Speelgoed opruimen, er lijkt geen einde aan te komen… Er liggen spelletjes op tafel, Lego op de grond en boekjes en knuffels op de bank. Iedere keer als je het net hebt opgeruimd, kun je binnen de kortste keren weer opnieuw beginnen. Herkenbaar? In dit artikel geef ik jou de ultieme tips voor speelgoed opruimen!
Speelgoed opruimen? Eerst speelgoed wegdoen!
Als je aan de slag gaat met speelgoed opruimen en je wil dat het speelgoed opgeruimd blijft, is het belangrijk om keuzes te maken en dus dingen weg te doen. Dit lijkt misschien een inkoppertje, maar het is heel belangrijk om dit echt te doen! Als jij alleen maar de speelgoedkast opnieuw blijft organiseren zonder dat je iets weg doet dan verandert er uiteindelijk niets. De eerste stap is dus om te kijken welk speelgoed weg kan en wat er mag blijven. Bij het maken van keuzes kun je erop letten of je kind er nog mee speelt, of het speelgoed nog helemaal heel en compleet is en of de leeftijdscategorie nog bij je kind past. Neem je kinderen ook vooral mee in het keuze maken van keuzes over de spullen. Benieuwd hoe je dat aanpakt? Lees hier alles over opruimen met kinderen.
Speelgoed opbergen en sorteren
Wil je niet meer continu speelgoed opruimen? Wil je dat het voortaan ook echt opgeruimd blijft? Dan is het een goed idee om tijdens het opruimen van het speelgoed ook een opbergsysteem in te richten. Je kunt speelgoed het beste opbergen per categorie en/of per persoon. Je bergt dan alles op uit die bepaalde categorie (bijvoorbeeld knutselspullen) op één plek in huis. Dus niet meer in drie verschillende kasten en lades. Je kunt hiervoor bakjes en mandjes gebruiken en deze labelen. Zorg ervoor dat de bakjes niet te vol raken en dat het overzichtelijk is wat er in zit. Zo kunnen de kinderen makkelijk hun speelgoed opruimen als ze klaar zijn met spelen. Spelletjes en boekjes kun je het beste verticaal opbergen zodat de stapels niet omvallen of rommelig worden als ze er wat tussenuit pakken.
Voorbeelden van categorieën zijn:
- Knutselspullen
- Spelletjes
- Boekjes
- Lego
- Poppen
- Blokken
- Verkleedspullen
- Autootjes
- Enzovoorts
Speelgoed opruimen: labelen!
Als je wilt dat je kinderen voortaan meehelpen met speelgoed opruimen zijn labels een goed idee! Zorg voor duidelijke labels met tekst en pictogrammen. Het is ook belangrijk dat de categorieën heel duidelijk zijn, zodat voor kinderen (en vaders) duidelijk is waar iets hoort te liggen. Duidelijke categorieën en vaste plekken zorgen ervoor dat je kinderen het speelgoed gemakkelijk kunnen opbergen nadat ze klaar zijn met spelen. Leer ze dit al vanaf kleins af aan, daar kunnen ze later alleen maar profijt van hebben!
Hoe houd je speelgoed opgeruimd?
Door speelgoed slim op te bergen en te labelen sla je al een enorme slag. Hierdoor weten jij en je kinderen waar iets hoort te liggen en ruim je het sneller en makkelijker op. Wat daarnaast ook heel goed werkt is om je kinderen aan te leren, dat opruimen bij spelen hoort en dat het ook iets positiefs is. Dat het fijn is om goed voor je speelgoed en spullen te zorgen. In plaats van dat opruimen (spullen terug leggen op hun plek) stom is om te doen. Geef ze hierin het goede voorbeeld door op te ruimen met een lach, maak er een gezellig moment van. Vertel ze ook wat de voordelen van opruimen zijn. Bijvoorbeeld dat ze dan altijd snel en makkelijk bij hun favoriete speelgoed kunnen en dat ze nooit meer iets kwijt zijn. Zijn je kinderen nog klein en ruimen ze nog niet (alles) zelf op? Ruim dan vooral niet steeds achter hun kont aan op, maar neem aan het eind van de dag een moment om alles weer op z’n plek te leggen. Zo ben je voor je gevoel niet continu aan het opruimen.
Kwaliteit boven kwantiteit
Kinderen hebben meestal niet zo veel speelgoed nodig als dat we ze geven. Investeer liever in kwalitatief en duurzamer speelgoed in plaats van heel veel goedkoop speelgoed. Vind je kind een bepaald soort speelgoed heel erg leuk? Koop daar dan grotere series van in plaats van allerlei losse dingen. Met een mooie collectie Lego of speelpoppen zijn heel veel mogelijkheden, met een grote collectie losse dingetjes zul je zien dat ze snel uitgekeken zijn op wat ze hebben.
Speelgoed doneren of weggeven
Wat doe je met speelgoed dat weg mag? Je hebt al het speelgoed uitgezocht en hebt een mooie selectie gemaakt met wat je wil houden. Wat doe je met de rest?
Er zijn verschillende opties:
- Naar de kringloop brengen
- Weggeven aan een ander kind uit je omgeving
- Verkopen op de rommelmarkt of marktplaats
- Naar opa en oma brengen
- Naar de speelgoedbank of een ander goed doel brengen
Op deze manier weet je dat het speelgoed goed terecht komt en wordt gebruikt. Ook voor je kind is het fijn om te weten waar het naar toe gaat, en dat er op deze manier nog een ander kind blij van wordt.
Voel je veel onrust in huis door al het speelgoed en het feit dat je het maar niet opgeruimd krijgt? Voel je onrust in jezelf? Neem contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking , ik help je graag aan meer rust in huis en hoofd.
Meer blogs over opruimen met kinderen: