Groot nieuws: Marie Kondo heeft ook een leven

Afgelopen week was Marie Kondo volop in het nieuws. De ene titel nog verder uit z’n verband getrokken als de ander. Van ‘Marie Kondo geeft toe dat haar huis nu een puinhoop is’ tot ‘opruimgoeroe Marie Kondo geeft opruimen op,’ Iedereen lijkt nogal geschrokken nu blijkt dat Marie Kondo haar kinderen ook laat spelen en het wel eens een rommeltje wordt met 3 kinderen in huis. Dan heb ik een nieuwtje: de KonMari methode gaat niet over een gelikt huis of plaatje. Het gaat over LEVEN!

Ander perspectief

Kledingkast ordenen konmari methodeNu weet ik natuurlijk dat dit is hoe media werkt, dat het draait om sappige verhalen en clickbaits. ‘Nieuws’ is een verdienmodel. Ik twijfelde dan ook of ik er mijn energie en woorden eraan wilde wijden, maar ik heb besloten het toch te doen. Al is het alleen maar om er een ander perspectief aan toe te voegen.

Hoe een detail een nieuw verhaal wordt

Alle berichten die verschijnen zijn allemaal interpretaties van een interview dat Marie Kondo had met The Washington Post. Dit artikel is dan weer een weergave van een gevoerd gesprek. Zoals dat altijd zo is met artikelen; moeten er keuzes gemaakt worden en highlights uitgehaald worden.  Mijn eigen ervaring met interviews en gesprekken leert mij dat het referentiekader van de ontvanger de boodschap inkleurt. Vervolgens kan er door een detail te benadrukken of een stukje context weg te laten een compleet nieuw verhalen ontstaan. Iets waar de boodschapper zich niet meer in herkent.

Ik heb Marie Kondo niet over dit interview gesproken, ik stel me zo voor dat ze zat te vingerverven met haar kinderen toen ik haar belde. Maar het kost me weinig inbeeldingsvermogen om te zien dat een ‘opmerking’ in een interview die voor mij helemaal in lijn is met de KonMari filosofie, een eigen leven is gaan leiden.

Waar draait Marie Kondo haar opruimmethode eigenlijk om?

Blijkbaar weten veel mensen niet dat de KonMari methode draait om het leven van je ideale leefstijl en dat die leefstijl per levensfase verandert. Als je kinderen krijgt, gaat trouwen of scheiden, met pensioen gaat of verhuizen. Dit zijn allemaal momenten waarop mensen mij inroepen. In mijn werk als KonMari consultant werk ik met mensen die in een veranderingsproces zitten of aan de vooravond daarvan staan. Mensen die een andere levensfase in gaan. Mensen die merken dat hun huidige leefstijl en huis niet meer past bij het leven dat ze zouden willen leven. Met die mensen werk ik! Dat is fantastisch leuk, omdat opruimen aan de hand van de Spark Joy-vraag je helpt om helder te krijgen wat op dit moment belangrijk voor je is.

Prioriteiten veranderen, mensen veranderen

En ja lieve mensen, dit verandert. De omstandigheden, jij zelf. Ik voel me iedere dag een nieuwe versie van mezelf. Ik zie het leven als een spel. Waarin je steeds van alles kunt kiezen. Om te spelen moet je vrij kunnen zijn. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je je vrij voelt om keuzes te maken, dat je voelt dat je keuze hebt. Dat is vaak moeilijk met heel veel ballast, letterlijk (spullen) en figuurlijk (innerlijke ballast). Daarom is opruimen helpend en helend tegelijk.

De KonMari methode gaat niet over het perfecte plaatje

Marie-Kondo-opruim-methodeDe KonMari methode ging voor mij al nooit over de kast met strak opgevouwen kleding. Dit is er wel een onderdeel van, maar dit is niet de essentie. Zo heb ik het nooit gevoeld of uitgedragen. De essentie is dat je een leven vormgeeft waar jij blij van wordt. Het gaat om het maken van bewuste keuzes vanuit jezelf in plaats van je laten overweldigen door je omgeving.

Wil je aan het roer staan van je eigen leven? Dan moet je dus eerst goed weten wat je hebt en kiezen voor datgene wat je idealen ondersteunt.

Hoe je wensen en je leefstijl veranderen

Toen ik net getrouwd was vond ik het fijn en ook heel gewoon dat onze vloer leeg was. Nu we twee jonge kinderen hebben vind ik het fijn en heel gewoon dat er speelgoed op de vloer ligt. Maar ik weet precies welk speelgoed mijn kinderen hebben en waar het thuis hoort (alles heeft een vaste plek). Dat ze ermee spelen en de vloer er rommelig uitziet, daar maak ik me echt niet druk om. Dat is spelen, leven en ontdekken. Naderhand ruimen we het samen op en kan alles terug naar zijn vaste plek. Als mensen bij mij thuis komen zijn ze soms verbaasd dat ik ook decoratieve spullen heb, ze verwachten een ‘clean’ plaatje waar niet geleefd wordt. Maar dat past helemaal niet bij mij. Ik hou van groen en gezelligheid en dat zie je terug.

Je doet het fantastisch!

Wilde je ook graag lezen waarom ‘Marie Kondo opruimen zou hebben opgegeven?’. Vraag jezelf dan af: waarom? Zou het een opluchting voor je zijn? Een bevestiging dat er echt niemand is met een opgeruimd huis,  zelfs Marie Kondo niet.  Betekent dit dan dat je het zo slecht nog niet doet?

Dan heb ik nieuws voor je: Je doet het zo slecht nog niet. Je doet het fantastisch. Maar stop met kijken naar buiten en vergelijken met anderen. Maar vraag jezelf af hoe je huis en leven eruit zou zien als jij echt aan het roer staat en keuzes maakt in contact met jezelf.

 

 

 

Dit artikel delen:

Vorig bericht
Je eigen kledingstijl ontdekken
Volgend bericht
Hoeveel kleding heb je nodig?
Opruimen KonMari methode

Melissa de Graaf | KonMari opruimcoach

Mijn naam is Melissa de Graaf en ik help jou met opruimen volgens de KonMari methode, ontwikkeld door Marie Kondo. Je huis opruimen, je kledingkast opnieuw ordenen, spullen weg doen, je werkplek opruimen of opruimhulp bij een verhuizing. Ik coach je naar een plek waar je blij van wordt en je meer ruimte geeft. Klik hier voor mijn pakketten & prijzen.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Hoi! Waarmee kan ik je helpen?