Ik krijg regelmatig de vraag: hoeveel kleding heb je nodig? Wanneer je even op Google zoekt vind je allerlei antwoorden en theorieën over deze vraag. Maar hoeveel heb je nou echt nodig? Hieronder lees je mijn ideeën daarover.
173 kledingstukken in onze kast
Niemand houdt van een overvolle en rommelige kledingkast, toch heeft de gemiddelde Nederlander zo’n 173 kledingstukken in de kast hangen. Van al deze kleding blijven ongeveer 50 items onaangeraakt, gooien we er jaarlijks 40 weg en kopen we er ook weer 46 nieuwe bij. Schokkende cijfers vind ik persoonlijk.
Wil je gelijk aan de slag met het opruimen van je kledingkast? Download de ultieme gids voor het opruimen van je kleding voor maar 9,95. Hier leer je stap voor stap je kleding op te ruimen volgens de KonMari methode van Marie Kondo.
Capsule wardrobe
Online lees je steeds vaker over de capsule wardrobe. Dit houdt in dat je ongeveer 33 kledingstukken in je kast hebt hangen. Broeken, truien, vesten, t-shirts, jurken, rokjes, schoenen en jassen vallen onder de capsule wardrobe. Accessoires, sportkleding, ondergoed en pyjama’s tellen niet mee. Volgens deze methode heb je dus 33 kledingstukken nodig die je goed met elkaar kunt combineren, tijdloos zijn en waar je blij van wordt. Dat is dus nogal een verschil met de gemiddelde 173 kledingstukken..
Help! Moet er dan echt zoveel kleding weg?
Een capsule wardrobe heeft veel voordelen. Je geeft minder geld uit, maakt duurzamere en betere keuzes, hoeft niet lang na te denken over wat je aan moet en je komt er beter achter wat je stijl is. Je eigen stijl kennen helpt enorm bij het onderhouden van een opgeruimde kledingkast. Lees mijn blog: je eigen kledingstijl ontdekken voor tips.
Ik begrijp heel goed dat het idee van het aantal kledingstukken in je kast terugbrengen naar 33 nogal heftig klinkt. Maar misschien helpt deze extreme aanpak je om uiteindelijk in balans te komen. Spreekt het idee van een capsule wardrobe je aan? Dan zou ik zeggen; kijk eens op die manier naar je kast. Als je 33 stuks zou uitkiezen, welke kledingstukken blijven er dan? Probeer het eens een maand met deze kleding te doen, dat kan een leerzaam experiment zijn.
Een exact getal als leidraad heeft de valkuil in zich dat je je doel voorbij schiet. Daarentegen is de vraag stellen: ‘hoeveel kleding heb ik nu eigenlijk echt nodig?’ wel een goed idee. Het helpt je je prioriteiten uit kristalliseren en je grenzen wat op te rekken. Want ja wat is nu echt belangrijk voor je? Wat heb je echt nodig? Ik vind het helpend om hierover na te denken omdat het je inzicht geeft in je eigen behoefte.
Krijg je de vlekken in je nek van het idee van 33 kledingstukken? Dan is dit experiment niet voor jou, dus lees dan snel verder.
Hoeveel kleding heb je nou echt nodig?
Het antwoord is nee, er bestaat geen gouden regel voor het aantal kledingstukken dat je echt nodig hebt. Hoeveel je “nodig” hebt is namelijk per persoon verschillend. Het is geen wetenschap. Het heeft alles te maken met jouw persoonlijke voorkeuren en leefstijl. Waar het allemaal om draait is dat je blij wordt van de kleding die je hebt en dat je je kleding ook daadwerkelijk draagt. Het aantal kledingstukken is dan ook voor iedereen anders en je hoeft je dan ook geen zorgen te maken dat je te veel of te weinig hebt. Zolang jij maar blij wordt van de inhoud van je kast heb je voldoende. Dus ga gewoon eens in je kast kijken en check waar je nog blij van wordt. Of download mijn ebook voor het opruimen van je kledingkast. Dan loods ik je er stap voor stap doorheen.
Wordt niet de gemiddelde Nederlander met 50 ongebruikte kledingstukken.
Als je je kledingkast gaat opruimen en gaat kijken waar je blij van wordt, kom je vast ook dingen tegen die je geweldig vind maar toch nooit aantrekt. Zoals ik hier boven al schreef ben ik van mening dat je alles moet gebruiken wat je niet weggooit (en waar je dan dus blij van wordt). Dus blaas dat geërfde tasje van je oma nieuw leven in, draag het Mickey Mouse shirt waar je zo’n mooie herinnering aan hebt. Trek ook gewoon die petticoat aan die je steeds laat hangen maar waar je wel blij van wordt. Leef! maak er een feestje van. Het is namelijk doodzonde dat die spullen waar je blij van wordt en waar je geen afstand van kunt doen achter in de kast liggen te versloffen. Laat jezelf zien en shine!
Samen met mij je kast in 1 dag rigoureus opruimen en alleen je favoriete kledingstukken overhouden? Kies het ‘ruimte maken in je kledingkast‘ pakket en ik kom naar je toe!
2 reacties. Plaats een nieuwe
Worden ondergoed, sokken en pyjama’s ook meegeteld als kledingstuk? (En voor hoeveel telt een paar sokken?)
Ik vind het een fantastisch idee en wil er ook mee aan de slag. Ik ben veel kleding die ik amper of nooit draag en ik ben beperkte ruimte, dus ja… een deel mag de deur uit.
Waarmee ik alleen zit is: hoe zit het dan met wassen? Je vult toch amper een wasmachine als je maar (laat ik het ruim nemen) 40 kledingstukken in totaal bezit? En je gooit geen wit T-shirt bij je zwarte sokken, donkerblauwe jeans en al helemaal niet bij ondergoed en handdoeken. Dus tja… hoe dan?
(ik hoop op antwoord, eventueel via email 🙂 )