feestdagen-stress

feestdagen zonder stress

Genieten, Opgeruimd leven

Stressvrije feestdagen, het lijkt onmogelijk. De pepernoten liggen al maanden in de winkel, maar nu zijn de feestdagen dan toch echt begonnen. Dat betekent samenzijn, lekker eten en gezelligheid, toch kunnen de feestdagen ook een tikkeltje stressvol zijn. Ik geef je tips om die stress te voorkomen en dit jaar stressvrije feestdagen te beleven!

Stress rond de feestdagen

stressvrije-feestdagenJe herkent het vast wel: je maakt je druk over cadeautjes die nog binnen moeten komen, of over wat je op tafel wil zetten deze kerst. Dan nog de planning: met wie zijn we wanneer samen en waar. Kortom, de feestdagen zijn vaak een hele organisatie en dat is niet altijd even leuk. Voor al die sinterklaas/kerst en oud en nieuw-stress heb ik wat tips voor je op een rijtje gezet.

Het hoeft niet perfect!

Om te beginnen, leg de lat wat lager. Het is nergens voor nodig om hoge eisen aan de feestdagen te stellen. Realiseer je waar het je eigenlijk allemaal om gaat. Waarschijnlijk om een fijn samen zijn met familie of vrienden, en leg torenhoge verwachtingen naast je neer. Het is minstens zo gezellig als het hoofdgerecht een tikje verbrand is, er een wijnvlek op je feestjurk zit en de decoratie in de boom niet bepaald Pinterest waardig is. Stiekem is je feestje toch veel gedenkwaardiger als je kerstboom omvalt of je uiteindelijk Chinees gaat halen omdat het diner is mislukt. Geniet dus lekker van de imperfecties en leg die perfectie aan de kant!

Begin op tijd

Begin ruim op tijd met het inkopen van cadeaus, de decoratie van de eettafel en de boodschappen doen. Er is niets zo stressvol als last minute nog inkopen doen om als een kip zonder kop van alles bij elkaar te verzamelen. Vaak maak je in deze toestand ook niet de meest bewuste keuzes. In mijn blog minder meuk kopen en betere keuzes maken lees je hier meer over. Vier je de feestdagen met familie? Begin dan op tijd met een datum plannen en regel alvast een restaurant of uitje om teleurstellingen te voorkomen. Heb je kinderen en ben je bang dat je huis dichtslibt met cadeaus in de decembermaand? Lees dan mijn blog met 6 tips voor een minimalistische decembermaand met kinderen!

Werk en denk vooruit

Organiseer jij het kerstdiner? Maak dan de meeste gerechten een paar dagen van te voren zodat je het op de dag zelf alleen nog maar hoeft op te warmen. Het smaakt hetzelfde en op deze manier kun je zelf ook rustig aan tafel zitten en genieten. Is er nog meer waarmee je alvast vooruit kunt werken? Doe dat dan vast op een rustig moment. Dat scheelt je straks een hoop gedoe. 

ontspannen-kerstAlles is er al!

Alles is er al. De mensen, de liefde, de zin in het feestje. Al het andere is eigenlijk extra.  Je vergeet het soms bijna tussen alle stress door, maar geniet vooral lekker van de feestdagen, het samen zijn. Dat is uiteindelijk het belangrijkste! 

Dit artikel delen:

Vorig bericht
Minder (meuk) kopen en betere keuzes maken
Volgend bericht
6 tips voor een fijne ochtendroutine!
Opruimen KonMari methode

Melissa de Graaf | KonMari opruimcoach

Mijn naam is Melissa de Graaf en ik help jou met opruimen volgens de KonMari methode, ontwikkeld door Marie Kondo. Je huis opruimen, je kledingkast opnieuw ordenen, spullen weg doen, je werkplek opruimen of opruimhulp bij een verhuizing. Ik coach je naar een plek waar je blij van wordt en je meer ruimte geeft. Klik hier voor mijn pakketten & prijzen.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Hoi! Waarmee kan ik je helpen?