Wanneer je rigoureus gaat opruimen kom je ook spullen tegen die je van anderen cadeau hebt gekregen. Veel mensen hebben er moeite mee deze cadeaus op te ruimen en antwoord te geven op de vraag: word ik hier blij van? Want ja: ik heb het gekregen van mijn zus, dus ik kan het niet zomaar wegdoen. Hoe kan je anders naar cadeaus kijken? Lees alles over het geven en ontvangen van cadeaus, maar ook over hoe je er met dankbaarheid afscheid van kan doen.
Cadeaus opruimen
Zoals ik al schreef vinden we cadeaus opruimen vaak moeilijk omdat we bij het cadeau direct aan de gever denken. Dan komt er al heel gauw een soort schuldgevoel om de hoek, als je er alleen al over fantaseert om het weg te doen. We zijn vaak heel bang om ondankbaar te zijn. Waarom is dat? Misschien omdat we zo veel hebben dat we eigenlijk niet meer zo goed dankbaarheid kunnen voelen, maar wel weten dat we het moeten zijn. Iets weten en iets voelen, dat zijn twee verschillende dingen.
Dankbaar zijn in een wereld van overvloed, hoe doe je dat?
Het klinkt misschien gek, maar dankbaarheid kan je oefenen. Het is eigenlijk een bewustwording van wat er is. Iedere dag voor je gaat slapen opnoemen waar je dankbaar voor bent, is een manier om je bewust te worden van waar je blij van wordt in je huidige situatie. Een dankbaarheidsdagboek is ook een mooie manier om stil te staan bij waar je dankbaar voor bent door dit dagelijks op te schrijven.
Dankbaarheid is een gevoel, al lijkt het soms een aangeleerd ‘weten dat je het moet zijn’-ding. Geconditioneerd “dankjewel” zeggen heeft weinig te maken met dankbaarheid voelen. Blijdschap uiten heeft weer veel meer te maken met dankbaarheid.
Het cadeau wegdoen
We mogen ons bij het geven, ontvangen en opruimen van cadeaus realiseren dat het niet om het cadeau gaat, maar om het uitdrukken van liefde middels het cadeau. Dit gebeurt op het moment van geven en ontvangen. Daar zit de magie: die overdracht van liefde heeft plaatsgevonden. Het is heel fijn als het een cadeau is geweest waar je echt blij mee bent. Maar als dit niet (meer) het geval is, dan kan je het laten gaan met dankbaarheid. Realiseer je dat de gever het vast niet fijn vindt als je het zou bewaren uit schuldgevoel.
Cadeaus krijgen
Het kan zijn dat iemand je graag iets wil geven voor je verjaardag. Of dat het een traditie is om elkaar met kerst iets te geven en dat iemand je daarom vraagt wat je zou willen hebben. Misschien vind je het leuk om verrast te worden en heb je er geen problemen mee een cadeau weg te doen waar je eigenlijk niet zo blij mee bent. Geef je je kerstcadeau met gemak in de januari-opruimwoede mee aan de kringloop? Prima! Maar de meeste mensen hebben er moeite mee een cadeau een nieuwe bestemming te geven.
Vind je het lastig om een cadeau weg te doen?
Dan raad ik aan om je wensen vooraf uit te spreken. Dit omdat je het cadeau dan niet houdt uit schuldgevoel, maar omdat je er ook echt blij van wordt.
Ik ben dan ook een voorstander van het gebruiken van websites zoals lijstje.nl, zeker ook voor kinderen. Het is voor kinderen ook goed om te leren zien wat ze hebben, waar ze van houden wat ze nog graag zouden willen. Dit om te voorkomen dat ze straks vijf verschillende stokpaarden hebben, waarvan er de eerst volgende opruimronde een wordt uitgekozen om te houden en de andere 4 worden weggegooid. Zonde toch! Zonde van de ruimte om 5 stokpaarden te hebben, je kind heeft het ook echt niet nodig. Maar ook zonde om 4 van de 5 weg te doen. Zonde dat het gemaakt en gegeven is om vervolgens met die andere 4 in een hoek te blijven liggen.
Dit kan je voorkomen door aan te geven wat je zou wensen. Voor sommige mensen voelt het ondankbaar om zo’n lijstje te maken. We hebben geleerd dat we met alles wat we krijgen blij moeten zijn. Maar dit is ook één van de redenen waarom ons huis dichtslibt met spullen waar we eigenlijk niet blij van worden, en we overweldigd raken door de hoeveelheid spullen. Daarnaast zijn we met cadeaus vaak bang dat anderen er wat van vinden als we er afstand van doen.
Kijk er eens anders naar
Een cadeau is eigenlijk een manier om liefde over te brengen in materiële vorm. Het gaat dan ook niet om het cadeau, maar om het uitdrukken van liefde middels het cadeau. Wanneer het cadeau gegeven is, is de liefde overgebracht. Het is heel fijn als dit cadeau ook past bij de ontvanger en als hij of zij er echt blij mee is. Als dit niet het geval is, dan is het alsnog leuk op het moment van ontvangen, maar zal het gauw achterin de kast belanden om er vervolgens niet meer naar om te kijken. Wat zonde is van de ruimte in je kast, maar ook van het materiaal die het (de aarde) heeft gekost om het te produceren.
Moeite met het maken van een verlanglijstje
Als je moeite hebt met het maken van een lijstje, onderzoek dan in jezelf of je het moeilijk vindt om aan te geven wat je wil omdat je bang bent ondankbaar over te komen. Vraag je dan af of je het bezwaarlijk vindt als je huis een opslag word van ongewenste cadeaus. Vind je het oké dat het cadeau gemaakt en gekocht is om onaangeraakt te blijven? Houd je het dan om de ander het gevoel te geven dat je er dankbaar voor bent? Leef je dan je eigen leven of leef je naar de verwachtingen van anderen?
Het kan ook zijn dat je het sowieso lastig vindt om aan te geven wat je wil, dat je die ruimte niet in wil of durft te nemen. Of misschien heb je überhaupt moeite met het ontvangen van liefde, complimenten, cadeaus? Geef hier dan aandacht aan. Ik kan je in een coachingstraject helpen ruimte te maken voor jezelf door rigoureus op te ruimen.
Cadeaus geven
Wanneer je iemand een cadeau wil geven, luister dan goed naar diegene. Misschien heeft die vriendin je pas iets verteld over een bepaald onderwerp waar ze veel mee bezig is en kan je haar een passend boek cadeau doen. Beter nog: vraag haar naar haar wensen. Hiermee geef je de ander de ruimte om aan te geven wat ze wenst.
In Spark Joy schrijf Marie Kondo over de aantrekkelijkheid van spullen het volgende:
“Ik ben erachter gekomen dat de aantrekkelijkheid van iets ingedeeld kan worden in drie categorieën: de schoonheid van het object zelf (‘aangeboren’ aantrekkingskracht), de hoeveelheid liefde die erin is gestoken (verworven aantrekkingskracht), en de hoeveelheid geschiedenis of betekenis die het heeft vergaard (ervaringswaarde).”
Goed om dit in gedachten te houden wanneer je een cadeau uitzoekt.
Wat mij betreft een pleidooi om tweedehands (ervaringswaarde) handgemaakte cadeaus (verworven aantrekkingskracht) te kopen van natuurlijke materialen (aangeboren aantrekkingskracht).
Wil je bewust cadeaus geven met Sinterklaas en kerst? Lees dan mijn blog over een minimalistische decembermaand.