kleding opruimen marie kondo

In vier stappen je kleding opruimen zoals Marie Kondo het doet

kleding, Marie Kondo, Opruimen

In deze blog lees je hoe je in vier simpele stappen je kledingkast kunt opruimen volgens de KonMari methode. Eerst vertel ik je kort iets over de betekenis van kleding.

Wil je een uitgebreide gids om je kleding op te ruimen volgens de KonMari methode? Download dan mijn e-book: de ultieme gids voor het opruimen van je kleding

Wat betekent kleding voor jou?

Kleding is voor iedereen iets anders. In de eerste plaats is kleding er om je te beschermen; tegen kou of ongemak. Kleding is voor veel mensen een manier geworden om zich te uiten en te presenteren.

Kleren maken de man, je bent wat je draagt.

Kleding is een deel geworden van onze identiteit. Is het omdat we zo veelzijdig zijn, dat we er ook heel veel van nodig hebben?

Of komt dat door de mode-industrie? Die ons voorhoudt dat iets uit de mode kan zijn? Ons allerlei aantrekkelijke beelden laat zien van wat er nu in de mode is? Dit beeld is vervolgens overal om ons heen te zien, en voor je het weet geloven we dat ook wij zo’n kledingstuk moeten hebben om te laten zien hoe bij de tijd we wel niet zijn. Wij zijn van nu. Ik draag dit, dus ik weet wat er speelt in de (mode)wereld. Ben jij een speelbal geworden van een industrie die er alleen op uit is dat we consumeren?

kleding opruimenTerug naar waar het echt om draait! Om de kleding die jij graag wilt dragen, niet om die gekmakende consumptiemaatschappij. Daarom heet het pakket dat ik aanbied om mensen te helpen kleding op te ruimen ook kleding opruimen.

Oke, het gaat dus om jou. Wat draag jij graag? Welk model broek/jurk vind je leuk? Van welke stoffen houd je? Wat vind je lekker zitten? Welke kleuren vind je mooi? Dit is een mooi uitgangspunt voor het opruimen van je kleding, maar ook voor de aanschaf van nieuwe kleding. Maar nu eerst je kledingkast opruimen.

1. Voor je gaat opruimen: visualiseer je ideale kledingkast

Dit is de eerste stap. Hoe zou je willen dat je kledingkast eruitziet? Misschien heb je wel eens kledingkasten gezien waarvan je dacht: “Wauw, dat zou ik ook wel willen!” Waarna je je eigen kast vol opgepropte shirts zag, met daarachter nog een paar vergeten broeken. Misschien dacht je toen: “Maar dat past niet in mijn kast, of ik heb daar de geschikte kast niet voor”.

kleding opruimen

Allemaal niet waar. Jij kan ook zo’n kast hebben, je hoeft je kast ook niet te vervangen. Wel de inhoud en de manier waarop je hem indeelt. Waar een wil is, is een weg. Je zult keuzes moeten maken. Die keuzes gaan je helpen bij het krijgen van het gevoel van een kast vol kleding met alleen maar favorieten. Kledingstukken die echt bij jou passen.

Terug naar het visualiseren. Maak een voorstelling van hoe je zou willen dat je kast eruit ziet. Zoek afbeeldingen als dit je inspireert. Zie je doel voor ogen zonder te veel stil te staan bij hoe het nu is.

2. Verzamel al je kleding op 1 plek

Aan de slag! Verzamel al je kleding en gooi het op een hoop. Je bed leent zich vaak goed voor het maken van een stapel. Onder kleding verstaan we ook jassen, seizoenskleding, schoenen etc. Download voor een uitgebreide lijst mijn e-book: de ultieme gids voor het opruimen van je kleding.

Wanneer je alles op een stapel legt, zie je wat je allemaal hebt om te dragen.

Zorg dat je niets vergeet. Alleen dan zie je wat allemaal hebt aan kleding. Wanneer je alles hebt; kijk er even naar. Neem er een bakkie koffie bij en laat het even op je inwerken. Wat vind je ervan? Hoeveel kledingstukken heb je nodig? Hoeveel items zou je graag willen hebben?

3. Houd alleen kleding waar je echt blij van wordt

Nu pak je kledingstuk voor kledingstuk op. Hou het vast en vraag jezelf af of je er blij van wordt. Probeer te voelen of het iets met je doet (in positieve zin). Moet je ervan glimlachen? Of denk je gelijk aan dat gaatje bij de mouw, of dat hij eigenlijk te kort is of je het gevoel hebt dat de kleur je niet zo goed staat? Je raadt het al: doe er dankbaar afstand van. Houd alleen de items waar je echt blij van wordt. Zorg dat je scherp bent!

4. Kleding opvouwen zoals Marie Kondo

Nu je alleen je favorieten over hebt, wil je je kleding ook mooi opbergen in je kast. Daarnaast wil je natuurlijk graag overzien wat je hebt. De beste manier om dat te doen, is door je kleding zoveel mogelijk op te vouwen en staand in lades of bakken te doen.

kledingkast opruimen marie kondoZo zie je precies wat je hebt, en ziet het er ook nog eens mooi uit.

Wil je graag een keer zien hoe je je kleding opvouwt volgens de KonMari methode? In deze video laat Marie Kondo je de basics van haar vouwmethode zien.

Heel veel succes met het opruimen van je kledingkast! Wil je meer lezen over de KonMari methode lees dan mijn blog; opruimen volgens de KonMari methode van Marie Kondo. 

Kledingkast van de kinderen opruimen

Wil je ook aan de slag met de kledingkast van de kinderen? Check mijn minimale kinderkleding lijst en download hem gratis.

Dit artikel delen:

Vorig bericht
Opruimen volgens de KonMari methode van Marie Kondo
Volgend bericht
Opruimen voor creatievelingen
Opruimen KonMari methode

Melissa de Graaf | KonMari opruimcoach

Mijn naam is Melissa de Graaf en ik help jou met opruimen volgens de KonMari methode, ontwikkeld door Marie Kondo. Je huis opruimen, je kledingkast opnieuw ordenen, spullen weg doen, je werkplek opruimen of opruimhulp bij een verhuizing. Ik coach je naar een plek waar je blij van wordt en je meer ruimte geeft. Klik hier voor mijn pakketten & prijzen.

Meer lezen

1 reactie. Plaats een nieuwe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Hoi! Waarmee kan ik je helpen?