keuken-opruimen

Keuken komono opruimen

Marie Kondo, Opbergen, Opruimen

Je keuken opruimen the Marie Kondo way. Hoe doe je dat? Ik vertel je in deze blog alles over hoe je de categorie keuken komono het beste kunt opruimen.

Opruimen per categorie

Omdat we met de Konmari methode opruimen per categorie en niet per plek, gaat deze blog over het opruimen van keuken komono. Komono is de vierde categorie van Marie Kondo haar opruimsysteem.

Je verzamelt steeds alles uit dezelfde categorie op één plek en houd alleen dat, waar je blij van wordt.

Visualiseer je ideale keuken

Voor je aan de slag gaat is het belangrijk je af te vragen hoe je, je keuken graag gebruikt. Wat is hierin voor jou belangrijk. Hoe ziet je ideaal eruit? Probeer het je levendig voor te stellen en deel je ideeën met je huisgenoten. Wat zijn ieders wensen en frustraties in de keuken? Hieruit ontstaat jullie ideaal beeld voor de keuken.

Een opgeruimde keuken die gemakkelijk schoon te houden is

keuken-komono-opruimenEen keuken die opgeruimd en schoon is kookt nu eenmaal het fijnst. Het nodigt je uit om te koken. Terwijl een volle rommelige en vieze keuken maakt dat je liever iets gaat afhalen.

Hoe doe je dit? Ten eerste zet niets op het aanrecht en laat geen spullen rond het fornuis staan. Heb je een groot aanrecht, dan kan je ervoor kiezen om een paar spullen te laten staan, zet deze dan wel op een plek waar ze niet door olie of water kunnen worden bespat.

Wanneer je keuken makkelijk schoon te houden is, wil je hem ook echt schoonhouden. Dat is een soort positieve vicieuze cirkel.

Tip: zet je afwasborstel en afwasmiddel niet op het aanrecht maar onder de gootsteen of in een rekje aan de binnenkant van het deurtje. Eenmaal uit het zicht, wil je die echt niet meer op het aanrecht hebben hangen.

De drie hoofd categorieën in keuken komono zijn: eetgerei, kookgerei en etenswaren

Hoe pakken we het aan? Haal alle spullen uit de drie categorieën te voorschijn en leg deze naast elkaar zodat je kunt gaan kiezen. Als je klaar bent met kiezen wat je wilt houden en alle bergruimtes in de keuken leeg zijn, berg je alle categorieën bij elkaar op.

Eetgerei opruimen

Bij eetgerei kan je denken aan je servies, bestek en tafel accessoires.

Mijn advies is: doe al het servies weg wat je lukraak hebt verzameld , en haal je servies voor speciale gelegenheden te voorschijn. Kies nu wat je graag wil houden en ga eten van de borden die je echt mooi vind. Stel het gebruik van je mooie spullen niet uit. Geniet nu! Leef! Rigoureus opruimen door bewust te kiezen helpt je in het moment aanwezig te zijn en te genieten.

Opberg tip: stapel je borden in de servieskast, dit is de beste en meest ruimtebesparende manier.

Kookgerei opruimen

Bij kookgerei kan je denken aan: pollepels, pannen, keukenapparaten, bewaardoosjes, bakbenodigdheden, wegwerpartikelen en schoonmaakspullen.

Bij het opbergen zet je items met dezelfde vorm in elkaar. Kommen in kommen en pannen in pannen. Zo maak je goed gebruik van de hoogte van je kast of lade. Plastic bewaarbakjes…. we hebben ze allemaal. Vraag je van tevoren af hoeveel je er echt nodig hebt, verzamel al je doosjes en kies welke je wilt houden. Stapel ze in elkaar en zet de deksels, er in een apart bakje naast.

De keuken is de enige plek in huis waar zelfs na het uitmesten en wegdoen van spullen die hun taak hebben volbracht, zich nog steeds heel veel spullen bevinden. Quote uit Spark Joy van Marie Kondo.

Etenswaren opruimen

keukenkast-opruimenWanneer je, je etenswaren opruimt doe je met name een check op houdbaarheidsdatum. Vervolgens berg je etenswaren op per categorie. Ontbijtartikelen bij elkaar, kruiden, gedroogde etenswaren, blikken, brood, zoetigheid, sappen en dranken etc. Zorg er bij het opbergen voor dat je in een oog opslag kan zien wat je in huis hebt.

Word je er blij van als je voorraadkast lekker smoelt? Dan raad ik aan gedroogde etenswaren en andere etenswaren in voorraadpotten te bewaren. Meer over het opruimen en indelen van je voorraadkast lees je hier.

Wil je samen met mij de keuken komono opruimen? Neem vrijblijvend contact met me op om de mogelijkheden te bespreken. 

 

Dit artikel delen:

Vorig bericht
Opruimen volgens Marie Kondo haar opruim categorieën
Volgend bericht
Speelgoed opruimen
Opruimen KonMari methode

Melissa de Graaf | KonMari opruimcoach

Mijn naam is Melissa de Graaf en ik help jou met opruimen volgens de KonMari methode, ontwikkeld door Marie Kondo. Je huis opruimen, je kledingkast opnieuw ordenen, spullen weg doen, je werkplek opruimen of opruimhulp bij een verhuizing. Ik coach je naar een plek waar je blij van wordt en je meer ruimte geeft. Klik hier voor mijn pakketten & prijzen.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Hoi! Waarmee kan ik je helpen?