“Leven of geleefd worden”

Mijn verhaal

Opruimen in dozen konmari

Mijn naam is Melissa de Graaf en ik ben opruim coach. Als jong meisje wilde ik het graag goed doen op school, tegelijkertijd kon ik me helemaal niet vinden in wat er van mij verwacht werd op school. Ik was eigenwijs en eigenzinnig en daar bleek op school weinig ruimte voor. We leren al zo jong naar plekken buiten onszelf te kijken als we ons afvragen wat goed voor ons is. Allerlei ideeën over hoe we ons leven zouden moeten inrichten worden dagelijks aan ons opgedrongen. Door reclame, social media, leerkrachten, ouders. Door op te ruimen aan de hand van de ‘Spark Joy’ vraag, wordt je steeds  de weg naar binnen gewezen. Het rigoureus opruimen van mijn spullen werkte als een ‘reset’ terug naar mijn essentie. Alles afpellen wat mij niet dient en bewust kiezen voor wat ik wel wil.

Vroeger kostte het mij altijd moeite om me te concentreren. Ik raakte snel afgeleid door alles om mij heen. Geluiden, mensen en spullen. Pas jaren later leerde ik hoe ik focus kon creëren door mijn omgeving op te ruimen en zelf meer tot mijn recht te komen. Ik leerde dat het ging om regie nemen. Bewust kiezen wat ik in mijn leven wil toelaten in plaats van geleefd worden door wat er om mij heen gebeurt.

“Ik heb veel ervaring in het creëren van chaos om mij heen en nu ben ik opruim coach”

In mijn puberteit was ik een expert in chaos creëren. Je had mijn kamer moeten zien, mijn hoofd. Ik rende overal achteraan. Was altijd te laat, en mijn kamer was een zwijnenstal. Het was overweldigend. Bij lange na geen opruimcoach in spe.

Ik weet hoe het voelt, maar ik weet ook hoe je uit die trein kan stappen  om weer thuis te komen bij jezelf. Pas nadat ik rigoureus had opgeruimd was er weer ruimte om mijn leven vorm te geven vanuit mezelf.

Dat betekend overigens niet dat er in mijn leven alleen maar blijheid is. Alles mag er zijn. De ‘Spark Joy’ vraag is meer een wegwijzer naar binnen, vanuit waar ik richting bepaal. Ik ben verantwoordelijk voor mijn leven en kies bewust voor wat ik wél wil en de obstakels die daarbij horen. Het overkomt me niet, ik kies ervoor. Dat voelt als een ware bevrijding.

kleding-vouwen-marie-kondo
boeken-over-opruimen
rust-door-opruimen
rust-in-huis

“Toen ik met een coach ging werken kwam ik weer thuis bij mezelf”

In die eerste jaren na mijn studie werkte ik hard en verwaarloosde andere aspecten van mijn leven. De focus lag niet op mezelf, maar op mijn werk. Ik liep tegen mijn grenzen aan. Zoals dat gaat met een doorsnee millennial.

Ik koos ervoor met een coach te gaan werken, daardoor kwam ik weer thuis bij mezelf. Herontdekte hobby’s, stelde mijn ambities bij. Ging gezonder eten en leven, meer in contact met mijn eigen natuur. Ik ontdekte een happy huismus in mezelf en heb die de vrije loop gelaten. Zie wat daarvan is geworden! De haast maakte plaats voor slow living en ik ging bewuster keuzes maken.

“KonMari leert je te voelen waar je blij van wordt”

Toen ik in verwachting raakte voelde het als noodzaak mijn leven eerst grondig op orde te brengen voor er een nieuw leven begon. Ik las een boek van Marie Kondo en was zo gefascineerd dat ik direct uitzocht hoe ik KonMari consultant kon worden. De methode en positieve insteek passen bij mij. Het is vrij rigoureus en geeft resultaat. Het draait steeds om de vraag: word ik hier blij van? Door jezelf steeds die vraag te stellen train je jezelf te voelen waar je blij van wordt, waarna je dit automatisch ook op andere keuzes in je leven gaat toepassen. Het gaat niet om een opgeruimde huis, het gaat om het terugvinden van jezelf onder die hoop spullen vandaan. Opruimen is niet het doel, het is de weg ernaar toe.

vrij-leven

“Opruimen met een opruimcoach is een confrontatie aangaan met jezelf”

Ik paste de KonMari methode toe op mezelf en ging in mijn huis aan de slag. Achteraf had ik dit proces het liefst met een coach samen gedaan, ik weet zeker dat ik het dan in een keer heel goed en grondig had kunnen aanpakken.

Wanneer je het alleen doet, raak je soms vermoeid, je verslapt, je maakt excuses, je wilt over sommige dingen nog niet beslissen dus houd je ze maar. Opruimen is een confrontatie aangaan met jezelf, een proces van loslaten. Wanneer je dit zelfstandig doet is er een grote kans dat je bij het maken van keuzes doet wat je altijd al deed. Een coach kan je een spiegel voor houden en je helpen gebaande paden te doorbreken. De keuzes die je maakt bij het opruimen worden als vanzelf een metafoor voor andere keuzes in je leven.

“Haal jezelf onder die berg spullen vandaan”

Na jarenlang rennen en vliegen haalde ik mezelf onder die berg rotzooi vandaan door middel van de KonMari methode.

Ik kwam thuis bij mezelf en voelde ruimte. Ruimte die ik besloot in te vullen door een intensieve training bij Marie Kondo te volgen. Wat werd ik daar blij van! Nu help ik anderen de beste versie van zichzelf te worden door hun omgeving op te ruimen en op deze manier ruimte te creëren voor wie ze ze werkelijk zijn.

Ik coach je op een vriendelijke maar directe manier (zonder poespas) door het proces heen. Ik weet waar je doorheen gaat, en heb daarnaast jarenlang ervaring als coach. Geloof me, je zal steeds beter worden in het kiezen waar je blij van wordt op alle fronten in je leven.

Chat openen
Hoi! Waarmee kan ik je helpen?