Marie-Kondo-minimalisme

Marie Kondo VS minimalisme

Marie Kondo, Opruimen

Marie Kondo haar Konmari methode wordt vaak verwart met minimalisme. Op zich helemaal niet gek. Het gaat immers bij beiden over opruimen en minimaliseren. Toch is er een wezenlijk verschil, ik leg het in deze blog uit. 

“Dit moet ik zeker weg doen?”

Tijdens mijn opruimsessies krijg ik vaak te horen van klanten “dit moet ik zeker weg doen”, “ik ben nu te weinig aan het weg doen”, of “er blijft nog veel te veel over”. Maar de KonMari methode gaat niet over zo min mogelijk spullen overhouden. Het gaat erom dat je opnieuw en bewust kiest voor wat je in je leven wil houden. Dat is een groot verschil. Meer misvattingen over werken met een Konmari consultant (opruimcoach) lees je hier. 

Bovenstaande hoor ik niet alleen mijn klanten zeggen, ook online zie ik mensen streven naar het juiste aantal spullen. Dat streven naar het minimale, dat past bij een minimalist. De Konmari methode gaat over het creëren van een opgeruimd huis met daarin de spullen waar je blij van wordt.

Wat is minimalisme?

minimalisme-opruimenOm het verschil tussen minimalisme en Marie Kondo haar KonMari methode te begrijpen is het belangrijk om eerst te weten wat minimalisme is. Minimalisme is een levensstijl waarbij je ernaar streeft om met zo min mogelijk spullen te leven. Minimalisten leven zo eenvoudig mogelijk en focussen zich vooral op minder en bewuster spullen kopen en bezitten. 

Wat is de KonMari methode van Marie Kondo?

KonMari is een Japanse opruimmethode, ontwikkeld door Marie Kondo. De methode leert je, je huis op te ruimen in een specifieke volgorde (kleding, boeken, papier, komono, sentimenteel) waarbij je jezelf telkens afvraagt: ‘Word ik hier blij van?’ Oftewel: ‘Does it spark joy’? Meer informatie over deze opruimmethode vind je hier.

Waarom Marie Kondo geen minimalist is

marie-kondo-opruimcoachVeel mensen denken dat de KonMari opruimmethode hetzelfde als minimalisme is, maar het ligt toch net anders. Minimalisme gaat om leven met het minimale. Hoewel je misschien na het opruimen volgens de KonMari methode ook met minder gaat leven, gaat de KonMari methode over leven met de dingen waar je echt van houdt. Je ontdoet je in het proces van alle spullen die je ideale leefstijl niet ondersteunen.  Omdat je kijkt naar waar je blij van wordt en omdat dit voor iedereen persoonlijk is, kunnen dit ook veel spullen zijn. Natuurlijk kan een KonMari opruimfestival het pad naar minimalisme zijn, maar het is niet het doel van de methode om zo min mogelijk over te houden. Doel van Marie Kondo haar methode is om je te omringen met spullen waar je blij van wordt.  Als jij veel spullen van een bepaalde categorie hebt of überhaupt veel spullen wilt houden is dan is dat helemaal oké!

Streven naar het juiste aantal spullen

Wat mij betreft bestaat er geen juist aantal voor iedereen. Wat voor de een veel is, is voor de ander weinig. Is het overweldigend? Kan je het niet meer overzien? Dan zou ik er zeker wat aan doen, zodat je weer ruimte krijgt om te doen wat je graag doet. Met de Konmari methode zorg je ervoor dat je huis een opgeruimde plek is met enkel spullen waar je echt blij van wordt. Het verschil met minimalisme is het streven naar leven met zo min mogelijk spullen. Ik ben hier niet op tegen, en laat me er ook geregeld door inspireren. Ben je op zoek naar opruiminspiratie? Bekijk dan deze 5 boeken eens.

De vraag: wat heb ik nou echt nodig om te leven? Vind ik een hele mooie. Het brengt me terug bij de essentie, daar wordt ik heel blij van. Een minimale kledinglijst zoals deze voor kinderen, kan ook heel helpend zijn om eens naast je eigen kast te houden. Wat is nu essentieel? Vervolgens goed voelen, waar je echt blij van wordt en je niet vastpinnen op die aantallen, is voor mij wel een belangrijke nuance. 

Dit artikel delen:

Vorig bericht
Daily joy checking
Volgend bericht
Waarom zou je een KonMari consultant inhuren?
Opruimen KonMari methode

Melissa de Graaf | KonMari opruimcoach

Mijn naam is Melissa de Graaf en ik help jou met opruimen volgens de KonMari methode, ontwikkeld door Marie Kondo. Je huis opruimen, je kledingkast opnieuw ordenen, spullen weg doen, je werkplek opruimen of opruimhulp bij een verhuizing. Ik coach je naar een plek waar je blij van wordt en je meer ruimte geeft. Klik hier voor mijn pakketten & prijzen.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Hoi! Waarmee kan ik je helpen?