hoeveel-kleding-nodig

Hoeveel kleding heb je nodig?

Ik krijg regelmatig de vraag: hoeveel kleding heb je nodig? Wanneer je even op Google zoekt vind je allerlei antwoorden en theorieën over deze vraag. Maar hoeveel heb je nou echt nodig? Hieronder lees je mijn ideeën daarover.

173 kledingstukken in onze kast

Niemand houdt van een overvolle en rommelige kledingkast, toch heeft de gemiddelde Nederlander zo’n 173 kledingstukken in de kast hangen. Van al deze kleding blijven ongeveer 50 items onaangeraakt, gooien we er jaarlijks 40 weg en kopen we er ook weer 46 nieuwe bij. Schokkende cijfers vind ik persoonlijk.

Capsule wardrobe

kinder-kleding-Marie-KondoOnline lees je steeds vaker over de capsule wardrobe. Dit houdt in dat je ongeveer 33 kledingstukken in je kast hebt hangen. Broeken, truien, vesten, t-shirts, jurken, rokjes, schoenen en jassen vallen onder de capsule wardrobe. Accessoires, sportkleding, ondergoed en pyjama’s tellen niet mee. Volgens deze methode heb je dus 33 kledingstukken nodig die je goed met elkaar kunt combineren, tijdloos zijn en waar je blij van wordt. Dat is dus nogal een verschil met de gemiddelde 173 kledingstukken..

Help! Moet er dan echt zoveel kleding weg?

Een capsule wardrobe heeft veel voordelen. Je geeft minder geld uit, maakt duurzamere en betere keuzes, hoeft niet lang na te denken over wat je aan moet en je komt er beter achter wat je stijl is. Je eigen stijl kennen helpt enorm bij het onderhouden van een opgeruimde kledingkast. Lees mijn blog: je eigen kledingstijl ontdekken voor tips.

Ik begrijp heel goed dat het idee van het aantal kledingstukken in je kast terugbrengen naar 33 nogal heftig klinkt. Maar misschien helpt deze extreme aanpak je om uiteindelijk in balans te komen. Spreekt het idee van een capsule wardrobe je aan? Dan zou ik zeggen; kijk eens op die manier naar je kast. Als je 33 stuks zou uitkiezen, welke kledingstukken blijven er dan? Probeer het eens een maand met deze kleding te doen, dat kan een leerzaam experiment zijn.

Een exact getal als leidraad heeft de valkuil in zich dat je je doel voorbij schiet. Daarentegen is de vraag stellen: ‘hoeveel kleding heb ik nu eigenlijk echt nodig?’ wel een goed idee. Het helpt je je prioriteiten uit kristalliseren en je grenzen wat op te rekken. Want ja wat is nu echt belangrijk voor je? Wat heb je echt nodig? Ik vind het helpend om hierover na te denken omdat het je inzicht geeft in je eigen behoefte.

Krijg je de vlekken in je nek van het idee van 33 kledingstukken? Dan is dit experiment niet voor jou, dus lees dan snel verder. 

Hoeveel kleding heb je nou echt nodig?

aantal-kledingstukkenHet antwoord is nee, er bestaat geen gouden regel voor het aantal kledingstukken dat je echt nodig hebt. Hoeveel je “nodig” hebt is namelijk per persoon verschillend. Het is een wetenschap. Het heeft alles te maken met jouw persoonlijke voorkeuren en leefstijl. Waar het allemaal om draait is dat je blij wordt van de kleding die je hebt en dat je je kleding ook daadwerkelijk draagt. Het aantal kledingstukken is dan ook voor iedereen anders en je hoeft je dan ook geen zorgen te maken dat je te veel of te weinig hebt. Zolang jij maar blij wordt van de inhoud van je kast heb je voldoende. Dus ga gewoon eens in je kast kijken en check waar je nog blij van wordt. Of download mijn gratis ebook voor het opruimen van je kledingkast. Dan loods ik je er stap voor stap doorheen. 

Wordt niet de gemiddelde Nederlander met 50 ongebruikte kledingstukken.

Als je je kledingkast gaat opruimen en gaat kijken waar je blij van wordt, kom je vast ook dingen tegen die je geweldig vind maar toch nooit aantrekt. Zoals ik hier boven al schreef ben ik van mening dat je alles moet gebruiken wat je niet weggooit (en waar je dan dus blij van wordt). Dus blaas dat geërfde tasje van je oma nieuw leven in, draag het Mickey Mouse shirt waar je zo’n mooie herinnering aan hebt. Trek ook gewoon die petticoat aan die je steeds laat hangen maar waar je wel blij van wordt. Leef! maak er een feestje van. Het is namelijk doodzonde dat die spullen waar je blij van wordt en waar je geen afstand van kunt doen achter in de kast liggen te versloffen. Laat jezelf zien en shine! 

Dit artikel delen:

Vorig bericht
Groot nieuws: Marie Kondo heeft ook een leven
Volgend bericht
Meer dan een huis! Je huis als energieveld
Opruimen KonMari methode

Melissa de Graaf | KonMari opruimcoach

Mijn naam is Melissa de Graaf en ik help jou met opruimen volgens de KonMari methode, ontwikkeld door Marie Kondo. Je huis opruimen, je kledingkast opnieuw ordenen, spullen weg doen, je werkplek opruimen of opruimhulp bij een verhuizing. Ik coach je naar een plek waar je blij van wordt en je meer ruimte geeft. Klik hier voor mijn pakketten & prijzen.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Hoi! Waarmee kan ik je helpen?