Marie-Kondo-Nederland

KonMari consultant worden in 6 stappen

Marie Kondo, Ondernemer

Lijkt het je ook leuk om KonMari consultant te worden? Wil je graag anderen helpen met het op orde brengen van huis en hoofd? Misschien heb je de ambitie om DE Marie Kondo van Nederland te worden. Nederland telt nu zo’n tiental gecertificeerde KonMari consultants. In deze blog lees je welke stappen je moet doorlopen om ook KonMari consultant te worden.

Het is een traject wat je in je eigen tempo kan volgen. Dit maakt dat de één er zes maanden over doet en de ander achttien maanden. Je begint altijd door je in te schrijven voor een Certification Course. Stap 1 en 2 (zie hieronder) moet je doorlopen hebben voor je aan de cursusdagen begint.

Wil je een keer bellen of afspreken? Schroom niet om contact met me op te nemen, ik vertel je graag meer.

KonMari consultant worden stap 1: lees Marie Kondo’s boeken ‘Opgeruimd’ en ‘Spark Joy

Opgeruimd-Marie-Kondo

Ik las de Nederlandse uitgave van Marie Kondo haar boek ‘The life-changing magic of tidying up’ jaren geleden en vond het fantastisch! De methode en positieve insteek passen bij mij. Het is rigoureus en je gaat echt aan de slag, ik voelde al snel dat dit meer was dan alleen opruimen. De filosofie die erachter zit, die Marie Kondo ‘the magic’ noemt maakt het voor mij tot meer dan alleen opruimen. Het gaat over keuzes maken die je blij maken en jezelf terugvinden onder al die spullen vandaan.

Ik schreef me direct in voor haar nieuwsbrief. Maar ik ging nog niet direct aan de slag. In mijn verhaal lees je precies hoe dit bij mij ging.

Jaren later zag mijn leven er anders uit en besloot ik er helemaal voor te gaan. Ik wilde KonMari consultant worden. Ik las de boeken ‘Opgeruimd’ en ‘Spark Joy’ opnieuw. Dit keer met andere ogen. Hoe zou het zijn als ik straks anderen kon helpen dichter bij zichzelf te komen.

KonMari consultant worden stap 2: ruim je eigen huis op en fotografeer het resultaat

Nadat je de boeken gelezen hebt pas je de methode toe op je eigen huis. Je ruimt je hele huis op en maakt er foto’s van. Misschien heb je dit al eerder gedaan, dan is het een kwestie van alleen fotograferen. Je maakt foto´s van verschillende ruimtes en stuurt deze in.

KonMari consultant worden stap 3: geef je op voor de KonMari Consultant Certification Course en volg de 3-daagse training.

KonMari-consultantDe volgende stap naar het worden van een KonMari consultant is het volgen van de training. De trainingen worden in New York en Londen gegeven, maar in verband met corona zijn er nu alleen online trainingen en kan je dus gewoon in Nederland blijven.

Ik heb zelf ook de online training gevolgd. Hoewel ik mijn koffers al bijna klaar had staan voor mijn tripje naar Londen, werd het afgelast. De online training duurt drie dagen, en is in het Engels. Het heeft een goed verzorgd programma. De methode komt uitgebreid aan bod, maar ook het coachen van mensen bij het opruimproces. Daarnaast zit er een stuk ondernemerschap in de training.

Het is een dynamisch geheel met verschillende sprekers en werkvormen. Ik had zelf veel aan mijn ervaring als studie- en loopbaancoach bij het verwerken van de theorie met betrekking tot coaching. Ervaring op dit vlak is echter geen vereiste voor deelname. Wat betreft ondernemerschap was ik weer een leek en kon ik het af en toe niet bijschrijven. Al met al is het een uitdagend aanbod.

Mocht je twijfelen of nog vragen hebben; ik vind het leuk om met je in contact te komen! Aarzel niet.

KonMari consultant worden stap 4: ga opruimen met minimaal twee proefklanten

KonMari-consultantWanneer je de training hebt gevolgd, kan je aan de slag met proefklanten. Ik zag het als een soort stageperiode. Je hebt minimaal twee klanten nodig en tien opruimsessies. Ik vond dit onwijs leuk om te doen; het gaf me echt de kans het geleerde in de praktijk te brengen. Zodra je klanten hebt gevonden, kan je aan de slag. Na iedere opruimsessie schrijf je een reflectieverslag voorzien van foto’s en die verslagen lever je in bij je coach. Van je coach krijg je feedback. Als de uren gemaakt zijn en je verslagen goedgekeurd, ga je naar de volgende stap.

KonMari consultant worden stap 5: examen doen 

Je bent er nu bijna. De vijfde stap is het doen van een examen. Dit is een online assessment examen waarin verschillende casussen worden voorgelegd. In het examen komt alles samen; de theorie uit de boeken en trainingsdagen in combinatie met je opgedane praktijkervaring. Na het behalen van je examen kan je echt bijna aan de slag als KonMari consultant.

KonMari consultant worden stap 6: vraag je KonMari membership en certificaat aan

KonMari-consultantDe laatste stap is het aanvragen van je membership. KonMari heeft een hechte community en faciliteert haar consultants met het membership. Ook de Nederlandse consultants hebben contact met elkaar. Wanneer je gecertificeerd bent kan je je ook echt KonMari consultant noemen en verschijn je ook tussen de consultants op de website. Wanneer je de aanvraag doet krijg je een gesprek met een van de stafleden van KonMari en dan wordt het gauw officieel! Wie weet word jij DE Marie Kondo van Nederland.

Wanneer je deze zes stappen achter de rug hebt kan je losgaan, en starten met je eigen bedrijf als KonMari consultant. Woehoe!

Enthousiast geworden? In juli start er een nieuwe groep. Via de KonMari website kan je je inschrijven.

Wil je eerst meer weten over Marie Kondo haar werkwijze? Lees mijn blog ‘Opruimen volgens de KonMari methode van Marie Kondo’. 

Of neem contact met mij op voor meer informatie.

Dit artikel delen:

Vorig bericht
Opruimen voor creatievelingen
Volgend bericht
Opruimtips voor het opbergen van je spullen
Opruimen KonMari methode

Melissa de Graaf | KonMari opruimcoach

Mijn naam is Melissa de Graaf en ik help jou met opruimen volgens de KonMari methode, ontwikkeld door Marie Kondo. Je huis opruimen, je kledingkast opnieuw ordenen, spullen weg doen, je werkplek opruimen of opruimhulp bij een verhuizing. Ik coach je naar een plek waar je blij van wordt en je meer ruimte geeft. Klik hier voor mijn pakketten & prijzen.

Meer lezen

3 reacties. Plaats een nieuwe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Hoi! Waarmee kan ik je helpen?