat ik dit nog een keer nodig heb.” Of we bewaren spullen omdat we willen vasthouden aan het verleden. Beiden helpen je niet om in het hier en nu gelukkig te zijn.
Schrappen is schitteren
Dat is echt zo! Wanneer je teveel hebt van alles, kost het veel energie om alles te overzien. Al die ballen hoog te houden. We hebben toegang tot zoveel spullen, ervaringen en informatie, dat het aan ons is om te schrappen. Om zo onszelf te beschermen, te zorgen dat we niet verdwijnen onder die berg spullen, afspraken, of apps.
Stap 4: ruim je huis op per categorie
Waarom opruimen per kamer geen goed idee is
Dit is waar de KonMari methode zich onderscheidt van de meeste andere manieren van opruimen. We zijn namelijk gewend om per plek op te ruimen. Het opruimen van je schuur, je slaap of werkkamer. Je ruimt op in een kamer, die ziet er dan weer netjes uit, maar de rest van het huis doe je op een ander moment (of nooit). Dit lijkt een overzichtelijke werkwijze, maar houdt het probleem in stand.
Hoeveelheid spullen overzien
Wanneer je per locatie opruimt, heb je geen idee van de hoeveelheid spullen die je hebt per categorie. Vandaar dat Marie Kondo opruimt per categorie. Neem als voorbeeld de categorie boeken. Grote kans dat er verspreid over het huis op verschillende plekken boeken liggen. Door alle boeken uit het huis te verzamelen, zie je hoeveel het er zijn, en of je boeken dubbel hebt of die erg op elkaar lijken. Daarnaast geeft het opruimen per categorie je de kans eens opnieuw te kijken naar je opberg-gewoontes en oplossingen.
Ik zal nog een voorbeeld geven: pennen. Hoeveel heb je er? En waar liggen ze? Wanneer je opruimt per categorie en je ruimt de subcategorie schrijfgerei op, dan verzamel je alles uit deze categorie. Dan kies je je favoriete pen uit en kan er ongetwijfeld een heel hoop de prullenbak in. Die pen krijgt vervolgens een vaste plek, waar hij steeds naar teruggaat.
Stap 5: opruimen in de juiste volgorde
Met de KonMari methode ruim je op per categorie en die categorieën werk je af in een bepaalde volgorde. Het aanhouden van deze volgorde helpt je je keuze-skills te verbeteren. De kern van de methode gaat om het kiezen waar je blij van wordt. Dit is een vaardigheid die je moet trainen. Kleding is het makkelijkst en sentimentele items zijn moeilijker. Vandaar dat we de onderstaande volgorde aanhouden:
- Kleding
- Boeken
- Papieren
- Komono (allerlei)
- Sentimentele items
Wanneer we samen de verschillende categorieën doorwerken, werken we ook met subcategorieën om het behapbaar te houden. Heb je al zin om aan de slag te gaan? Download mijn e-book ‘de ultieme gids voor het opruimen van je kleding’.
Stap 6 : Marie Kondo haar ‘spark joy’
Beslissen wat je wilt houden
Marie Kondo gebruikt de term ‘spark joy’ als criterium. Ze vraagt haar klanten: ‘Does it spark joy?’ Met anderen woorden: “word je er blij van?” Dit is de kern van de KonMari methode. Je gaat niet kijken naar wat weg kan; je gaat beslissen wat je wilt houden. Je bekijkt item voor item en vraagt jezelf af: word ik hier blij van? Is dat het geval? Houd het dan met overtuiging. Word je er niet blij van? Laat het dan gaan met dankbaarheid.
Dankbaarheid
Die dankbaarheid kan je helpen afstand te doen van spullen. Weggooien kan ondankbaar voelen en daar hebben we moeite mee. Die dankbaarheid en je realiseren dat het voorwerp mogelijk iemand anders wel blij kan maken helpen je om het los te laten.
Training in beslisvaardigheid
Deze positieve benadering maakt opruimen volgens de KonMari methode uniek en geeft het een diepere betekenis. Wanneer je al je spullen door je handen laat gaan en legt langs de ‘Spark Joy’-lat. Dan zal je merken dat je steeds gemakkelijker kan voelen of je ergens blij van wordt. Het is een training in beslisvaardigheid, die je zelfvertrouwen een boost geeft en het luisteren naar jezelf herstelt. Als vanzelf ga je dit ook op andere gebieden toepassen in je leven.
Ik heb dit ook ervaren, nadat ik rigoureus heb opgeruimd. Ik ben beter in staat te voelen waar ik blij van word en te kiezen voor wat goed voelt. Ik houd hierdoor een hoop energie over en ervaar meer focus. In ‘mijn verhaal’ kan je lezen hoe ik KonMari consultant ben geworden, en wat hieraan vooraf is gegaan.
Stap 7. opbergen na het opruimen
Wanneer je al je spullen door je handen hebt laten gaan en je alleen nog de spullen over hebt waar je echt van houdt, ga je over tot opbergen. Je overziet dan namelijk hoeveel opbergruimte je hebt, maar je weet ook precies welke spullen je in huis hebt. Na het opruimen per categorie is het ook makkelijker om je spullen op te bergen op logische plekken, waarbij je de spullen van eenzelfde (sub)categorie bij elkaar legt.
Enthousiast geworden over de KonMari methode?
Neem contact op en boek een opruimsessie.
Wil je nog meer lezen over Marie Kondo en haar opruimmethode? In deze blog lees je meer over het opruimen van kleding.
1 reactie. Plaats een nieuwe
[…] alleen de truien opruimen is al een stuk beter te overzien. Precies dat in stukjes hakken doet de KonMari methode ook, en dat is in mijn ogen een van de punten waardoor deze opruimmethode zo succesvol […]