marie-kondo-opruim-categorieën

Opruimen volgens Marie Kondo haar opruim categorieën

Marie Kondo, Opruimen

Opruimen aan de hand van categorieën is een belangrijk onderdeel van Marie Kondo haar opruimmethode. We zijn gewend om op te ruimen per locatie. In deze blog leg ik je uit waarom opruimen aan de hand van Marie Kondo haar opruim categorieën zo goed werkt.

Opruimen aan de hand van categorieën

Waarom niet ruimte voor ruimte opruimen? Dat is toch overzichtelijker hoor ik je denken. Opruimen per ruimte, zorgt er uiteindelijk voor dat je het opruimen van het hele huis niet doet. Je bent waarschijnlijk na het opruimen van de keuken wel klaar voor die dag en bij de volgende keer dat je de opruimwoede (of onrust in jezelf) op voelt komen pak je weer een andere ruimte aan. Zo blijf je aan de gang. Wanneer je opruimt aan de hand van categorieën, verzamel je uit het hele huis spullen van die categorie. Zo zie je in één oogopslag hoeveel je eigenlijk van die categorie hebt. Dit kan shocking zijn, maar ook juist de motivatie geven om eens goed te schrappen en alleen de spullen waar je echt blij van wordt te bewaren.

Denk bijvoorbeeld aan kantoorartikelen. Misschien bewaar je pennen, papieren, scharen in een keukenlade. Maar ook in een kast in de woonkamer heb je een lade met pennen en post-its. Dan liggen er nog scharen en papier in de kinderknutselhoek en ook op je eigen werkplek liggen wat kantoorartikelen.  Stel je dan nu eens voor dat je alle kantoorartikelen uit het hele huis verzameld.  Echt alles. Je kijkt naar wat je allemaal hebt. Hoeveel scharen? Hoeveel pennen? Nietmachines? Hieruit kies je dan wat je wil houden en vervolgens leg je alle kantoorartikelen op één plek in huis terug. Als iemand in huis op zoek is naar een nietmachine, kan het maar op één plek liggen.

Waarom opruimen per ruimte niet werkt

Heel veel mensen doen het zo; eerst de slaapkamer, dan de woonkamer opruimen. Het werkt niet. Waarom? Omdat de meeste mensen niet dezelfde soort spullen op dezelfde plek bewaren. In de meeste huishoudens worden spullen die in dezelfde categorie vallen op een of meerdere plekken bewaart, verspreid over het hele huis.

Stel dat je begint met opruimen van je kledingkast, maar er ligt ook nog zomerkleding in een tas op zolder en er hangen nog vesten en jassen aan de kapstok. Kortom je hebt niet alle kleding in beeld als je enkel je kledingkast opruimt. Het gaat om de categorie kleding. Het is dus van belang dat je alle kleding verzamelt op één plek.

De Konmari categorieën

Opruimen volgens de Konmari methode betekent opruimen in categorieën. Marie Kondo hanteert vijf hoofdcategorieën. In mijn gratis opruim checklist vind je alle categorieën inclusief subcategorieën. De categorieën zijn: Kleding, boeken, papieren, komono (allerlei) en sentimentele items.

Opruimen in de juiste volgorde

Opruimen aan de hand van de konmari categorieën geeft houvast en overzicht. Ook de volgorde is van belang. Die is zo opgebouwd dat het kiezen steeds moeilijker wordt, ervan uitgaande dat je aan het einde van het opruimproces beter in staat bent om te voelen waar je blij van wordt als bij de start.

opruimen-per-categorieDe moeilijkheidsgraad van het weggooien verschilt enorm per categorie. Mensen die halverwege niet verder komen, blijven steken omdat ze zijn begonnen met de dingen sorteren die het allermoeilijkst zijn. Spullen waarbij je herinneringen gaat ophalen, zoals foto’s behoren niet tot een categorie die geschikt is voor groentjes op het gebied van opruimen. Niet alleen is de hoeveelheid in deze categorieën vaak veel groter, maar ook is het nemen van beslissingen veel moeilijker. Quote uit Marie Kondo haar boek Opgeruimd!

De konmari opruim volgorde:

  1. kleding opruimen

  2. boeken opruimen

  3. papieren opruimen

  4. komono opruimen

  5. sentimentele items opruimen

opruim-checklistOpruimchecklist met alle Konmari categorieën

Wil je graag aan de gang met het opruimen van je huis volgens Marie Kondo haar konmari methode? Download dan mijn gratis opruimchecklist en ga aan de slag. Meer lezen over Marie Kondo haar opruimmethode? Lees de blog: Opruimen volgens de Konmari methode van Marie Kondo.

Wil je hulp bij het opruimen van je huis? Neem vrijblijvend contact met me op!

Dit artikel delen:

Vorig bericht
Lagom: het Zweedse geheim van goed genoeg
Volgend bericht
Keuken komono opruimen
Opruimen KonMari methode

Melissa de Graaf | KonMari opruimcoach

Mijn naam is Melissa de Graaf en ik help jou met opruimen volgens de KonMari methode, ontwikkeld door Marie Kondo. Je huis opruimen, je kledingkast opnieuw ordenen, spullen weg doen, je werkplek opruimen of opruimhulp bij een verhuizing. Ik coach je naar een plek waar je blij van wordt en je meer ruimte geeft. Klik hier voor mijn pakketten & prijzen.

Meer lezen

1 reactie. Plaats een nieuwe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Hoi! Waarmee kan ik je helpen?