minimale-kinder-kledinglijst

Minimalistische kledingkast voor kinderen

Welke moeder maakt zich er niet schuldig aan? Te veel kleding kopen voor je kinderen? Om vervolgens de kleding bijna ongedragen door te geven omdat je kind er alweer is uitgegroeid. Kinderkleding is ontzettend leuk en er is tegenwoordig heel veel keuze. Dat triggert ons om te kopen en te kopen. We hebben dan ook vaak onnodig veel kinderkleding. Voor veel moeders is het shoppen van kinderkleding een soort hobby geworden. Maar vrees niet: je kinderen kunnen er ook leuk uitzien zonder een overvloed aan kleding te hebben. Maar hoe houd je de hoeveelheid kleding van je kids binnen de perken? In deze blog lees je alles over een minimalistische kledingkast voor kinderen.

Ben je vooral op zoek naar een lijst als handvat, download dan direct mijn (gratis) minimale-kinderkledinglijst.

Capsule wardrobe voor kinderen

capsule-wardrobe-kinderenJe hebt vast weleens van de term ‘capsule wardrobe’ gehoord. Courtney Carver zorgde met haar Project 333 voor grote bekendheid rond het begrip capsule wardrobe. Zij droeg 3 maanden lang 33 kledingstukken en schreef hierover op haar blog. Officieel bestaat een capsule wardrobe uit 37 items, die je één seizoen draagt (3 maanden dus). Ondergoed, sokken, sportkleding, onderkleding en accessoires worden niet meegerekend bij de 37 stuks. Op Pinterest kan je veel inspiratie opdoen.

Alleen kleding kopen die je kind echt nodig heeft

Het is een goed idee om te weten hoeveel kleding je nodig hebt voor je kind. We denken vaak dat we van alles nodig hebben, maar in werkelijkheid valt dit ontzettend mee. Eén mooie jurk is bijvoorbeeld genoeg. Wanneer je 6 jurken voor je dochter in de kast hebt hangen, heb je misschien al gemerkt dat ze toch steeds dezelfde aan wil. Zeker wanneer je kind een sterke mening heeft over wat hij of zij aan wil, is het verstandig je kind ook te laten meebeslissen in wat je koopt. Soms moeten we hiervoor een beetje loslaten wat we zelf zo leuk vinden. Maar het is het waard om ze te laten ervaren en voelen hoe het is om iets te dragen wat ze echt heel mooi vinden en waar ze zich prettig in voelen. Door samen bewust kleding uit te kiezen en je kind te vragen hoe het kledingstuk aanvoelt en hoe hij of zij zich erin voelt, leg je de basis voor bewust aankopen in de toekomst.

Kinderen laten meebeslissen over eigen kleding

Wanneer je je kinderen laat meebeslissen over wat je aan kleding voor ze koopt, is de kans groter dat ze de kleding met plezier dragen. Wanneer je een minimale kledingkast voor je kinderen wilt, dan zal de meeste kleding ook echt gedragen worden. Het is fijn als het kind zich hier dan ook lekker in voelt. Materiaal, kleuren en prints zijn vaak belangrijk voor kinderen. Stel je kind de gevleugelde uitspraak van Marie Kondo: word je er blij van? Zo leer je je kind al jong om te dragen en te kiezen voor waar ze blij van worden.

Tip: kies een kleurenpalet voor de minimalistische kledingkast van je kind

kinder-kleding-Marie-KondoWanneer je een compacte kledingkast voor kinderen wilt creëren, raad ik je aan om te werken met een kleurenpalet. Betrek je kind hierbij; vraag je kind naar zijn/haar lievelingskleur. Kies een paar kleuren uit die hier goed mee combineren en koop kleding in de kleuren van dit kleurenpalet. Op die manier is de kleding van je kind altijd goed te combineren. Ook al heb je maar 4 broeken en 3 truien, wanneer deze allemaal met elkaar matchen heb je toch al 12 verschillende outfits.

Een minimale-kledinglijst aanhouden, om jezelf in toom te houden

Om te voorkomen dat je lukraak leuke kleding uit gaat zoeken voor je kinderen raad ik je aan om een lijst te maken met hoeveel kleding je nodig denkt te hebben voor je kind. Wat is voor jouw kind genoeg? Houd hierbij ook rekening met hoe vaak je wilt wassen en hoe vuil de kleding van je kinderen doorgaans wordt.

Ik heb een voorbeeldlijst gemaakt, die als inspiratie kan dienen. Hier gratis te downloaden.

Samen kleding vouwen met je kinderen

kinder-kleding-marie-kondoHet is heel leuk en leerzaam voor kinderen om samen kleding op te vouwen volgens de KonMari methode. Je vouwt de kleding samen op zodat het kan staan. Vervolgens zet je het rechtop in een lade of kast. Je laat hiermee zien hoe je met zorg en aandacht met je kleding omgaat. De waardering voor de kleding die ze hebben zal hiermee groeien.

Duurzame kinderkleding initiatieven

Er is zoveel kleding op aarde, dat we met groot gemak al onze kinderen kunnen aankleden met de kleding die al gemaakt is. Ik ben dan ook een groot voorstander van het kopen van tweedehands kleding. Hoe kom je aan goede tweedehands kleding? Hier een aantal tips:

Krijg de kleertjes: heeft ruilpunten door het hele land. Je kan kleding inleveren en hier weer kleding in de benodigde maat voor uitzoeken.

Kledingketting: een initiatief waarbij kinderkleding in tassen wordt doorgeven binnen een bepaalde woonplaats. Je doet erin wat je niet meer past of gebruikt en pakt er kledingstukken uit die je goed kan gebruiken.

Vinted: via Vinted kan je gemakkelijk kleding kopen en verkopen. Omdat je de kleding niet kan passen, raad ik je aan de merken te kopen waarvan je weet hoe ze vallen qua maat voor je kind. Dit kan miskopen voorkomen.

Wil je ook je eigen kledingkast minimaliseren? Lees mijn blog In vier stappen je kleding opruimen zoals Marie Kondo het doet

Dit artikel delen:

Vorig bericht
Alles over cadeaus: opruimen, geven en ontvangen
Volgend bericht
Huis opruimen: de ultieme gids voor een opgeruimd huis!
Opruimen KonMari methode

Melissa de Graaf | KonMari opruimcoach

Mijn naam is Melissa de Graaf en ik help jou met opruimen volgens de KonMari methode, ontwikkeld door Marie Kondo. Je huis opruimen, je kledingkast opnieuw ordenen, spullen weg doen, je werkplek opruimen of opruimhulp bij een verhuizing. Ik coach je naar een plek waar je blij van wordt en je meer ruimte geeft. Klik hier voor mijn pakketten & prijzen.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Hoi! Waarmee kan ik je helpen?