zweedse-leefstijl

Lagom: het Zweedse geheim van goed genoeg

Leef Lagom: het Zweedse geheim voor een gelukkig leven. Zo luidt de titel van het populaire boek van Anna Brones. Maar wat betekend Lagom nou eigenlijk en wat kunnen we er met z’n alle van leren? In dit artikel vertel ik je meer over deze Zweedse manier van leven.

Wat betekent lagom

Lagom is vrij lastig om letterlijk te vertalen vanuit het Zweeds. Via een vertaalwebsite kom je op de vertaling ‘gematigde’, en op andere websites wordt het omschreven als ‘precies de juiste hoeveelheid‘ en ‘alles met mate‘. Maar eigenlijk is het veel meer dan dat. Lagom betekend ook dat er geen behoefte is aan overdreven gedoe, onnodige aandachttrekkerij en uitsloverij. Maar de mooiste definitie vind ik nog wel dat Lagom staat voor de optimale oplossing. Uit onderzoek blijkt dat je net genoeg nodig hebt om je gelukkig te voelen, nog meer en je ervaart eigenlijk geen hoger niveau van geluk. Vergelijk het met een taart: het is fijn dat je een taart hebt, maar het maakt het niet leuker als je alle stukken zelf op eet.

Overvloed en tekort

In onze moderne westerse wereld ervaren veel mensen een strijd tussen het gevoel dat we niet genoeg hebben en dat we veel te veel hebben. Het is soms lastig om tussen deze twee uiterste een balans te vinden. We willen grotere huizen, hippere kleding, nieuwere auto’s en meer op vakantie. Aan de andere kant werken we ons overspannen en worstelen we ons door stressvolle dagen en rommel heen. Die overdaad kan soms heel overweldigend zijn, door rigoureus opruimen creëer je rust en focus in je leven. Het werkt als een soort reset knop. Heb je daar behoefte aan? Schroom niet om contact met me op te nemen.

De Zweedse manier van leven

LagomIn Zweden lijken ze hiervoor het tegengif te hebben ontwikkeld: Lagom. Dit begrip komt al uit de Viking tijd toen er door iedereen een slokje uit dezelfde kom moest worden genomen en de kom werd doorgegeven. Als je te veel nam, was er niet genoeg voor iedereen. Zweden passen lagom toe op alles, van de manier van werken tot wat ze bezitten en op wat ze eten. Zweden vullen hun leven met praktische, goed gemaakte, mooie objecten met een doel en betekenis. Denk bijvoorbeeld aan Zweeds design of Zweedse mode wat hier een perfect voorbeeld van is.

Lagom in huis

Een Lagom-huis hebben betekent niet dat je je huis moet inrichten volgens de Scandinavische woonstijl. Je hebt geen witte muren, houten vloeren en Zweedse design meubelen nodig om Lagom in je huis toe te passen. Het gaat erom elementen te kiezen waar je van houdt en balans te creëren, ongeacht je stijl of smaak. Lagom betekent niet minimaal, het gaat niet over alles weg doen maar alleen die dingen te houden die daadwerkelijk iets toevoegen aan je leven.

5 x lagom levenslessen

Kwaliteit boven kwantiteit

Altijd maar meer, meer, meer is nergens voor nodig: kwaliteit boven kwantiteit. En dat geldt niet alleen voor spullen en kleding, dit kun je ook toepassen in je tijd en op je werk. 

Geniet!

Je mag jezelf best verwennen. Krijg je iets lekkers aangeboden? Neem het er gewoon van zonder te denken aan je lijn. Voel aan wat je nodig hebt en leef daar naar.

Take it easy

take-it-easyZet dat tempo eens een standje lager, dat is veel beter voor je energie en gezondheid. Neem af en toe een pauze, laad jezelf op en laat je niet opjagen. Doe alles op een tempo wat bij jou past en offer jezelf niet op om alles af te krijgen.

 

Waardeer wat je hebt

Wil je altijd meer en beter? Nergens voor nodig! Waarschijnlijk heb je al meer dan genoeg, nog meer spullen gaat je geen geluk brengen. Waardeer de dingen die je hebt. Daily joy checking kan je hierbij helpen.

Perfectie bestaat niet

Een hele lastige voor de perfectionisten onder ons: perfectie bestaat niet, en als het al wel zou bestaan is het saai. Probeer dan ook geen perfectie na te streven, ga voor de gouden middenweg, voor gewoon goed.. Je zult merken dat dit het een stuk makkelijker maakt.

Dit artikel delen:

Vorig bericht
Thuiswerken: zo houd je het makkelijk en prettig!
Volgend bericht
Opruimen volgens Marie Kondo haar opruim categorieën
Opruimen KonMari methode

Melissa de Graaf | KonMari opruimcoach

Mijn naam is Melissa de Graaf en ik help jou met opruimen volgens de KonMari methode, ontwikkeld door Marie Kondo. Je huis opruimen, je kledingkast opnieuw ordenen, spullen weg doen, je werkplek opruimen of opruimhulp bij een verhuizing. Ik coach je naar een plek waar je blij van wordt en je meer ruimte geeft. Klik hier voor mijn pakketten & prijzen.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Hoi! Waarmee kan ik je helpen?