Marie-Kondo-opruimcoach

Creëer ruimte met de Konmari methode van Marie Kondo

Marie Kondo, Opruimen

In een wereld waar we omringd zijn door constante prikkels en materiële bezittingen, raak je gemakkelijk overweldigd door rommel en kan het gebrek aan ruimte je aanvliegen. Gelukkig biedt de Konmari methode van Marie Kondo een eenvoudige en effectieve manier om orde te scheppen en ruimte te creëren in ons leven.

1. Begin met een positieve mindset

Het begint allemaal met het omarmen van een positieve mindset. Marie Kondo benadrukt het belang van dankbaarheid voor de spullen die we hebben, voordat we beslissen wat te houden en wat weg te doen. Door deze benadering worden we ons meer bewust van wat echt belangrijk voor ons is en kunnen we gemakkelijker loslaten wat niet langer bijdraagt aan ons welzijn.

2. Opruimen in categorieën in plaats van kamers

In plaats van te beginnen met opruimen per kamer, deelt de KonMari methode spullen in categorieën in. Dit helpt ons te overzien hoeveel we bezitten en stelt ons in staat om doelgericht te beslissen wat te houden en wat weg te doen. De categorieën zijn kleding, boeken, papier, komono (allerlei, opgedeeld in subcategorieën) en sentimentele items. Download de opruimchecklist met alle categorieën en artikelen hier. 

3. Spark Joy

Een kernprincipe van de KonMari methode is om te beslissen wat te houden op basis van wat vreugde (“joy”) brengt. Bij het vasthouden aan een item, vraag jezelf af: Word ik hier blij van? Als het antwoord ja is, behoud het dan met liefde en dankbaarheid. Als het antwoord nee is, bedank het item voor zijn dienst en laat het los.

4. Overzichtelijk opbergen

Eenmaal besloten welke items te behouden, is het belangrijk om ze op te bergen met aandacht voor orde en overzicht. Ik raad je aan om items zichtbaar en toegankelijk op te bergen, zodat we gemakkelijk kunnen vinden wat we nodig hebben. Wanneer we een lade openen, willen we direct zien wat erin zit. Dit bevordert niet alleen een opgeruimde ruimte, maar ook een rustgevende omgeving.

5. Onderhoud en Waardering

Het opruimen volgens de KonMari methode is geen eenmalige gebeurtenis, maar een continu proces. Het is belangrijk om regelmatig de spullen te evalueren en te herzien, zodat we ons bewust blijven van wat we bezitten en wat we echt nodig hebben. Door waardering te tonen voor onze bezittingen en ze met respect te behandelen, kunnen we een duurzame relatie met onze spullen ontwikkelen.

Door het volgen van de KonMari methode kunnen we niet alleen onze fysieke ruimte opruimen, maar ook onze geest bevrijden van overtollige ballast. Het creëren van een opgeruimde omgeving kan leiden tot meer rust, focus en geluk in ons dagelijks leven.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact met me op. Ik help je graag meer rust te krijg in je leven.

Dit artikel delen:

Vorig bericht
De kracht van slow living en opruimen
Volgend bericht
Deze opruimcoach is verhuisd naar Gelderland
Opruimen KonMari methode

Melissa de Graaf | KonMari opruimcoach

Mijn naam is Melissa de Graaf en ik help jou met opruimen volgens de KonMari methode, ontwikkeld door Marie Kondo. Je huis opruimen, je kledingkast opnieuw ordenen, spullen weg doen, je werkplek opruimen of opruimhulp bij een verhuizing. Ik coach je naar een plek waar je blij van wordt en je meer ruimte geeft. Klik hier voor mijn pakketten & prijzen.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Hoi! Waarmee kan ik je helpen?